19 jun: Novozymes/Jefferies: Går et usikkert 2020 i møde
19 jun: Boligejere taber kamp mod dyre boliglån i Højesteret
19-06-2019 12:30:00

Finanskommentaren: Comeback til aktiemarkederne er rykket tættere på

Foto: Franck Robichon Ritzau/EPA/Scanpix

Af Henrik Henriksen, chefstrateg, Velliv

Siden Trumps skattelettelser gav aktiemarkederne et markant løft i 2017, har markederne befundet sig i et limbo med skiftende retninger op og ned. Når vi ser frem mod 2. halvår 2019, er der mange mulige forløb, men især to ting vil være med til at udstikke retningen for den næste større bevægelse. For det første handelskonflikten mellem USA og Kina - for selvom Trump netop har tweetet, at forhandlingerne atter er gået i gang, er det svært at blive meget optimistisk, da konflikten mellem de to stormagter i sin substans ikke kommer til at forsvinde - og for det andet den økonomiske politik. Her er de første forudsætninger for et comeback til aktierne ved at forme sig, nemlig mere venligtsindede centralbanker.

USA og Kina genoptager forhandlingerne

Trump meddelte tirsdag, at han har haft en meget god telefonsamtale med Kinas præsident Xi, samt at de to vil have udvidede møder ved G20-mødet i Japan den 28. og 29. juni. Forud herfor vil forhandlinger gå i gang mellem de to teams, så vi ved udgangen af næste uge bør have en bedre pejling af, om begivenhederne er begyndt at tage fart.

Sandsynligheden for, at de to præsidenter når til en form for enighed eller rammeaftale på mødet, er gået fra at være næsten ikke eksisterende til at ligge indenfor rammerne af det realistiske, og det efterlader to yderligere scenarier. Det ene er, at der fortsat er store knaster tilbage i forhandlingerne efter G20-mødet, og at vejen til en aftale stadig er lang og trang. Det andet er, at forhandlingerne atter bryder sammen, og at Trump varsler og indfører toldsatser på de resterende USD 300 mia. kinesiske importvarer. Holder Trump fast i sine trusler om 25 pct. told, vil det i runde tal betyde, at den samlede told, der opkræves på kinesiske varer, vil blive firedoblet siden maj – og dét vil være negativt for væksten og aktiemarkederne.

Trump - trademaker eller tariff man

Fronterne mellem de to er blevet trukket meget skarpt op siden sammenbruddet i forhandlingerne i begyndelsen af maj. Det har i sig selv ikke bidraget til at gøre det nemmere at indgå en aftale. Dertil kommer de helt grundlæggende uenigheder, som var skyld i sammenbruddet. Men Trump har brug for en politisk sejr frem mod præsidentvalget i 2020. Trump vil sandsynligvis foretrække at gå til valg som “trademaker” snarere end “tariff man”. Som forretningsmand ligger det i hans natur at søge løsningen, og risikoen ved at gå konfrontationens vej er til at få øje på. Det vil nemlig føre til betydelige prisstigninger bl.a. på en række elektronikprodukter, og en konflikt mellem verdens to supermagter kan meget vel ende med en økonomisk opbremsning, også i USA.

I så fald kommer Trump til at bede om genvalg i en økonomi præget af stigende ledighed. For en siddende præsident er det risikabelt at satse på, at vælgerne i USA vil være så opflammede af vrede over Kina, at det kan overskygge alle de problemer, der følger i halen på stigende arbejdsløshed. Værst af alt, så vil Trumps modstandere gøre alt for, at en recession bliver kaldt “The Trump Recession”, ud fra devisen, at det er Trumps handelspolitik – eller mangel på samme – der har skabt tilbageslaget.

Xi skal undgå ydmygelse

Mens Trump vil stå langt stærkere ved valget i 2020, hvis han bliver opfattet som den amerikanske præsident, der tæmmer den kinesiske drage, er det for Kina og præsident Xi bestemt ikke noget ønskescenarie at se stormagtsdrømmene tæmmet af Trump. I min optik er der derfor ingen tvivl om, at Kina gerne vil have en handelsaftale, der sikrer dem fortsat adgang til det største marked i verden og essentiel amerikansk teknologi.

Alternativet er, at den kinesiske ledelse atter må skrue op for infrastrukturinvesteringer, långivning og gearing, og det er en medicin, som Kina i forvejen har fået for meget af siden finanskrisen – også i Xi’s optik.

Kineserne har klart signaleret, at de ønsker en “balanceret” aftale. Aftalen kan i sagens natur ikke blive balanceret for så vidt angår indholdet, for i så fald vil den ikke adressere en af Trumps store anklager mod Kina: Handelsbalanceunderskuddet. Men med “balanceret” signalerer kineserne, at den skal indgås af to ligeværdige partnere og ikke ydmyge Kina.

Så Kina har behov for at indgå aftalen fra en position af styrke – ikke svaghed. Deres taktik kan være at afvente amerikansk svaghed i form af faldende aktiemarkeder. En anden mulighed er at sælge en historie til den kinesiske offentlighed  om en utålmodig Trump, der var til at handle med, fordi en handelskrig ville ødelægge hans muligheder for genvalg i 2020.

Udsigt til yderligere pengepolitiske lempelser

Begge parter skal være villige til at komme ned fra deres høje hest og være motiverede til at indgå en aftale. Spørgsmålet er, om de er det nu, eller om situationen skal blive værre, før den bliver bedre. Aktuelt kommer det største pres fra virksomhederne, fordi de reagerer på usikkerheden ved at udskyde investeringer. Denne uges nedjusteringer fra Huawei og Broadcom viser, at handelskrigen begynder at bide.

De seneste uger har både den amerikanske og verdens øvrige centralbanker signaleret vilje til at understøtte økonomien gennem en lempeligere pengepolitik. Vi bliver senere i dag klogere på de overvejelser, som Federal Reserve har gjort sig på deres møde i denne uge. Chefen for den europæiske centralbank, Mario Draghi, har netop signaleret, at man vil lempe pengepolitikken yderligere, medmindre vækstudsigterne forbedres. I Kina har myndighederne meddelt lokalregeringer og banker, at infrastrukturinvesteringerne skal øges.

Den første forudsætning for et comeback til aktierne er dermed allerede ved at forme sig i form af en mere ekspansiv økonomisk politik.

Det åbne spørgsmål

USA befinder sig sent i konjunkturcyklen, hvilket forøger risikoen for, at en forlænget handelskonflikt sætter amerikansk økonomi i stå. Men høj forbrugertillid, en pæn vækst i amerikansk detailomsætning, et fortsat positivt boligmarked, moderat løninflation, lempelige kreditvilkår, høje aktietilbagekøb og på det seneste også tegn på stigende produktivitet i virksomhederne lægger fortsat et overvejende positivt fundament under de amerikanske virksomheder og aktiemarkedet.

Et comeback til aktierne er kommet tættere på. Spørgsmålet er, om vi trods åbningen mellem Trump og Xi skal igennem en varm og volatil sommer på de finansielle markeder, hvor indenrigspolitiske hensyn fortsat gør det vanskeligt for USA og Kina at indgå en handelsaftale - og hvor aktiemarkederne kommer til at spille rollen som “matchmaker”. Eller om maj måneds kraftige fald i aktiekurserne kombineret med synligt stigende bekymringer i de amerikanske virksomheder netop var det puf, der skulle til.

Det handler dybest set om noget så uforudsigeligt som politik mellem verdens to stormagter. Men ”stay tuned”, for når eller hvis en aftale falder på plads – og forudsat det ikke tager for lang tid – så venter der nye kursrekorder på det amerikanske aktiemarked.

Del

Opret kommentar

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
11 jul
 
Kan vi tåle en fredagsjoke? (og det er ikke Fingerprint Cards jeg tænker på :-) ) En blind mand går ..
31
11 jul
VELO
Lånt fra skribent i FB gruppen “Veloxis Investor” “Hovedorganisationen for transplantationer i US..
26
12 jul
 
Man hører det igen og igen. Donald Trump er ubegavet, dum, idiot - derudover racist, nazist - en opp..
25
10 jul
GEN
I kurs 1500 var der også taget meget forskud på glæderne - og så har der været et par setbacks tilli..
18
12 jul
PNDORA
Har lige været i Frankrig hvor jeg kiggede forbi en butik hvor jeg konstaterede at der var godt med ..
16
11 jul
DANSKE
Helt enig - desværre.   Danske Bank har i den grad været åben og informativ inden for rammerne af hv..
16
12 jul
 
Han er den største psykopat, der nogen sinde har siddet ved magten, og han er DYBT ustabil og højst ..
15
15 jul
BAVA
Tænk engang, med alt det du skriver om Bavarian og ebola vaccinen, så skulle man tro, at du bare ved..
12
12 jul
BAVA
Dejligt at se den er begyndt at stige - indenfor 2 1/2 mdr kommer der til at ske rigtig meget:   Ko..
12
12 jul
 
Det eneste konkrete Tumpen har budt på er en ufinansieret skattereform. Det billigste trick i verden..
12

Goldman Sachs: Højere indtægter kravlede ikke med på bunden

16-07-2019 13:51:32
Indtægterne fra aktiehandel, som er et vigtigt område for den amerikanske storbank Goldman Sachs, klarede sig bedre end analytikerne havde ventet i andet kvartal. Men selv om de samlede indtægter også steg en smule, bevægede de sig ikke med ned på bundlinjen i regnskabet for kvartalet.Det skriver Bloomberg News.På bundlinjen præsenterede den New York-baserede bank et overskud på 5,81 dollar per ak..

Aktier/tendens: Stilstand på sommertynde markeder - Genmab i fokus

16-07-2019 08:06:06
Genmab kan komme i fokus tirsdag, når det amerikanske medicinalselskab Johnson & Johnson over middag kommer med regnskab for andet kvartal af 2019, da det fortæller, hvordan det globale salg af kræftmidlet Darzalex arter sig.Samlet peger det på en forholdsvis neutral åbning på det danske aktiemarked, hvis retningen skal tages efter futures for det tyske DAX-indeks, der ligger til et svagt plus.Man..

Kina fremviser sløjeste vækst i årtier midt i handelskrig

Relaterede nyheder
15-07-2019 13:28:01
Kineserne må vænne sig til, at økonomien ikke længere buldrer afsted.Tocifrede vækstrater er fortid, og det bliver mandag understreget af nye tal for landets økonomi.I andet kvartal voksede Kinas bruttonationalprodukt med 6,2 procent. Det er den sløjeste fremgang i omkring tre årtier, skriver nyhedsbureauet Reuters.De økonomiske data fra Kina er under stor bevågenhed på grund af den handelskonflik..

Mest læste nyheder

  • 24 timer
  • 48 timer
  • 1 uge
1
Trumps importafgifter tjener ikke nok til at dække omkostninger
2
Genmab: Johnson & Johnson salg af Darzalex overrasker
3
Vestas lander ordre på 415 MW i Saudi Arabien - NY
4
Vestas: Tabel med ordrer annonceret i 2019
5
Genmab/Sydbank: Dazalex-salget uden for USA overrasker

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
17. juli 2019 08:46:31
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190703.1 - EUROWEB6 - 2019-07-17 08:46:31 - 2019-07-17 08:46:31 - 1 - Website: OKAY