23 maj: Torsdagens aktier: Mærsk til tælling inden kvartalstal i surt mar..
24 maj: Lars Christensens Verden - Episode 19: The Numbers Game - Tænk so..
23-05-2019 18:02:40

Svinepriser på himmelflugt giver lettelse hos landmænd - og banker

Nyt statsligt dyrevelfærdsmærke ''Bedre dyrevelfærd'' 2017
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Udbruddet af svinepest i Kina og i flere andre asiatiske lande har sendt svinepriserne markant i vejret, hvilket kommer som en stor lettelse for de danske svineproducenter, som i 2018 var dobbelt ramt af et stort prisfald og stigende foderpriser afledt af tørken.

Udviklingen er også kærkommen for de danske banker, som har store summer udestående i lån og kreditter til landbrugssektoren, og som kan håbe på nogle tilbageførsler på deres tabs- og nedskrivningskonti.

Et helt aktuelt eksempel er torsdagens regnskab fra Danske Andelskassers Bank, som i sit regnskab for første kvartal fremhæver effekten af en forbedret situation hos landbrugskunderne.

- Landbrugets økonomiske situation er i første kvartal 2019 blevet væsentligt forbedret i forhold til 2018. Hvor bytteforholdene for både grise- og mælkeproducenter var utilfredsstillende ved udgangen af 2018, er der i løbet af første kvartal 2019 sket et betydeligt løft, skriver Danske Andelskassers Bank.

Og siden udgangen af første kvartal er svinepriserne steget yderligere. Hos Danish Crown er prisen i uge 22 sat til 11,40 kr. per kilo mod et niveau på 8,5 kr. i slutningen af november.

LEVEDE PÅ BANKERNES NÅDE

Dengang viste tal fra Landbrug & Fødevarers videncenter, Seges, at flere end hver fjerde af landets svinesvineproducenter var så økonomisk pressede, at de levede på bankernes nåde.

Ud over de dengang lave svinepriser var producenterne ramt ekstra af tørken tidligere i 2018, da den både medførte lavere udbytter på korn og høje priser på indkøb af erstatningsfoder. Derfor kommer de seneste måneders prisstigninger på både slagtesvin og smågrise særdeles kærkomment.

- Der er ingen tvivl om, at de stigninger, vi har set i svinepriserne, giver en væsentlig forbedring i økonomien hos svineproducenterne, som sidste år både var ramt af lave svinepriser og tørken.

- Hvis vi regner med et normalt høstår i år, så vil de eksplosivt stigende priser give en meget kraftig forbedring af svineproducenternes indtjening i forhold til 2018, siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges til Ritzau Finans.

Udviklingen kan afblæse krisen hos mange af de landmænd, som sidste år balancerede på kanten af den økonomiske afgrund, men måske ikke hos alle.

- Der er ingen tvivl om, at det medfører en væsentlig lettelse for rigtig mange producenter, men der vil altid være en lille gruppe, som næsten uanset markedsforholdene vil have vanskeligheder, blandt andet fordi de har en meget høj gæld, vurderer Klaus Kaiser.

NEDSLAGTNINGER I KINA OG ØGET IMPORT

Den altovervejende årsag til de stigende svinepriser er den afrikanske svinepest, som er i et ukontrollabelt udbrud i især Kina, som har spredt sig til samtlige regioner i Kina, men også til deres nabolande.

Hele Østasien er på den ene side store producenter, men også store forbrugere af svinekød, og når deres produktion dykker som følge af nedslagtninger af store bestande, så opstår et behov for at importere store mængder.

Hos Seges venter Klaus Kaiser at se en virkning af svinepesten langt ind i 2020 "som minimum", og derfor venter han også at se meget høje priser i den periode - og yderligere prisstigninger fra de nuværende niveauer.

- Den omfattende nedslagtning specielt i Kina giver et stort importbehov, og det er sammenfaldende med et sæsonmæssigt større forbrug hen over sommeren, hvilket normalt også medførende stigende priser, siger Klaus Kaiser.

Hvad prisen som minimum skal ligge på, for at de danske svineproducenter kan have en rentabel drift, er meget varierende fra bedrift til bedrift.

- Der er meget stor spredning. Nogen er meget effektive, og så er der nogen, som skal have en meget høj pris for, at det hænger sammen. Hvis man tager et gennemsnit af danske svineproducenter - med det forbehold for den kæmpe spredning, der nu er, så skal vi have en noteringspris på mellem 9,5 og 10 kr., før at det hænger sammen, siger Klaus Kaiser.

Tilbage til regnskabet fra Danske Andelskassers Bank, hvor der også udtrykkes forventninger om fortsat stigende afregningspriser på svin som følge af den øgede efterspørgsel fra Asien. Derudover noteres, at mælkeproducenternes afregningspriser har været mere stabile og "i øjeblikket ligger højere end forventet".

- Bankens generelle syn på dansk landbrugs aktuelle økonomiske situation samt forventningerne til resten af 2019 er således positive. Men der vil fortsat være bedrifter med økonomiske udfordringer, som vil føre til enkeltstående tab, lyder det fra Danske Andelskassers Bank.

/ritzau/FINANS

Relateret indhold
18 sep - 
Onsdagens aktier: Ørsted presset ned trods milliardsalg..
18 sep - 
Sydbanks nye formand: "Jeg havde ingen interesse i at b..
18 sep - 
Aktier/middag: Fedex leverer dårligt nyt til DSV i afve..
Relateret debat
18 sep - 
Ingen tvivl om at Berlinske har optrådt uden empati for..
18 sep - 
teknisk kortsigt ser danske bank dårlig ud,, jeg er ban..
18 sep - 
Hvis du er langsigtet, så køb dem igen. Dit snit er så ..
Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 sep
DANSKE
Her er lidt om de Berlingske løgnhistorier o Danske Bank - for det tilfælde I har lyst til at anlægg..
21
18 sep
DANSKE
Hvor er dog dejligt at der er en journalist der går lidt dybere og ser hvad journalistik kan bruges ..
11
18 sep
DANSKE
INVESTOR1 : Jeg tror blot vi aktionærer i Danske Bank, er lidt mere vel afbalanceret som helhed. Vi ..
10
13 sep
DANSKE
Den kommer i 120 inden for 1 måned!
9
17 sep
DANSKE
Investor1. Det er noget sludder du skriver. Der er ingen signaler der understøter din påstand ovehov..
8
17 sep
DANSKE
Det skal du når den rammer bunden.
8
16 sep
DANSKE
Danske Bank vil have amerikansk hvidvasksøgsmål smidt i skraldespanden Mads Claus Rasmussen/Ritzau ..
8
13 sep
DANSKE
Der lå 70.000 til salg på 105 kl 13:20. Der lukket op for optrenden. Husk nu iige at behandle hinand..
8
12 sep
DANSKE
Jeg har svært ved at se hvordan det er godt for danske banker. Danske banker sætter ikke deres likvi..
8
17 sep
DANSKE
Holdkæft en børnehave.
7

Lars Christensens Verden - Episode 26: Sidste uges quant quake varsler nye tider på de finansielle markeder

18-09-2019 19:17:00
Begivenheden er af nogle blevet omtalt som et jordskælv i de globale markeder, og nej det var ikke ECB's seneste rentebeslutning eller den renteforhøjelse eller -nedsættelse, Fed annoncerer onsdag aften, dansk tid. Det er heller ikke oliepriserne, der har bevæget sig voldsomt ovenpå weekendens angreb på de saudiske olieinstallationer og Trumps Iran-tweets i kølvandet herpå, men derimod det såkaldt..

Riksbanken nedtoner behov for renteforhøjelser - svensk krone svækkes

Relaterede nyheder
17-09-2019 09:48:14
Den svenske centralbank, Riksbanken, ser ikke længere samme behov for at stramme pengepolitikken. Det fremgår af referatet af det seneste rentemøde den 4. september.Her var rentekomitéens medlemmer enige om, at de økonomiske udsigter er forværret, og at riskoen for en hurtigere afmatning er øget. Årsagen er blandt andet handelskonflikten mellem USA og Kina og usikkerheden om Storbritanniens udtræd..

Aktier/åbning: Lundbeck helt i bund på milliardopkøb i rødt marked

16-09-2019 09:13:54
Lundbecks melding om at ville købe amerikanske Alder Biopharmaceuticals i en handel, der er værdisat op til 1,95 mia. dollar - eller omkring 13 mia. kr., får i de første handler investorerne til at sende aktien ned.Aktien falder helt til bunds i eliteindekset med et fald på 3,6 pct. til 228 kr. mandag morgen, i et marked der samlet i C25 falder 0,5 pct. til indeks 1140,69.Lundbeck er i negativt ra..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Topchef efter salg for 50 mio. kr.: "Måske dummeste beslutning ever"
2
Aktier/tendens: Sydbank i fokus efter uro i bestyrelsen
3
Ørsted sælger Radius i millardhandel til SEAS-NVE - NY
4
Sydbank/Nordnet: Det lægger op til mærkbare besparelser - NY
5
Onsdagens aktier: Ørsted presset ned trods milliardsalg i rødt marked

Relaterede aktiekurser

Danske Bank A/S 95,58 -2,1% Fald i aktiekurs
Sydbank A/S 102,40 0,4% Stigning i aktiekurs
Jyske Bank A/S 204,90 -1,0% Fald i aktiekurs
Danske Andelskassers Ban.. 6,260 0,0% Aktiekurs uændret
Nordea Bank Abp 68,79 -0,1% Fald i aktiekurs
Danske Bank Ord Shs 95,58 -2,1% Fald i aktiekurs
Sydbank Ord Shs 102,40 0,4% Stigning i aktiekurs
Nordea Bank Abp 47,92 -0,3% Fald i aktiekurs
Danske Andels Ord Shs 6,260 0,0% Aktiekurs uændret

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
19. september 2019 03:15:03
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190829.2 - EUROWEB7 - 2019-09-19 03:15:03 - 2019-09-19 03:15:03 - 1 - Website: OKAY