Henter kommentarer

Afblæser recessionen i USA


Den amerikanske økonomi ser ud til, at den vil undgå at tippe over i en recession i år på trods af centralbankens mange rentehævninger.

Sådan lyder det fra Kristalina Georgieva, som er direktør for Den Internationale Valutafond, i et interview med CBS's '60 Minutes' ifølge Insider.

Hun siger her, at der er en chance for, at den amerikanske centralbank kan lave en blød landing – altså at de kan formå at bringe det høje inflationsniveau ned uden at forårsage større skade på økonomien.

Læs også: Ny udvikling på boligmarkedet: 'Det er dejligt'

»Den amerikanske økonomi kommer til at komme ned i tempo i år. Men – i det mindste, ifølge de data vi har i dag – tror vi, at USA vil være i stand til at komme gennem året med lige akkurat ikke at falde i recession.« siger Kristalina Georgieva i interviewet hos '60 Minutes'.

Den amerikanske centralbank, Fed, har hævet renten fra tæt på 0 til 5 pct. over det seneste år, hvilket er deres mest aggressive udvikling siden 1980'erne. Ved den seneste rentemelding i sidste uge blev tempoet dog sænket lidt, da de kun hævede renten med 0,25 procentpoint, hvilket er den mindste rentehævning siden marts.

»Vores råd til Fed er at fortsætte linjen indtil kerneinflationen begynder med at falde. Fed skal være meget forsigtig med ikke at begynde at lempe de finansielle forhold for tidligt,« lyder det fra Kristalina Georgieva.

Fredag landende der friske tal for antallet af nye job skabt i USA i januar. Med intet mindre end 517.000 nye job overraskede tallet både markedet og analytikernes forventninger, der forventede omkring 189.00 nye job, ifølge data fra Bloomberg.

Styrken i det amerikanske arbejdsmarked forventer Kristalina Georgieva sandsynligvis ikke vil vare ved.

»Vores forventning mod slutningen af ​​året er, at vi vil se et noget svagere arbejdsmarked. Men lad os være helt tydelige: Vi er ikke bange for, at en eller anden stor arbejdsløshedsbølge vil skylde gennem USA,« tilføjer hun.

Men for at arbejdsmarkedet skal blive kølnet af, så skal Fed fortsætte linjen indtil kerneinflationen begynder med at dykke for at undgå den trussel, der kan komme med lempelser af de finansielle forhold for tidligt, forklarer Kristalina Georgieva.

Læs også: På sit laveste siden finanskrisen: Derfor dykker den svenske krone

Læs også: Dystre prognoser: Prisfaldene på boligmarkedet bliver værre end først antaget