Henter kommentarer

Aktiekursen er mere end fordoblet under afgående formand og coronapandemien


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

Knap en uge efter at A.P. Møller-Mærsk rapporterede sit største overskud nogensinde, siger selskabet farvel til sin bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe, der har besluttet ikke at genopstille på den kommende generalforsamling i marts.

De 117 mia. kr. på bundlinjen bliver dermed et punktum for hans tid for bordenden. Han tiltrådte i 2017 - et år, efter at han første gang trådte ind i bestyrelsen.

Siden da er også aktien mere end fordoblet, men det er dog primært under coronapandemien, hvor ekstraordinære markedsvilkår har sat ind, at den for alvor har været på himmelflugt.

Læs også: Se listen: Her er danske aktiers udbytte

En B-aktie i selskabet koster tirsdag 23.390 kr. og kostede 9864 kr., da Jim Hagemann Snabe tiltrådte. Det svarer til en stigning på 137 pct.

Mærsk har haft særdeles gunstige vilkår under store dele af coronapandemien, hvor fragtraterne er steget markant på grund af blandt andet stigende efterspørgsel på varer, manglende kapacitet og arbejdskraft, flaskehalse og lokale nedlukninger flere steder verden over.

Læs også: Ny ordre sætter ild i lille dansk aktie

Aktien satte lukkerekord 13. januar i år med en kurs på 24.800 kr.

Jim Hagemann Snabe blev oprindeligt hentet ind i Mærsk-bestyrelsen for at bidrage med sin viden om digitalisering og for at være med til at understøtte den transformation, selskabet først løftede sløret for i 2016. Her annoncerede koncernen, at den ville frasælge olieaktiviteterne og samtidig satse mere på transport på land og den digitale udvikling af selskabet.

Derfor er han også formand for transformations- og innovationsudvalget under bestyrelsen.

Satset på logistik indebærer at kunne stå for en større del af kundernes forsyningskæde, og en del af væksten skal hentes fra opkøb. Derfor har Mærsk i de seneste år købt otte selskaber inden for logistikområdet.

Også de finansielle mål kører efter planen. Målet er en driftsmargin, EBIT-margin, inden for logistik på 6 pct. årligt, og ved det seneste regnskab lå tallet på 6,3 pct.

Læs også: Danmarks rigeste mand køber op i aktie

Læs også: Usikkerheden vokser: Så meget risikerer aktierne at falde

.\˙ MarketWire