02 jul: Mærsk/dir: Konkurrenters tilslutning en stor milepæl for Tradelen..
02 jul: ECB skynder ikke på rentenedsættelse - ser mod september
Annonce

Hvad aktieudbytte i virkeligheden er

Fisher Investments Norden

Annonce

Dette er en annonce fra

Når vi læser tip fra mediernes eksperter om, hvilke aktier man bør købe, ser vi et gennemgående tema: Mange nævner en akties udbytte som en god grund til at købe. Selvom højt udbytte ofte virker attraktivt, tror vi, at man ved at forstå, hvad udbytte er – og ikke er – finder ud af, hvorfor den bedste tilgang til aktieinvestering måske er ikke kun at jagte aktier med højt udbytte.

 

For det første kan udbytte udbetales enten i aktier eller kontanter. Det førstnævnte gør ikke ret meget andet end at give aktionærer et større antal aktier, der repræsenterer udvandet ejerskab i virksomheden. Det holder i realiteten investorernes ejerandel konstant. Efter vores mening er det ikke en væsentlig ændring.

 

Kontantudbytte er heller ikke enormt positivt. Kort sagt er kontantudbytte en udbetaling fra virksomheden til dens aktionærer. Det ses ofte som en måde, hvorpå en virksomhed kan belønne loyale aktionærer ved at tilbagebetale en del af virksomhedens overskud til dem. Da kontantudbytte ofte rapporteres som “afkast” – den årlige udbyttebetaling som en procentdel af virksomhedens aktiekurs – ser vi ofte, at investorer og eksperter sammenligner dem med obligationsrenter. Men effektivt udbytte og renteudbetalinger fra statsobligationer eller virksomhedsobligationer er ikke synonyme. Når du køber en obligation, modtager du regelmæssig renteudbetaling, der er en lille procentdel af din hovedstol – og når gælden forfalder, får du din hovedstol tilbage. Derfor er renteudbetaling et afkast af din investering.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Kontantudbytte derimod er dit investeringsafkast. Generelt gælder det, at hvis en virksomhed udbetaler kontantudbytte, falder aktiekursen med det beløb, der er udbetalt i udbytte. Hvis for eksempel en virksomhed med en aktiekurs på DKK 50 udbetaler et udbytte på DKK 2, vil aktiekursen falde til DKK 48, når udbyttet er posteret. Grunden til dette er, at udbytte udbetales af virksomhedens samlede værdi. Hvis markedsværdien reduceres med DKK 2 per aktie, vil aktiekurserne falde med det samme beløb. Det er simpel matematik.

 

Vi mener ikke, at det faktum, at udbytte trækkes fra aktiekursen, gør det ringere, men det fremhæver, hvor vigtigt det er at beregne en virksomheds afkast korrekt, før du sammenligner det med en anden virksomheds afkast. Efter vores mening er det mest reelle billede af en virksomheds resultat dens “samlede afkast” – kursudvikling plus udbetalt udbytte, forudsat at udbytte reinvesteres i virksomheden. Hvis man udelader udbytte og kun sammenligner kursafkast, ser en udbyttebetalende aktie måske betydeligt værre ud end en ikke-udbyttebetalende aktie, som ikke har regelmæssige kontante udbetalinger, der reducerer aktiekursen. Efter vores mening ville dette ikke være mere markant end en simpel sammenligning mellem to effektive udbytter uden samtidig at tage højde for kursudviklingen.

 

Vi mener også, at en vurdering af aktier baseret på samlet afkast i stedet for at fokusere på effektivt udbytte giver et større udvalg af investeringsmuligheder. Som det fremgår af bilag 1, er effektivt udbytte lavest i teknologisektoren, hvor mange virksomheder har tendens til at foretrække at reinvestere overskud i virksomheden med det formål at opnå stor vækst. Sundhedsområdet, der også er vækstorienteret, har også relativt lavere udbytte. Det samme gælder for forbrugernes diskretionære sektor, der har en tendens til at have en større eksponering over for en voksende økonomi end over for dagligvaresektoren og kommunikationssektoren, som indeholder adskillige højtprofilerede onlinetjenester, der plejede at være en del af teknologisektoren. Ingen af disse sektorer er bedre end de andre – historiske udbyttedata viser, at føringen mellem de forskellige sektorer skifter ofte og uregelmæssigt. Vi mener imidlertid, at man kan begrænse sine muligheder ved udelukkende at fokusere på effektivt udbytte i den tro, at kontantudbytte ikke er andet end afkast af den investerede kapital.

 

Bilag 1: Globalt effektivt aktiemarkedsudbytte pr. sektor

Kilde: FactSet, pr. 10/4/2019. MSCI World-sektorindekser og deres respektive effektive udbytter pr. 9/4/2019.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
15 aug
VELO
Det kunne tyde på at nogen mor modtaget receptal, der udviser netop det vi har talt om - at Envarsus..
37
11 aug
VELO
  Nu er immunsuppressiv behandling ikke bare som og spise bolsjer – der kommer nye forsyninger om en..
20
16 aug
I:NDX
16
14 aug
TEVA
Ja, TEVA er jo bare en dårlig historie at købe ind i. I Danmark er aktien (som alle jo ved) primært ..
16
13 aug
VELO
Til alle dem, som simpelthen ikke kan tro på det der sker lige foran næsen på dem.    Da jeg i sin b..
16
11 aug
VELO
Så er der igen en opdatering omkring tacrolimus manglen. Sandoz der var den sidst tilbageværende gen..
16
11 aug
VELO
  Nej. Envarsus har i tidligere studier vist forbedret farmakokinetisk-profil i afroamerikanske tran..
15
12 aug
VELO
@Krabask - det var et super godt forsoeg og ville oenske det var muligt med kun en ugentlig traad. M..
14
16 aug
BAVA
Damn den er lav. Hvorfor? Fordi: 1) 2mia på bankbogen 2) bygninger og andet til en værdig af min ..
13
14 aug
VELO
I retfærdighedens objektive navn, skal man da rose marc55.   Der er 2 pile, det er da positivt set. ..
13

Aktionærer kræver milliarder i erstatning fra Novo Nordisk

16-08-2019 14:38:08
Medicinalvirksomheden Novo Nordisk er blevet sagsøgt af en gruppe aktionærer for at have givet vildledende information til aktiemarkedet.De kræver en samlet erstatning på 11,8 mia. kr. for tab på deres aktier. Det skriver Børsen, hvilket bekræftes af Novo Nordisk i en meddelelse til fondsbørsen.- Novo Nordisk er uenig i anklagerne og er klar til at forsvare selskabet i denne sag, lyder det i medde..

Maersk Drilling får forlænget kontrakt på boreskib i Ækvatorialguinea

16-08-2019 11:03:22
Maersk Drilling har forlænget opholdet for boreskibet Maersk Voyager, der skal bore ude for Ækvatorialguineas kyst.Selskabet har igennem Kosmos Energy forlænget en borekontrakt, der tidligere var indgået med Noble Energy. Det skriver selskabet på Twitter.Originalt skulle Maersk Drilling bore en enkelt brønd for selskabet Noble Energy, og den aftale indeholdt en option på endnu en boring. Den optio..

Aktier/tendens: Fokus på torsdagens regnskaber i positivt marked

16-08-2019 08:19:10
Der er udsigt til en positiv slutning på aktieugen, der han været karakteriseret ved en sværm af regnskaber fra flere C25-selskaber.Futures på de amerikanske aktieindeks stiger 0,7 pct. og det samme er tilfældet for DAX-futuren. De asiatiske aktier ligger også overvejende højere fredag morgen.Torsdagens regnskaber kan påvirke igen fredag, når analytikerne smider regnskaberne i regnearkene og komme..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
17. august 2019 19:50:12
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190809.4 - EUROWEB7 - 2019-08-17 19:50:12 - 2019-08-17 19:50:12 - 1 - Website: OKAY