25 jul: Vindorganisation: Havmøller trak væksten i nyinstallationer i H1
25 jul: Nordea ser øget risiko for recession i Tyskland
Annonce

To metoder til at blive rig på investeringer

Fisher Investments Norden

Annonce

Dette er en annonce fra

Med hensyn til aktieinvestering mener nogle investorer, at du bedst kan få din portefølje til at vokse ved at sætte en stor del af din formue i nogle få investeringer. Selvom man kan opnå stort afkast ved at have et begrænset antal investeringer, kan det også være meget risikabelt.

 

Selvfølgelig er der andre investorer, der er klar over risikoen ved at fokusere sine investeringer for meget på ét sted og dermed undgår det – ved at følge en regel om, at man f.eks. ikke må have mere end fem procent af sin portefølje i samme virksomhed. Selvom vi ikke anbefaler, at man foretager investeringer baseret på vilkårlige og statiske tommelfingerregler, kan brug af grundlæggende diversificeringsprincipper være en god idé for mange investorer. Lad os se lidt mere detaljeret på de to investeringsmetoder.

 

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

 

Hvad hvis jeg gerne vil være milliardær?

Nogle mennesker går til ekstremer. Nogle ønsker at blive fabelagtigt rige, og koncentration af ens investeringer kan hjælpe med det. En af de mest almindelige måder, hvorpå de ekstremt rige har opnået dette, er ved at starte deres egen virksomhed og bevare ejerskabet over den. Disse individer har som regel ikke så meget diversificering som den gennemsnitlige investor – i hvert fald under de tidlige stadier af deres rigdom. Det er folk som Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Carlos Slim (TelMex) og Amancio Ortega (Zara) – langt størstedelen af disse personers rigdom er blevet skabt via de virksomheder, de har grundlagt.

 

Et andet interessant eksempel er Charlie Munger, som ikke har grundlagt en virksomhed, men blev yderst rig ved at hjælpe en, der hjalp med at opbygge en virksomhed: Warren Buffett. Folk som Munger kan blive rige ved “slå følgeskab” med grundlæggere. Denne metode til at skabe en formue involverer også en del koncentration af sine investeringer. Det samme kan siges om andre øverste ledere og de mennesker, som de stoler mest på.

 

I det store og hele får mange af disse underordnede ledere meget af deres rigdom ved at fokusere deres investeringer på den virksomhed, som de arbejder for. Som sagt kan det være risikabelt. Man får ikke hele historien ved kun at se på succeshistorierne. Hvor mange tusinder eller millioner af mennesker sætter al deres tid, energi og penge i et initiativ eller en investering, hvorefter det hele falder til jorden? Det er vanskeligt at sige. Hvis man kun ser på milliardærerne og tror, at deres resultat er meget sandsynligt, bliver man offer for en adfærdsmæssig fejl, der kaldes “overlevelsesbias.”

 

Men mange af disse mennesker kender sandsynligvis til de medfølgende risici, uanset om de bliver rige eller ej. Og selv de mest succesrige har oplevet store nederlag.

 

En anden metode til at blive rig

Der er heldigvis en anden metode for dem, der ikke føler sig trygge ved disse risici. Den er mere udbredt og måske mere traditionel. Denne fremgangsmåde involverer at få et job med en god løn, leve sparsommeligt, spare meget op og foretage gode investeringer. Det er ikke altid en direkte vej til rigdom, og selvfølgelig er der stadig risici. Nogle af dem, der vælger denne metode, foretager ikke gode investeringer i starten og er nødt til at indhente det tabte senere ved at arbejde mere eller finde ud af, hvor de kan spare. Eller de foretager måske gode investeringer, men oplever stadig, at værdien af deres investeringer falder inden for en given periode, da investeringer, der giver højere afkast, som regel har større kortsigtet ustabilitet.

 

Dem, der ønsker at blive rige på denne måde, bør benytte den modsatte fremgangsmåde med hensyn til diversificering end de ekstremt rige. Tag det til efterretning! Sørg for, at du ikke ejer for meget inden for en bestemt aktie eller en del af et marked.

Det lyder måske selvfølgeligt, men det kan man nemt komme til at overse. Især fordi denne type formuejægere måske arbejder i virksomheder, der tilbyder aktieoptionsordninger. Hvis du ikke holder øje med din formue, kan det utilsigtet føre til en koncentrationsrisiko. Den tidligere nævnte “fem-procents-regel” gælder også for dine medarbejderaktier. Måske ekstra meget, fordi investering i din virksomhed betyder, at både din løn og din portefølje kan blive eksponeret til risiko forbundet med problemer i virksomheden – en anderledes type koncentrationsrisiko, men stadig en koncentrationsrisiko. Uanset hvor meget tillid du har til dine egne arbejdsevner eller til din virksomheds styrke, har mange virksomheder, der har set sunde ud, fejlet på grund af uforudsete faktorer. Andre er faldet i værdi og har samtidig været nødt til at fyre medarbejdere.

 

Fem-procents-reglen er guld værd

Du kender måske den investeringsgrundsætning, der hedder “invester i det, du kender.” Selvom den talemåde måske tilsyneladende gælder for din arbejdsgiver – måske har du arbejdet der i årtier – kan du, medmindre du hører til den øverste ledelse, ikke vide alt om virksomheden. Selv hvis du gør, kan det være vanskeligt at vide, hvornår noget er ved at gå galt. Og hvis du vidste noget særligt om din virksomhed, ville den information sandsynligvis være “intern viden” og dermed ulovlig at bruge som basis for aktiehandel.

 

Mange investorer kan måske huske en amerikansk virksomhed ved navn Enron, hvis forretning kollapsede, da omfattende økonomisk bedrageri blev opdaget under det tidlige bear-marked først i 2000'erne. Mange Enron-medarbejdere, der ikke havde noget at gøre med det økonomiske bedrageri, mistede deres arbejde og oplevede, at deres investeringer blev udslettet, fordi de havde investeret i Enron-aktier. Dem, der holdte deres Enron-investering på under fem procent af deres portefølje, blev sandsynligvis ikke ramt så hårdt.

 

Selv virksomheder, der ikke går konkurs, kan kæmpe med lange perioder med underpræstation. Enhver koncentreret eksponering over for en bestemt virksomhed reducerer din diversificering og øger din risiko. Der er ikke noget, der kan beskytte dig fuldstændigt mod ekstreme begivenheder, der kan få en virksomhed til at fejle. Du selv og de diversificerings-taktikker, som du anvender, bør være din kilde til beskyttelse.

 

Så hvis du gerne vil være blandt de ekstremt rige, kan du overveje at blive iværksætter. Eller finde en iværksætter, som du tror på, og træde til som dennes højre hånd. Men hvis den metode til rigdom er for risikabel, kan du stadig skabe en formue ved at spare op, diversificere og altid huske fordelene ved fem-procents-reglen.

 

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

Del

Relateret debat

  • 1 uge
  • 1 måned
  • 1 År
18 aug
VELO
Da flere skribenter stadig gerne vil beholde tråden for samling af de mange vigtige informationer o..
44
15 aug
VELO
Det kunne tyde på at nogen mor modtaget receptal, der udviser netop det vi har talt om - at Envarsus..
37
19 aug
OMXC25
Endnu en dansk patriark er død. Ære være hans minde.
28
18 aug
 
Da Berlingske Media for cirka 1 år siden overtog Euroinvestor for 23 mio kr, meddelte de, at nu skul..
22
20 aug
VELO
Ny artikel på Medwatch:   15,5 pct. af amerikanske patienter, der får en nyretransplantation i dag, ..
20
18 aug
VELO
Fra anden skribent i Veloxis FB gruppen: Børsen side 4, søndag den 18. august. Et uddrag fra e..
20
06:10
I:NDX
Trump er en forretningsmand, der bevæger sig med en forretningsmands hastighed. Han er fløjtende lig..
18
20 aug
PNDORA
  har du læst regnskabet - de forventer at tjene 4 mia i 2019 i forhold til en værdi af selskabet på..
18
19 aug
OMXC25
En fantastisk dygtig og sympatisk erhvervsmand.  Og en ægte patriot som også betalte sin skat med gl..
17
16 aug
I:NDX
17

Pandora-topchef køber aktier for 12,3 mio. kr.

21-08-2019 12:38:56
Pandoras topchef, Alexander Lacik, har ligesom finansdirektør Anders Boyer købt op i smykkeselskabet.Lacik har erhvervet sig knap 50.000 Pandora-aktier til en samlet pris på omtrent 12,3 mio. kr., fremgår det onsdag af en fondsbørsmeddelelse.Stykprisen, topchefen har betalt for aktierne, løber derfor op i 247,3 kr.Onsdag ved middagstid koster en Pandora-aktie 292,90 kr. på børsen i København efter..

Fiat og Renault drøner i vejret efter rygter om mulig fusion

Relaterede nyheder
21-08-2019 12:08:08
En fusion af Italien og Frankrig kan tyde på mere end bare et kulinarisk mesterværk, da investorerne onsdag middag har sat tænderne i bilaktierne for Fiat og Renault.Franske Renault drøner i vejret med 4,4 pct., og italienske Fiat følger med i svinget med en stigning på 3,8 pct., efter rygter om at en mulig fusion mellem de to bilgiganter stadig kan være på tale.Ifølge Bloomberg News fortæller ano..

Netcompany/CEO: Vi vækster inden for de lovede rammer

21-08-2019 08:38:35
Netcompanys regnskab for andet kvartal af regnskabsåret 2019 viser overordnet set, at it-virksomheden har godt styr på forretningen.Det mener selskabets administrerende direktør, André Rogaczewski.- Kort sagt må vi sige, at vi har godt styr på forretningen. Vi leverer det, vi har lovet. Vi vækster inden for de rammer, vi har lovet. Vi har ansat en masse dygtige medarbejdere, og vi har en forretnin..

Copyright Berlingske Media 2019  Handelsbetingelser  |  Cookiedeklaration  |  Cookie- og Privatlivspolitik  |  Ophavsret og vilkår
Aktieinformation leveres af Morningstar.
Data er forsinket 15-20 minutter iht. de enkelte børsers regler om videredistribution.
 
21. august 2019 19:54:31
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20190819.1 - EUROWEB6 - 2019-08-21 19:54:31 - 2019-08-21 19:54:31 - 1 - Website: OKAY