06 jun: Vestjysk Bank fortsætter optur: Er steget mere end 100 pct. i år
06 jun: Dansk virksomhed fyrer fire for snyd med køb af it-udstyr
Annonce

Euroområdets stemning undervurderer virkeligheden

Fisher Investment

Annonce

Dette er en annonce fra

Efter vores opfattelse er markedernes tilstand mest afhængig af kløften mellem virkeligheden og folks følelser eller forventninger til virkeligheden – kort sagt stemningen. Vi mener, at de kvantitative og kvalitative stemningsmålinger for øjeblikket indikerer, at investorerne i stigende grad er pessimistiske med hensyn til udsigterne for euroområdet. Selvom vi har set nogle i medierne argumentere for, at dette er bekymrende, er det for os et tegn på, at forventningerne er for lave, hvilket øger sandsynligheden for, at virkeligheden vil overraske os positivt og stimulere markederne.

 

For nylig har vi set mange nyhedsartikler og kommentarer, der ængsteligt peger på de nedadgående fremstillings-PMI'er – undersøgelser, som estimerer procentdelen af virksomheder, der oplevede vækst i en given måned. Fremstillings-PMI'er for Tyskland og euroområdet faldt til under 50 i 1. kvartal, hvilket indikerer, at under halvdelen af virksomhederne oplevede vækst i løbet af det kvartal. Sammen med Brexit, handelsmæssige gnidninger med USA og Kinas afmatning synes denne truende modgang at lægge en dæmper på stemningen. Fremstillings-PMI'ernes langsomme nedgang og bekymringerne forbundet hermed er imidlertid ikke noget nyt og er sandsynligvis allerede afspejlet i markederne, der efter vores mening næsten øjeblikkeligt indregner velkendte oplysninger, meninger og prognoser i kurserne.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Pengestrømme og aktievurderinger tyder også på en pessimistisk stemning. Et børsmæglerfirma har for nyligt påpeget, at europæiske aktiefonde har oplevet 50 uger i træk med udgående nettopengestrømme – hvor indløsninger overstiger nye emissioner – den længste periode i et årti. Efter vores mening er pengestrømme ikke en perfekt måling af stemningen, da de ikke fortæller, hvad sælgeren har gjort med provenuet. Ikke desto mindre indikerer næsten et år med detailinvestorers salg af aktiefonde for os, at pessimismen er ret ekstrem.

 

Samtidig er værdiansættelser i euroområdet tæt på historiske lavpunkter i forhold til sammenlignelige globale værdiansættelser. MSCI EMU-indeksets P/E-tal, der dividerer aktiekursen med indtjeningen per aktie, ligger i øjeblikket på 15. Det betyder, at investorer i øjeblikket er villige til at betale ca. 15 gange så meget som euroområde-virksomhedernes indtjening per aktie. Det amerikanske P/E-tal ligger på ca. 20, så euroområde-aktierne handles med næsten 25 % rabat i forhold til de amerikanske. Det er næsten det dobbelte af den historiske gennemsnitlige rabat. Vi mener ikke, at værdiansættelser – i forhold til deres egen historik eller sammenlignet med andre – er forudsigende. Lave værdiansættelser kan altid blive lavere, og høje værdiansættelser kan blive højere. I ekstreme situationer mener vi dog, at værdiansættelser kan være et nyttigt mål for stemningen. I øjeblikket synes vi, at investorstemningen over for euroområdet lader til at være overdrevent pessimistisk.

 

Bilag 1: Europæiske værdiansættelser er relativt lave

Kilde: FactSet, pr. 4/4/2019. MSCI EMU-indeks og MSCI USA-indeks, tilbageskuende 12-måneders P/E-tal, januar 1999 - marts 2019

Undersøgelser afspejler disse tal. ZEW Economic Sentiment-indekset for euroområdet har siden juni 2018 ligget under nul – hvilket indikerer pessimisme – på trods af gennemgående positiv vækst i bruttonationalproduktet (BNP, officielt mål for et lands samlede produktion). Det økonomiske verdensklima for euroområdet i henhold til IFO Institut (Center for Economic Studies (CES)) dykkede til under nul (hvilket også indikerer pessimisme) i februar for første gang siden 2014. Samtidig faldt Sentix Investor Confidence-indekset for euroområdet til under nul (pessimisme igen) i december og er forblevet negativt siden da, tæt på det laveste niveau i over fire år. Ifølge en af de mest fulgte industriundersøgelser midt i marts er globale fondsforvalteres mest populære handelsemne shortede europæiske aktier - hvor man låner aktier for at sælge dem i forventning om, at kurserne vil falde, hvilket gør det muligt at købe dem tilbage senere til en lavere pris. (I stedet for at købe i forventning om at sælge til en højere pris, gør du det omvendte – sælger dyrt i forventning om at købe tilbage til en lavere pris.)

 

Vi mener dog, at den enstemmige opfattelse som regel ikke viser sig at være forudseende, fordi den nære fortid påvirker den kraftigt. Med en dyster prognose indregnet – i adskillige måneder – og investorernes forberedelse på den situation kan virkeligheden, hvis den ikke er så dårlig som forventet, blive en positiv overraskelse for markederne.

 

Når vi ser på de økonomiske nøgletal i euroområdet, er der meget at værdsætte. Selvom de finansielle medier, vi har set fokusere på fremstilling, repræsenterer service-PMI'er 73 % af euroområdets økonomiske produktion målt på BNP.

Industriproduktion (primært fremstilling, men også byggeri) ligger på ca. 25 %. Euroområdets service-PMI forbliver over 50, hvilket indikerer løbende forretningsmæssig fremgang. Det sammensatte PMI – der kombinerer fremstilling og tjenesteydelser – ligger også på over 50. Andelen af nye ordrer tyder også på, at væksten vil fortsætte, da de aktuelle ordrer generelt repræsenterer fremtidig produktion. Euroområdets rentekurver – der viser statslige renter på tværs af en række løbetider, fra kortfristede til langfristede – har en positiv hældning, hvor de lange renter overstiger de korte. Da banker låner til korte renter og udlåner til lange renter, betyder en rentekurve med positiv hældning, at bankudlån er rentabelt, hvilket giver incitament til kreditskabelse og fremmer yderligere vækst.

 

Efter vores mening har investorernes pessimistiske stemning over for euroområdet indregnet en virkelighed, der er meget værre end det, der sandsynligvis kommer til at ske. Vi tror, at det er opskriften på et kommende bull-marked.

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 jun
 
Ingen grund til at flytte, de fleste har ikke råd, det er altid middelklassen det rammer og alligeve..
31
13 jun
PNDORA
Hvad er det for noget eklatant ævl.Hvis man sammenholder de store fondes indtog på det danske aktiem..
24
15 jun
PNDORA
Mit take på Pandora: Tidligere ledelse ønskede at væksten for vækstens skyld. Det har vist sig, a..
21
13 jun
PNDORA
Jeg er meget imponeret over Jyske bank og i særdeleshed analytikkeren Janne Vincent Kjær. Kunne rest..
20
17 jun
PNDORA
Jeg har forespurgt Pandora, hvorfor de overlader al kommunikation omkring virksomheden til negativt ..
18
15 jun
PNDORA
Udover den samme analyse blev offentligjort for snart 3 uger siden er det da glimrende at man igen, ..
18
19 jun
OMXC25
  De vil aldrig få penge nok. Jeg vil tro, at der aldrig er tilført de offentlige kasser flere penge..
17
18 jun
AMBU-B
Jeg er rigtig tilfred med de udmeldinger JJG kommer med idag. Det giver ro over deres udmeldinger, o..
17
18 jun
VWS
Casa dos Ventos places 445 MW order of V150-4.2 MW turbines for Vestas’ largest order to date in Bra..
15
17 jun
DANSKE
DB har jo IKKE brudt loven.  Nu er det sådan at det KUN er pressen der indfører love med tilbagevirk..
15

Finanskommentaren: Comeback til aktiemarkederne er rykket tættere på

19-06-2019 12:30:00
Af Henrik Henriksen, chefstrateg, VellivSiden Trumps skattelettelser gav aktiemarkederne et markant løft i 2017, har markederne befundet sig i et limbo med skiftende retninger op og ned. Når vi ser frem mod 2. halvår 2019, er der mange mulige forløb, men især to ting vil være med til at udstikke retningen for den næste større bevægelse. For det første handelskonflikten mellem USA og Kina - for sel..

Sydbank ser større afkastpotentiale i USA end i Europa

Relaterede nyheder
19-06-2019 10:35:03
Sydbank fastholder i en ny udgave af sin aktiestrategi et såkaldt gult afkastbarometer på de globale aktiemarkedet, hvilket dækker over en forventning om beherskede, men trods alt positive aktieafkast i det kommende år.Aktierne ventes her at være hjulpet af lavrente- og muligvis også likviditetslykkepiller fra centralbankerne, lyder det fra aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som ser stør..

Aktier/tendens: Ambu tæt på halvering efter direktør-exit i maj

19-06-2019 08:26:48
Ambu fik klaps tirsdag efter nedjusteringer i indeværende regnskabsår og næste. Og med et kursfald på over 14 pct. på en enkelt dag kommer medicoselskabet til at tage en del fokus onsdag i et marked, der generelt ventes at åbne udramatisk.Dramatikken står for Ambus regning, og aktien har været ude i et sandt stormvejr i år - orkanstyrken tog til, da selskabets tidligere direktør, Lars Marcher, ove..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
20. juni 2019 06:51:05
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190527.1 - EUROWEB4 - 2019-06-20 06:51:05 - 2019-06-20 06:51:05 - 1 - Website: OKAY