Henter kommentarer

Aktiechef: Sådan overlever du kursfald


Der er flere ting, som kan gøre dig i stand til at overleve det psykologiske og økonomiske tab, når dine aktier rasler ned. 

Det fortæller aktiechef Michael Friis Jørgensen fra HC Andersen Capital.

»Måden at overleve kursfald på begynder allerede, når du køber aktien,« forklarer han.

Når du køber en aktie, skal du skrive tre grunde på en lap papir til, at du har valgt at købe netop den aktie, fortæller aktiechefen.

Hvis din aktie falder markant, så er det her, at du skal finde dit papir frem og se, om forudsætningerne for de tre årsager har ændret sig. 

Det gør det lettere at forholde sig til, hvordan du skal reagere, når dine aktier falder. Hvis årsagerne stadig er gyldige, er det nemmere at holde hovedet koldt, mener han.

Hvis grundene til, at du købte aktien, ikke længere er gyldige, skal du måske overveje at sælge den, forklarer han.

Nogle gange bliver din aktie også bare trukket med ned, når markedet falder. Det er selvfølgelig ikke rart, men sådan er det bare, påpeger aktiechefen.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke skal reagere på kursfald, for det er oplagt at undersøge, om forudsætningerne har ændret sig. 

»Hvis det begynder at gøre ondt i maven, når dine aktie falder, så har du måske påtaget dig for stor risiko i en enkelt aktie,« tilføjer han.

Du kan forsøge at finde årsagen til kursfaldet. Det kan give noget klarhed over, hvorfor aktien falder og fjerne noget usikkerhed i forhold til din smertetærskel, forklarer han.

Som investor er det vigtigt at huske, at aktier stiger og falder, men at aktiemarkedet som helhed historisk set er steget over tid.