Henter kommentarer

Advarer mod bekymrende udvikling blandt danskerne: Det kan få store konsekvenser

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Udviklingen blandt danskerne er bekymrende, og den kan få væsentlige konsekvenser.

Sådan lyder advarslen fra pensionsgiganten Sampension i en kommentar til de nye tal (se faktaboksen) for mænd og kvinders løn og pension. Det er på trods af, at kvinderne haler ind på mændene.

»Denne udvikling er selv sagt positiv. Men når det er sagt, så halter kvinderne – trods et betydeligt og stadig større uddannelsesforspring - stadig markant efter mændene rent økonomisk,« lyder det fra Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

»Den fortsat store kønsforskel, hvad angår løn og pensionsformue, er bekymrende og kan bl.a. få væsentlige konsekvenser for kvinders levestandard i pensionstilværelsen. For det betyder, at de som pensionister typisk kommer til at have mindre pensionsopsparinger end mænd, samtidig med at deres opsparinger også skal række i flere år, da kvinder generelt går tidligere på pension og lever længere end mænd,« påpeger Anne-Louise Lindkvist.

Der er dog lys i mørket, som ikke er et tog, må man forstå. Det gælder særligt fremtidsudsigterne for den økonomisk ligestilling. 

»For vi må alt andet lige forvente, at kvinders forspring, når det gælder uddannelse, over tid vil styrke deres indkomst og pensionsopsparing. Det samme gælder med de barselsregler, som trådte i kraft sidste år, og som indebærer, at mænd skal tage en større del af barslen,« siger Anne-Louise Lindkvist.

Det kan samlet set med tiden mindske noget af den økonomiske forskel på kvinder og mænd.