Henter kommentarer

Aktier ved forræderisk sted


 
Hvad betyder det at slå markedet?
Vis mere

Sommerens aktiestigninger i USA er siden midten af august og her i starten af september blevet afløst af kursfald, og julis optimisme er nu erstattet med skepsis og bekymring, da aktierne er ved et forræderisk sted med udsigt til højere renter og en mulig recession. Uden af den grund at være billige.

Det skriver The Wall Street Journal.

Det er fortsat den tårnhøje globale inflation, der presses yderligere op af Ruslands begrænsede gasleverancerne til EU, en mulig forestående recession og markant højere centralbankrenter, som ødelægger stemningen.

Læs også: 3 mulige aktieperler: 'Jeg synes, at aktien er alt for billig'

»Det er klart, at vi stadig hæver renterne i et meget hurtigt tempo,« siger Tiffany Wade, senior porteføljemanager hos Columbia Threadneedle Investments, til mediet.

»Der er mange negative faktorer, der udvikler sig rundt om i verden, som kan påvirke markederne i løbet af de næste mange kvartaler.«

Læs også: Advarer om ny stor regning på vej til danske investorer

Frygten for renteforhøjelser i USA betyder, at gode økonomiske nyheder i aktiemarkedet omveksles til kursfald. Solide nøgletal øger nemlig frygten for, at Federal Reserve vil gå endnu højere op med sin rentesats.

»Generelt er vi formentlig inde i en periode, hvor gode nyheder bliver taget dårligt af markederne. Så længe økonomien stadig fortsætter med at være stærk, giver det Federal Reserve rygdækning til at hæve renterne mere for at bekæmpe inflationen hurtigere,« lyder det fra Tiffany Wade.

Læs også: Ser stort potentiale i 'billig' aktie: 'Galskab ikke at købe den'

I forvejen har centralbanken i USA allerede over fire gange hævet sin rente med 2,25 pct.point i år til intervallet 2,25-2,50 pct., og handelen med rentefutures peger på en sandsynlighed på 60 pct. for, at den igen bliver sat op med 0,75 pct.point den 21. september. Stramningerne ventes at fortsætte til en top i marts lige over 3,80 pct., inden markedet regner med nedsættelse til omtrent 3,50 pct. til nytår 2023.

Læs også: Russisk vicedirektør har én forklaring på Putins gasstop: 'Du burde spørge Siemens'

Efter fremgangen gennem juli og starten er aktierne faldet mere end 10 pct. igen, og de er nu 18 pct. lavere end den seneste rekord for S&P 500 fra starten af januar.

Alligevel er aktierne ikke billige, vurderes det, og markedet er et farligt sted.

»Vi er ved et ret forræderisk punkt lige nu,« kommenterer Brian Jacobsen, seniorstrateg hos Allspring Global Investments.

Læs også: 13.000 ramt af rentechok - har fået kedelig melding i e-Boks

»Priserne er ikke så attraktive, hvor det ser ud til, at folk har opgivet aktierne og virkelig har nået toppen af pessimismen.«

Jeremy Zirin, seniorforvalter hos UBS Asset Management, sætter samtidig fingeren på det for investorerne ømme punkt.

»Hvis gode vækstdata tyder på, at inflationen vil forblive høj, vil det højst sandsynligt være negativt for markederne. Hvis inflationen falder, fordi efterspørgslen er hurtigt faldende, og vi er på vej ind i en recession, er det heller ikke gode nyheder,« siger han til The Wall Street Journal.

Læs også: Garvet investor har budskabet, du nok gerne vil høre

Læs også: Er du forberedt? September er aktionærers mareridt

.\˙ MarketWire