10 maj: Tysk industriselskab sendt til øverste etage efter strategisk ænd..
10 maj: Ambu smider næsten 8 mia. kr. i børsværdi efter direktørskifte
10-05-2019 17:03:22

Fredagens aktier: Topchef-bytte sendte Ambu og Danske i hver sin grøft

Direktionsændringer var det helt store tema i fredagens danske aktiemarked, hvor Ambu blev banket helt i bund efter en overraskende direktørfyring.

Omvendt blev Danske Bank belønnet for at have fundet en afløser for Thomas Borgen, der sidste år forlod banken som konsekvens af hvidvasksagen i Estland.

Samlet set var det gennem det meste af dagen de grønne papirer, der havde fat i den lange ende i det danske C25-indeks, men sidst på dagen vandt pessimismen alligevel frem, og indekset sluttede 0,1 pct. lavere i 1125,11.

USA's øgede toldsatser på kinesiske varer, der fik effekt fredag, var med til at holde begejstringen tilbage, men særligt det tunge fald til Ambu var udslagsgivende herhjemme.

AMBU STRAFFET HÅRDT FOR OVERRASKENDE SKIFTE

Investorerne tog det nemlig meget ilde op, at Ambus topchef gennem mange år, Lars Marcher, ganske pludseligt er blevet erstattet af amerikanske Juan-José Gonzalez, som i 12 år har haft en stribe ledende stillinger hos kæmpen Johnson & Johnson.

- Det er en kæmpe stor overraskelse. Den succes, som Ambu har haft de seneste år - både resultatmæssigt og i forhold til aktiekursen - har efter min vurdering været personificeret ved Lars Marcher, siger senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans om skiftet.

Den nye mand overtager direktørstolen allerede den 15. maj, og Ambu må betale Lars Marcher 38 mio. kr. i samlet fratrædelsesgodtgørelse, oplyste selskabet fredag morgen.

Ambu selv mener at have fundet den rigtige mand til at sikre et internationalt gennembrud for det danske selskab.

- Ambu står foran et stort internationalt gennembrud med en række højteknologiske produkter inden for forretningsområdet Visualization med et bredt program af endoskoper til engangsbrug i USA og resten af verden, siger Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, i meddelelsen fra selskabet.

- Med Juan-José Gonzalez som administrerende direktør sikrer vi, at Ambu har den nødvendige internationale erfaring til at eksekvere på den udmeldte strategi og sikre succesfuld kommercialisering af vores produktlanceringer, lyder det endvidere fra bestyrelsesformanden.

Investorerne virkede dog langt fra så overbeviste som formanden, og hos Nordea betød skiftet en sænket anbefaling til "sælg" fra "hold", mens kursmålet blev sat til 139 kr.

Ambu-aktien bragede ned med 20,4 pct. til 140 kr. under kraftig omsætning. Dermed forsvandt 7,8 mia. kr. i markedsværdi ud af selskabet.

DANSKE BANK TAGER TOPPEN

Danske Bank har efter en lang periode uden permanent direktør udpeget hollandske Chris Vogelzang til stillingen. Han har tidligere haft en stribe ledende stillinger hos hollandske ABN Amro.

Hollænderen begynder i Danmarks største bank den 1. juni, og dermed skubbes Jesper Nielsen, der har fungeret som midlertidig topchef siden Thomas Borgens exit, tilbage til sin stilling som chef for de danske aktiviteter.

- Jeg er glad for på vegne af bestyrelsen at kunne præsentere Chris Vogelzang som ny administrerende direktør. Han har solid ledelsesmæssig og forretningsmæssig erfaring fra bankvirksomhed og har igennem sin karriere håndteret svære udfordringer og leveret gode resultater, siger Karsten Dybvad, der er bestyrelsesformand hos Danske Bank, om skiftet.

- Det gør ham godt rustet til at stå i spidsen for Danske Bank. Vi står over for en stor opgave med at fortsætte genopbygningen af tilliden til banken og samtidig udvikle vores forretning i takt med kundernes forventninger og den teknologiske udvikling, så vi fortsat kan være en førende bank i Norden, fortsætter han.

Danske Bank-aktien steg med 3,2 pct. til 112,10 kr. og indtog toppen af C25-indekset.

Med fremme var også Jyske Bank, der steg med 1,6 pct. til 261,30 kr., selv om svenske SEB sænkede kursmålet for den aktie en smule. Stigende renter var med til at løfte sektoren generelt.

VESTAS STEG EFTER TO KÆMPEORDRER

Vindmølleproducenten Vestas sikrede torsdag og fredag sig to kæmpeordrer til det amerikanske marked.

Torsdag aften berettede selskabet om en bestilling på samlet 420 megawatt (MW) til en unavngiven kunde i USA.

Og fredag formiddag blev det fulgt op af en ordre på 459 MW - bestående af møller af typen V136-4.2 MW i en optimeret version på 4,3 MW.

Aftalen er indgået med Pacificorp, som er et datterselskab Berkshire Hathaway Energy, og møllerne skal opsættes i to vindmølleprojekter, TB Flats I og II, i Wyoming.

Vestas-aktien steg med 1,3 pct. til 570 kr.

ALK FORTSATTE FREM EFTER STÆRKE REGNSKABSTAKTER

Blandt sidepapirerne fortsatte ALK-Abelló torsdagens flotte takter, der blev induceret af et stærkt regnskab for første kvartal.

Siden har en stribe børshuse belønnet selskabet med løftede kursmål, og Nordea har tilmed også skruet anbefalingen op til "køb" fra "hold" og sat et kursmål på 1456 kr.

Også Jefferies og Danske Bank har løftet kursmålene for ALK, der fredag steg med 9 pct. til 1375 kr. efter torsdagens plus på 7,9 pct.

It-selskabet NNIT fortsatte samtidig ned efter sit styrtdyk på 13,4 pct. torsdag, der kom som resultat af en nedjustering af forventningerne til 2019.

Fredag faldt NNIT med 0,5 pct. til 155,40 kr. Det skete, efter at ABG Sundal Collier sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" og skruede kursmålet ned til 165 kr. fra 200 kr.

SEB sænkede samtidig sit kursmål for it-aktien til 155 kr. fra 185 kr.

/ritzau/FINANS

Relateret indhold
19 jul - 
Fredagens aktier: Pandora fik stryg på børsen og tynged..
19 jul - 
Danske Bank: Flere finanshuse sænker kursmål efter regn..
19 jul - 
Siemens Gamesa sendes op efter betinget havvindordre i ..
Relateret debat
10:25 - 
Og netop de store banker vil klare sig bedst i de komme..
10:08 - 
I øvrigt var der 12 insidehandler i maj må..
10:03 - 
Kurs +200 på sigt, selvom jeg håber (som in..
Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 jul
DANSKE
En vigtig og fornuftig beslutning du har truffet - desværre har mange private investorer svært ved, ..
10
15 jul
VWS
On Friday, project developer Andrew Dickson announced the scale of the proposed Asian Renewable Ener..
10
19 jul
DANSKE
Danske Bank & Swedbank er rigtig gode langsigtet investeringer. Selv har jeg for ca. 0.5 mill akt..
8
20 jul
VWS
Kenya has formally launched Africa’s biggest wind power plant, a mammoth project in a gusty stretch ..
7
17 jul
DANSKE
Ud fra de oplysninger du giver - og uden at du begynder at blande gevinsten fra Danske Bank ind i op..
7
15 jul
DANSKE
Jeg har tidligere skrevet om mulig bøde til Danske Bank. Jeg mente, og mener stadig at DDB ikke umid..
7
18 jul
DANSKE
efter salg af noget af dn beholdning for at realiserede tab(p.g.a gak 220) til modregning i udbytte ..
6
18 jul
DANSKE
De udtalelser fra Chris Vogelzang er financiel englesang for mig. Det vil bestemt for mig til at ove..
6
18 jul
DANSKE
Du har formenligt ret optimisten82, men god skik havde været at smide tallene når du mener en anden ..
6
17 jul
DANSKE
Aktieudbytte og kursgevinst beskattes begge som aktieindkomst, så man skal bare realisere kurstab fo..
6

Aktier/tendens: Ørsted tiltænkt helterolle i positiv aktieåbning

19-07-2019 08:09:28
Der er positive nyheder fra både den danske energikoncern Ørsted og biotekselskabet Genmab som oplæg til fredagens danske aktiehandel, hvor markedet før åbningen generelt er bagud i forhold til den stigning de amerikanske aktier præsterede i torsdagens handel.Sammen med stigende futures for både det amerikanske S&P 500-indeks og for det tyske DAX-indeks tidlig fredag morgen peger det mod en positi..

Danske Bank Q2: Kundeflugten fortsætter i udfordret bank

18-07-2019 11:06:22
Kunder siger fortsat farvel til Danske Bank - omend i et langsommere tempo end tidligere. I andet kvartal valgte 4300 Nemkonto-kunder at slukke for den forbindelse til banken, hvor de første seks måneder samlet gav en kundeafgang på 13.600 Nemkonto-kunder svarende til 1 pct. af bankens Nemkonto-kundebase.Det er fortsat bankens hvidvasksag i Estland, der danner ringe i vandet - men også sagen om pr..

Aktier/tendens: Storbanker i fokus efter årle morgen-regnskaber

18-07-2019 08:26:01
Det er storbankerne Nordea og Danske Bank, der tager overskrifterne på det danske aktiemarked torsdag morgen og lægger retningen for børsens C25-indeks, der samtidig vil være presset af internationale kursfald.I USA lukkede Wall Street med fald i størrelsesordenen 0,4-0,7 pct., og i futuresmarkedet er faldene blevet uddybet med yderligere 0,3-0,5 pct.I Asien har investorernes mangel på begejstring..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge

Relaterede aktiekurser

Danske Bank A/S 102,50 -0,1% Fald i aktiekurs
Ambu A/S 101,00 2,3% Stigning i aktiekurs
Vestas Wind Systems A/S 591,60 0,6% Stigning i aktiekurs
Jyske Bank A/S 222,40 -1,6% Fald i aktiekurs
ALK-Abelló B A/S 1.470,00 -0,8% Fald i aktiekurs
Nnit A/S 106,20 1,5% Stigning i aktiekurs
Danske Bank Ord Shs 102,50 -0,1% Fald i aktiekurs
Nnit Ord Shs 106,20 1,5% Stigning i aktiekurs

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
21. juli 2019 10:38:47
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190703.1 - EUROWEB2 - 2019-07-21 10:38:47 - 2019-07-21 10:38:47 - 1 - Website: OKAY