16 maj: Svinepest kan gøre det af med millioner af Kinas grise
16 maj: NKT skuffer med omsætningsfald men taber færre penge end ventet
16-05-2019 07:00:00

Finanskommentaren: Har konflikten mellem USA og Iran kurs mod Tanker War 2?

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, Atlantsammenslutningen

Indenfor de seneste dage har der været angreb på fire tankskibe og på olieinstallationer ud for de Forenede Arabiske Emirater ved Hormuz-strædet og ved Saudi Arabien. Samtidig kører rygtestrømmen endog meget heftigt i USA og i sikkerhedspolitiske kredse om et muligt amerikansk angreb på Iran. Et sådant angreb vil have markante følger for verdenssamfundet og vil meget vel kunne udløse en international økonomisk krise, der i høj grad vil kunne ramme dansk erhvervsliv og i særdeleshed danske rederier.

Præsident Donald Trump har været meget klar i mælet over for Iran. Allerede tilbage i juli 2018 tweetede Trump: “Never, ever, threaten The United States again or you will suffer consequences the likes of which few throughout history have ever suffered before...” Dette tweet bør genlæses lige nu, for det indikerer, hvilken risiko Iran står over for i dag.

»Dette kan udløse en ny “Tanker War”, som vi så under den irakisk-iranske krig (1980-1988), hvor olieterminaler og mere end 40 skibe årligt blev udsat for angreb i Den Persiske Golf og Hormuz-strædet«

I USA har man i årevis set på Iran med stor bekymring. I disse uger accelerer bekymringen over det iranske atomprogram og de iranske modsvar. F.eks. har næstkommanderende for den iranske revolutionsgardes policykontor Yadollah Javani meddelt, at det amerikanske hangarskib USS Abraham Lincoln, der er sendt til området, ikke er en trussel, men et mål, og Pentagon er i færd med at planlægge udsendelse af op mod 120.000 soldater til regionen.

Frygt for at Boltons krigslinje vinder

Både Obama og Trump havde som mål i deres præsidentkampagner, at USA skulle ud af Afghanistan og Irak. Sideløbende har Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton siden George W. Bush’ embedsperiode ønsket en militær intervention, der skulle fjerne det iranske præstestyre.

Der er således to modsatrettede bevægelser i den amerikanske sikkerhedspolitik. Den ene taler for et angreb på Iran, og den anden for at man skal holde sig ude af området. Lige nu frygtes det, at Boltons krigslinje vinder.

Iran støtter fortsat en række terrororganisationer, militser og væbnede grupper i bl.a. Syrien, og derved fører de en proxykrig mod USA og dets allierede. Samtidig befinder Iran sig i en økonomisk krise forårsaget af sanktionerne mod landet. Derfor ville en rationel vestlig analyse pege på, at Iran skulle trække sig tilbage, men det vil Iran ikke.

En massiv amerikansk invasion af Iran er et meget lidet sandsynligt scenarie, men det er et angreb rettet imod centrale iranske installationer næppe. Man vil efter al sandsynlighed indlede med at angribe iranske luftkontrol- og missilsystemer. Da flåden udgør en trussel mod amerikansk økonomi, vil man nok også søge at nedkæmpe den. Endelig er revolutionsgardens hovedkvarter og efterretningscentre mål. Midlerne vil være luftangreb, missiler, cyberangreb og specialoperationsstyrker.

Dette kan udløse en ny “Tanker War”, som vi så i perioden 1984-1987 under den irakisk-iranske krig (1980-1988), hvor olieterminaler og mere end 40 skibe årligt blev udsat for angreb i Den Persiske Golf og Hormuz-strædet. 

Det kostede dyrt for rederier, olieindustri og forbrugere, og dengang var svaret på angrebene konvojsejlads under flådebeskyttelse og en sikret korridor til sejlads. Den løsning gør man måske klogt i at overveje igen nu.

 

Lyt også til podcasten "Lars Christensens Verden, Episode 16 - Den iransk-amerikanske konflikt er kommet for at blive"  her på siden, i 24syv appen, iTunes eller der hvor du normalt lytter til dine podcasts.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
24 maj
OMXC25
Fattigdom i DK?   https://www.dr.dk/nyheder/politik/folketingsvalg/se-kort-flest-boern-ramt-af-relat..
26
21 maj
VELO
Så er der lidt at læse på. . Se bla.. Purpose: Tacrolimus extended release (TacER) (Envarsus XR®) ha..
21
23 maj
VELO
Har modtaget data, som viser en stigning i receptal på 20% siden Januar 2019.  
19
18 maj
VWS
Ditlev.. Havde store ambitioner, og store armbevægelser .. Ikke alt gik godt.. Men finanskrisen kan..
18
20 maj
PNDORA
Paa trods af et godkendt Q1 regnskab, er aktien faldet som en sten. Markedet er ligeglad med Pandora..
17
22 maj
VWS
Vestas secures 44 MW order for V120-2.2 MW turbines with tall tower solution News release from Ves..
16
20 maj
DANSKE
Hører på Radio247 at Jyske Bank er indblandet i momssvindel via et par kunder. Penge ud og ind på en..
15
18 maj
AMBU-B
Cook Medical er en førende amerikansk medicovirksomhed med en omsætning på ca. 2 mia. usd og aktivit..
14
24 maj
OMXC25
Det man kan "få" i danmark som enlig forsøger med to børn, det får man ikke ret mange andre steder i..
13
23 maj
VELO
Kære Nikw. Sagen er kort, at data af konkurence hensyn ikke sendes til højre eller venstre. Man kan ..
13

Lars Christensens Verden - Episode 19: The Numbers Game - Tænk som en baseballtræner og find de mest attraktive aktier

24-05-2019 06:00:00
I denne episode er Maj Invests aktiechef Kura Kara og tidligere landholdsspiller og professionel basketballspiller Jens Laulund gæster i studiet til en samtale om, hvordan kvantitative analytiske metoder har vundet indpas i professionel holdsport - særligt i USA - og hvordan disse analysemetoder, der i stigende grad anvendes i  f.eks.baseball og basketball, kan lære os meget om investeringsstrateg..

Snabe køber aktier for lige under 1 mio. kr.

24-05-2019 16:07:03
Bestyrelsesformand i A.P. Møller - Mærsk Jim Hagemann Snabe har spenderet en lille million kr. på køb af aktier i firmaet.Snabe har helt præcist købt 144 stk. A-aktier i firmaet til en kurs på 6925 kr. og en samlet kursværdi af 997.200 kr.Mærsk-aktierne er fredag under pres efter selskabets regnskab for første kvartal, der blev offentliggjort fredag før børsåbningen.Mærsks A-aktie ligger kl. 16 fr..

Amerikansk hedgefund øger shortposition på Abmu til 288 mio.

24-05-2019 15:10:00
Eminence Capital har øget sin shortposition i Ambu og har nu shortet 1,21 pct. af den samlede aktiekapital i biotekselskabet mod tidligere 1,03 pct.Det fremgår fredag eftermiddag af en indberetning til Finanstilsynet. Ændringen i positionen er foretaget torsdag, fremgår det af meddelelsen.At gå kort i en aktie er at spekulere i et kursfald. Det sker ved, at spekulanten låner aktier i et selskab, s..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
26. maj 2019 03:03:40
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190514.2 - EUROWEB5 - 2019-05-26 03:03:40 - 2019-05-26 03:03:40 - 1 - Website: OKAY