14 maj: Flügger nedjusterer efter tabt retssag
15 maj: Kinesisk udsalg af T-bond er ikke usandsynlig
15-05-2019 06:00:00

Finanskommentaren: Federal Reserve skal nok redde Trump — også denne gang

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Af ansvarshavende chefredaktør Lars Christensen

Uroen er kommet tilbage på de globale aktiemarkeder, og igen synes det at være frygten for global handelskrig, der har udløst den. Samtidig har stigende geopolitiske bekymringer - særligt i relation til Iran - presset olieprisen op, hvilket yderligere synes at have bidraget til at trykke stemningen på de globale aktiemarkeder.

Den stigende bekymring har nu også fået investorerne til at forvente en yderligere opblødning fra den amerikanske centralbank Federal Reserve. Således er obligations- og pengemarkederne nu priset til en rentenedsættelse fra Fed senere i år.

Umiddelbart synes det da også oplagt, at Federal Reserve bør bevæge sig i retning af en lempelse af pengepolitikken, hvis amerikansk og global økonomi bliver ramt af negative chok.

Det er dog ikke nødvendigvis ligetil.

Pengepolitisk børnelærdom

Således vil både handelskrig, der vil øge de amerikanske importpriser, og stigende oliepriser være noget, der vil give et i hvert fald forbigående opadgående pres på det amerikanske prisniveau.

Der er altså tale om det, som økonomer kalder et negativt udbudschok på samme måde, som vi så det i 1970’erne. Sådanne udbudschok kan centralbanker ikke gøre noget ved, og det står nærmest på side 1 i den pengepolitiske lærebog, at centralbanker kun kan påvirke efterspørgslen i økonomien og derfor bør undlade at reagere på udbudschok - både i negativ og positiv retning.

»Det kunne indikere, at det, vi ser nu, faktisk er et negativt efterspørgselschok snarere end primært et negativt udbudschok. Dermed synes der også at være god grund for Fed til at bløde tonen yderligere op og måske endda direkte signalere en rentenedsættelse«

I praksis er det dog ofte uhyre vanskeligt for centralbanker at adskille udbuds- og efterspørgselschok, men her kan Federal Reserve få en del hjælp ved at skæve til de finansielle markeder og særligt obligationsmarkedet.

Således kan Federal Reserve direkte aflæse obligationsmarkedets inflationsforventninger ved at se på prisningen af såkaldte inflationsindekserede obligationer, for her kan man faktisk se, at markedets inflationsforventninger er faldet en smule parallelt med, at aktieuroen er kommet tilbage.

Det kunne indikere, at det, vi ser nu, faktisk er et negativt efterspørgselschok snarere end primært et negativt udbudschok. Dermed synes der også at være god grund for Fed til at bløde tonen yderligere op og måske endda direkte signalere en rentenedsættelse.

Bekymringen er lavere snarere end højere inflation

Så til trods for potentielt stigende importpriser og stigende oliepriser, synes risikoen for amerikansk økonomi netop nu at være lavere snarere end højere inflation, og det er klart det, som Federal Reserve bør fokusere på i den nuværende situation.

Dermed være naturligvis ikke sagt, at det er det, som Fed faktisk vil gøre. Således vil dele af ledelsen i Fed nok hævde, at der allerede i de seneste par måneder er blødt kraftigt op for retorikken, og at aktieuroen udelukkende skyldes Trumps protektionistiske linje, som man klart kan stille spørgsmålstegn ved, om Fed skal rydde op efter.

Men heldigvis for Fed -  og verdensøkonomien - så er Federal Reserve fortsat uafhængig, og Fed-chef Jerome Powell har hidtil været ganske driftsikker og tilsyneladende ikke ladet sig påvirke af politisk støj i hverken den ene eller anden retning. Derfor er det også ganske sandsynligt, at Fed vil fremrykke rentenedsættelserne, hvis inflationsforventningerne falder yderligere.

Modsat så vil Federal Reserve ikke nødvendigvis holde hånden under aktiemarkedet, hvis aktierne falder, uden at vi ser et tilsvarende fald i inflationsforventningerne, f.eks. hvis et aktiekursfald forstærkes af en kraftig stigning i oliepriserne.

Lyt også til vores nylige podcast om USA's forhold til sine allierede i Asien og Mellemøsten her:

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
21 maj
VELO
Så er der lidt at læse på. . Se bla.. Purpose: Tacrolimus extended release (TacER) (Envarsus XR®) ha..
21
23 maj
VELO
Har modtaget data, som viser en stigning i receptal på 20% siden Januar 2019.  
19
22 maj
VWS
Vestas secures 44 MW order for V120-2.2 MW turbines with tall tower solution News release from Ves..
16
26 maj
DANSKE
Når i skriver om Danske Bank og syntes den skal lukkes og gøres til en stats bank:-)   Ved i så egen..
15
20 maj
DANSKE
Hører på Radio247 at Jyske Bank er indblandet i momssvindel via et par kunder. Penge ud og ind på en..
15
23 maj
VELO
Kære Nikw. Sagen er kort, at data af konkurence hensyn ikke sendes til højre eller venstre. Man kan ..
13
21 maj
VELO
  Igangværende studier vil stille og roligt i højere grad vise, den forbedrede biotilgængelighed og ..
11
24 maj
BAVA
Alle skriver tal, tal, tal og atter tal...   Kik dog på hvorfor stigningerne kommer...Igen igen og i..
10
24 maj
BAVA
Der har været gang i omsætning af BAVA-aktier de sidste dage og jeg kan se der er flere herinde der ..
10
24 maj
BAVA
Dagens Case : Bavarian Nordic   Bavarian Nordic (BAVA) Kurs 156.40, 22. maj 2019   Bavarian Nordic (..
10

Fiat frier til Renault: Kan blive tredjestørste bilproducent

27-05-2019 09:18:20
Bilproducenten Fiat Chrysler har mandag foreslået en "transformerende" fusion med sin franske konkurrent Renault.Det skriver Bloomberg News.Slår de to bilproducenter pjalterne sammen, vil det skabe verdens tredjestørste bilproducent.Ejerskabet skal deles ligeligt mellem aktionærerne i Fiat Chrysler og Renault gennem et hollandsk holdingselskab.Bestyrelsen i Renault vil nu gennemgå forslaget, lyder..

Ugens regnskaber og nøgletal – regnskab fra SAS og BNP-tal fra Sverige og Frankrig

27-05-2019 06:00:00
 Mandag d. 27 majMarkedet er lukket i USA og Storbritannien pga. nationale helligdage RegnskaberDanmark: Per Aarsleff USA: Viasat Tirsdag d. 28 maj Schweiz07:45 BNP-tal (år/år, 1. kvartal) Tidligere: 1,4 Tyskland08:00 GfK forbrugerindeks (juni) Tidligere: 10,4 Forventet: 10,5 Onsdag d. 29 majHandelsdagen i Sverige slutter allerede 13.00 Frankrig08:45 Forbrugerprisindeks (måned/måned) Tidligere: 0,..

Lars Christensens Verden - Episode 19: The Numbers Game - Tænk som en baseballtræner og find de mest attraktive aktier

Relaterede nyheder
24-05-2019 06:00:00
I denne episode er Maj Invests aktiechef Kura Kara og tidligere landholdsspiller og professionel basketballspiller Jens Laulund gæster i studiet til en samtale om, hvordan kvantitative analytiske metoder har vundet indpas i professionel holdsport - særligt i USA - og hvordan disse analysemetoder, der i stigende grad anvendes i  f.eks.baseball og basketball, kan lære os meget om investeringsstrateg..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Aktier/tendens: Positiv åbning i vente med fortsat fokus på Mærsk
2
Mærsk/Jefferies: Hæver kursmål og gentager "køb"
3
Ambu: Amerikansk investeringsselskab øger sats på kursfald
4
Aktier/åbning: Stor nedtur til ISS trækker C25 i rødt
5
Fiat frier til Renault: Kan blive tredjestørste bilproducent

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
27. maj 2019 12:25:39
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190514.2 - EUROWEB5 - 2019-05-27 12:25:39 - 2019-05-27 12:25:39 - 1 - Website: OKAY