21 maj: Tirsdagens aktier: Vestas og Genmab i top i positivt nyhedstyndt ..
22 maj: DSV/Morgen Stanley: Løfter anbefaling til "overvægt" og hæver kur..
22-05-2019 06:00:00

Finanskommentaren: Fed kan sende dollaren yderligere opad

Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Af Jens Nærvig Pedersen, senioranalytiker, Danske Bank

De finansielle markeder forventer nu, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil sænke renten 2-3 gange de kommende år. Alligevel ligger dollaren fortsat på omkring det højeste niveau i to år tæt på 6,70 kr. Det er lidt af et paradoks i betragtning af den normale sammenhæng mellem rente og valutakurs i teoribøgerne, men samtidig fuldstændig naturligt givet den situation, verdensøkonomien pt. befinder sig i.

Den seneste eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina er godt nyt for dollaren, hvilket er endnu et paradoks, da handelskrigen ikke ligefrem er gavnlig for amerikansk økonomi set under ét. Men for valutakursen er det centrale, at handelskrigen får USA til at efterspørge færre kinesiske varer, hvilket understøtter en høj dollarkurs. En handelsaftale mellem USA og Kina har i øvrigt lange udsigter, og det er nok mest realistisk, at parterne først får forhandlet en aftale på plads en gang til efteråret.

»Investorerne har klart valgt side og holder en overvægt af dollar i deres portefølje. Renten på dollar er en del højere end renten på eksempelvis euro, danske og svenske kroner, hvilket er et tungtvejende argument for investorerne«

Men selv hvis vi ser bort fra handelskrigen, så viser verdensøkonomien svaghedstegn. Nøgletallene har ikke været prangende på det seneste. Det gælder særligt eurozonen, Kina, dele af Emerging Markets og på det seneste også udvalgte dele af amerikansk økonomi. Svaghedstegnene har blandt andet bredt sig til aktiemarkederne og fået investorerne til i højere grad at søge ly i sikre aktiver, herunder obligationer og dollar.

Investorerne har klart valgt side og holder en overvægt af dollar i deres portefølje. Renten på dollar er en del højere end renten på eksempelvis euro, danske og svenske kroner, hvilket er et tungtvejende argument for investorerne.

De seneste udmeldinger fra Federal Reserve indikerer, at man har det fint med at holde renten i ro på det nuværende niveau omkring 2,40 pct., og at man ikke ser gode argumenter for hverken at hæve eller sænke renten. Arbejdsmarkedet er fortsat i god form, men inflationen ligger lidt til den lave side. Den bekymring fejede man dog væk på det seneste møde med henvisning til, at faldet i inflationen sandsynligvis var af midlertidig karakter.

Rentemødet den 19. juni bliver afgørende

Når Federal Reserve er så forholdsvis klar i mælet om de pengepolitiske udsigter, så er det lidt af et paradoks, at rentemarkedet handler på en forventning om en rentenedsættelse allerede inden årets udgang.

Sandheden ifølge markedet er den, at hvis Federal Reserve skal undgå stigende arbejdsløshed og fald i inflationen de kommende år, så er der behov for en lavere rente. Modvinden fra handelskrigen og de dårlige nøgletal vil simpelthen bringe økonomien ud af balance med det nuværende renteniveau.

For dollarkursen bliver udmeldingerne ved det kommende møde i Federal Reserve den 19. juni afgørende. Står Federal Reserve fast, risikerer det at sende dollarkursen yderligere op, da markedets forventninger til nært forestående rentenedsættelser så vil blive gjort til skamme.

Kommer Federal Reserve omvendt markedsforventningerne i møde og åbner døren for mulige rentenedsættelser, kan det markere starten på en periode med fald i dollarkursen. Endelig vil en eventuel handelsaftale mellem USA og Kina til efteråret også udløse dollarfald.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
20 jun
 
I øjeblikket sidder "vinderne" ved folketingsvalget og forhandler regeringsgrundlag. De er enige om ..
44
18 jun
 
Ingen grund til at flytte, de fleste har ikke råd, det er altid middelklassen det rammer og alligeve..
34
20 jun
 
Måske jeg er den eneste, men savner Alpehue og hans gode indlæg... er han her under et andet alias? ..
23
21 jun
VELO
Mangel på to tacrolimus - konvertere pat. til Envarsus   I USA konvertere de patienter til Envarsus ..
20
21 jun
 
@ckt - synes egentlig det havde vaeret bedre, du ikke havde skrevet noget overhovedet..
20
19 jun
OMXC25
  De vil aldrig få penge nok. Jeg vil tro, at der aldrig er tilført de offentlige kasser flere penge..
20
23 jun
 
Kære Nets-formand, du er i Danmark, ikke USA Vi er et samfund, hvor få har for meget og færre for li..
19
20 jun
CHEMM
ChemoMetec opjusterer forventningerne til omsætningen og driftsresultatet som følger af højere forve..
19
21 jun
VELO
Ser ud til at man omkring 1 juli starter et nyt forsøg op med Envarsus hvor man tilsyneladende forve..
17
18 jun
AMBU-B
Jeg er rigtig tilfred med de udmeldinger JJG kommer med idag. Det giver ro over deres udmeldinger, o..
17

Euroinvestor spørger: Tryg-aktien stormer frem, kan den blive ved?

23-06-2019 20:35:00
Hos Euroinvestor mener vi, at den bedste kilde til viden om markedet er aktørerne i markedet.Derfor spørger vi hver måned i vores Privatinvestorundersøgelse (PIU) vores brugere om deres forventninger til markeder og økonomi.Du inviteres hermed til at deltage i undersøgelsen. Alle besvarelser er anonyme, og der er ingen krav om login, kontaktoplysninger eller lignende.Vi håber du vil deltage og ser..

Danske Bank: Bestyrelsen fyrer bankdirektør Jesper Nielsen

24-06-2019 08:35:10
Danske Banks bestyrelse har mandag opsagt bankdirektør Jesper Nielsen, der har ansvar for de danske bankaktiviteter.Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen.Opsigelsen sker i forbindelse med sagen om Flexinvest Fri, lyder det.- Jesper Nielsen har gjort en betydelig indsats i banken gennem mange år, senest som midlertidig administrerende direktør, hvilket vi takker ham for.- Men i den konkrete ..

Aktier/tendens: Ørsted står til stigning efter stor sejr i USA

24-06-2019 08:09:35
Efter at have trukket sig sejrrigt ud af en budrunde i USA står Ørsted over for en positiv mandag, mens det generelle danske aktiemarked ligger til en mere moderat udvikling.Godt en time før børsåbning herhjemme peger de amerikanske indeksfutures mod mindre stigninger, og det samme gør den britiske FTSE 100-future. Omvendt indikerer den tyske DAX-future et lille fald.Udsigten til en mandag morgen ..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Danske Bank: Bestyrelsen fyrer bankdirektør Jesper Nielsen
2
Dybvad: Så alvorlig en sag at vi måtte skride til fyring
3
Danske Bank: Finanstilsynet kalder sag for "meget alvorlig"
4
Aktier/tendens: Ørsted står til stigning efter stor sejr i USA
5
Aktier/middag: Danske Bank bankes ned efter farvel til CEO-vikar

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
24. juni 2019 16:07:30
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190527.1 - EUROWEB1 - 2019-06-24 16:07:30 - 2019-06-24 16:07:30 - 1 - Website: OKAY