23 maj: Banker får grønt lys til at frigive oplysninger om Trumps konti
23 maj: Britisk storbank nedbarberer SAS-anbefaling og kursmål
23-05-2019 06:45:03

GN fejrer 150 års fødselsdag: Har overkommet store udsving undervejs

GN Store Nord
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Torsdag fejrer GN officielt 150 års fødselsdag. Det sker som et velkonsolideret selskab med en dominerende position på de to hovedmarkeder, hvor der leveres stor kontinuerlig organisk vækst.

Men vejen dertil har været alt andet end lige og ukompliceret for selskabet, der gennem et halvandet århundrede har været gennem flere kriser og har forsøgt sig med et hav af opkøb i forskellige retninger.

To af opkøbene har været helt afgørende for det GN, der eksisterer i dag: overtagelsen af Danavox i 1977, der sendte det danske selskab ind på høreapparatmarkedet, og overtagelsen af Jabra i 2000, der har skabt grundlaget for den kraftigt voksende headset-forretning, som GN Audio i dag har.

GN blev grundlagt af C.F. Tietgen som Det Store Nordiske Telegraf-Selskab i 1869, og den første store milepæl kom to år senere, da selskabet etablerede den første kodebog til telegrafer på kinesisk og en telegraflinje fra Nordeuropa til Kina.

Dermed blev en meget besværlig hidtidig kommunikation hevet op på et helt nyt niveau.

DANMARKSREKORD I UNDERSKUD I 2001

Igennem det 20. århundrede kæmpede GN i mange år med retningen gennem flere forskellige opkøb og frasalg.

Blandt andet var selskabet en overgang en stor aktør på telemarkedet med ejerskabet af Sonofon, som blev solgt i 2000. Det år gav GN et samlet overskud på 12,7 mia. kr., men allerede året efter ramlede det hele efter et mislykket sats i datterselskabet NetTest.

GN fik efter et stort fransk opkøb her og en markant nedgang i markedet for NetTests produkter et samlet underskud på 9,2 mia. kr. i 2001, hvilket var dansk rekord i den disciplin. Året efter tabte GN 5,1 mia. kr.

Udsvingene var også voldsomme på aktiemarkedet i den periode, hvor GN fra september 1999 til september 2000 blev femdoblet i værdi på børsen, men efterfølgende faldt aktien igen tilbage til udgangspunktet, og siden holdt den sig under 100 kr., indtil en vending satte ind i slutningen af nullerne.

DYRT GLIPPET SALG TIL SONOVA I 2007

I august 2007 glippede salget af høreapparatselskabet GN Resound, der i dag går under navnet GN Hearing, til schweiziske Sonova, og det endte med at koste meget dyrt.

I flere år efterfølgende kæmpede GN Resound med forretningen, og det var først efter en lang og sej kamp for genrejsning i løbet af de første år af 2010'erne, at selskabet igen for alvor kom på sporet.

I samme periode haltede forretningen i det daværende GN Netcom - det nuværende GN Audio - også kraftigt, og i 2007, 2008 og 2009 gav bundlinjen hos GN igen samlede underskud - dog markant mindre end i starten af nullerne.

GN HEARING MED HELT FREMME

Først med restruktureringsprogrammet Smart og en række væsentlige produktintroduktioner i høreapparatforretningen blev skuden for alvor vendt i begge forretningsben, og gennem de seneste mange år har der været tale om profitabel vækst i begge afdelinger.

For høreapparatforretningen var det skridtet til trådløse 2,4 GHz-radioer - med Resound Alera fra 2010 som første skud på stammen - der for alvor sendte selskabet tilbage i verdenseliten.

Introduktionen blev i de efterfølgende år fulgt op af blandt andet verdens første Made for iPhone-høreapparat, Resound Linx, som GN Hearing sidste år sendte sin fjerde generation af på markedet.

Både den lancering - og en stribe foregående lanceringer af stærke produkter med stor teknologisk udvikling - har været med til at hive GN Hearing med helt op i verdenstoppen inden for høreapparater, hvor ligeledes danske Demant også er en dominerende spiller.

JABRA HAR INDTAGET VERDENSELITEN

I headset-forretningen har GN med sit Jabra-brand positioneret sig som et af verdens absolut førende selskaber, og selv i forbrugerforretningen, der gennem mange år havde store negative vækstrater, er trenden nu vendt til tocifret positiv organisk vækst i hvert kvartal.

Det har over de seneste to år medført en stribe opjusteringer af forventningerne - senest inden første kvartal 2019, hvor GN Audio havde en organisk vækst på hele 36 pct.

I den professionelle del af forretningen - den for call centre og kontorer (CC&O) - har GN Audio gennem flere år været kraftigt voksende, og flere stærke opkøb har været med til at løfte forretningen markant.

Begge dele har i den grad kunnet mærkes på aktiekursen hos GN, der i nyere tid bundede i slutningen af nullerne i lige godt 10 kr.

Onsdag sluttede aktien i 336,10 kr. og er dermed steget med hele 3200 pct. på ti år. Dertil kommer i øvrigt udbetaling af udbytter i løbet af årene.

Onsdagens slutniveau er i øvrigt ikke langt fra kursrekorden 342,90 kr., der blev nået den 29. april i år.

Aktiekursen modsvarer en aktuel markedsværdi på 47,8 mia. kr.

/ritzau/FINANS

Relateret indhold
19 aug - 
Mandagens aktier: Plusser i Drilling og Mærsk holdt C25..
19 aug - 
Aktier/middag: Novo og andre defensive trækker C25 i mi..
19 aug - 
GN/DNB: Sænker kursmål og gentager "hold"
Relateret debat
16 jul - 
I dagens 'Finans' har TECH med ANDERS LEONHARD en frisk..
25 jun - 
Er der overhovedet noget at hente i denne her aktie, in..
Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
Ingen indlæg

Pandora-topchef køber aktier for 12,3 mio. kr.

21-08-2019 12:38:56
Pandoras topchef, Alexander Lacik, har ligesom finansdirektør Anders Boyer købt op i smykkeselskabet.Lacik har erhvervet sig knap 50.000 Pandora-aktier til en samlet pris på omtrent 12,3 mio. kr., fremgår det onsdag af en fondsbørsmeddelelse.Stykprisen, topchefen har betalt for aktierne, løber derfor op i 247,3 kr.Onsdag ved middagstid koster en Pandora-aktie 292,90 kr. på børsen i København efter..

Fiat og Renault drøner i vejret efter rygter om mulig fusion

Relaterede nyheder
21-08-2019 12:08:08
En fusion af Italien og Frankrig kan tyde på mere end bare et kulinarisk mesterværk, da investorerne onsdag middag har sat tænderne i bilaktierne for Fiat og Renault.Franske Renault drøner i vejret med 4,4 pct., og italienske Fiat følger med i svinget med en stigning på 3,8 pct., efter rygter om at en mulig fusion mellem de to bilgiganter stadig kan være på tale.Ifølge Bloomberg News fortæller ano..

Netcompany/CEO: Vi vækster inden for de lovede rammer

21-08-2019 08:38:35
Netcompanys regnskab for andet kvartal af regnskabsåret 2019 viser overordnet set, at it-virksomheden har godt styr på forretningen.Det mener selskabets administrerende direktør, André Rogaczewski.- Kort sagt må vi sige, at vi har godt styr på forretningen. Vi leverer det, vi har lovet. Vi vækster inden for de rammer, vi har lovet. Vi har ansat en masse dygtige medarbejdere, og vi har en forretnin..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Pandora/Jyske Bank: Løfter anbefaling til "køb" og hæver kursmål
2
Aktier/tendens: Pandora nærmer sig milepæl for året
3
Tirsdagens aktier: Pandora strålede mens Jyske Bank røg i kulkælderen
4
Novo/Independent Research: Løfter kursmål med 20 kr.
5
Statsministeren indkalder pressen efter Trumps aflysning

Relaterede aktiekurser

GN Store Nord A/S 307,00 1,4% Stigning i aktiekurs
GN Store Nord Ord Shs 307,00 1,4% Stigning i aktiekurs

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
21. august 2019 13:55:12
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190819.1 - EUROWEB4 - 2019-08-21 13:55:12 - 2019-08-21 13:55:12 - 1 - Website: OKAY