Henter kommentarer

Afviser påstand om spekulation i Hamas-angreb


Israelske myndigheder har undersøgt, om nogle investorer kunne have kendt til planerne om Hamas' angreb på Israel og på den have draget økonomisk fordel af det.

Men fra det israelske værdipapirtilsyn lyder det, at der ingen uregelmæssigheder var i handlen i dagene forud for angrebet den 7. oktober, hvor terrorgruppen blandt andet begik en massakre på en musikfestival, skriver Bloomberg.

Udmeldingen kommer efter en ny rapport med titlen 'Trading on Terror', forfattet af forskerne Robert J. Jackson fra New York University School of Law og Joshua Mitts fra Columbia Law School, blev offentliggjort i slutningen af sidste uge.

De to forskere påstår i rapporten, at de fandt en »betydelig stigning i shortselling i den vigtigste israelske virksomheds-ETF dage før Hamas-angrebet den 7. oktober«.

»Vores resultater tyder på, at investorer informeret om de kommende angreb, drog fordel af de tragiske begivenheder,« står der videre i rapporten ifølge mediet.

Når en investor shorter – eller går kort – i en aktie, spekulerer vedkommende i at kursen vil falde.

Investoren låner aktier af en aktionær – typisk via en mægler – for at sælge dem. Hvis aktiens kurs falder, kan investoren købe aktien billigere tilbage, og herefter aflevere den til ejeren.

Investoren tjener derved på forskellen – minus et gebyr for at låne aktien samt kurtage. Desto mere kursen på den lånte aktie går mod nul, desto højere bliver investorens fortjeneste.

For at låne aktien har short selleren indgået en kontrakt med långiveren om, hvornår aktien skal afleves tilbage.

Når short selleren skal levere aktien tilbage, køber han eller hun det i markedet til den aktuelle kurs og leverer det til långiveren.

Risikoen for shorteren er, hvis aktiekursen fortsætter med at stige, så stiger investorens tab også. Den kan i teorien fortsætte i det uendelig, indtil investoren skal aflevere den lånte aktie tilbage.

Læs også: En række af Wall Streets klogeste hoveder har talt: Her skal aktiemarkedet hen i 2024

Læs også: Kampen spidser til: Fedmemiddel fra Novo-konkurrent rammer apotekerne i USA