Henter kommentarer

Ambus heftige medvind er vendt


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

En positiv stemning har fredag middag tag i det danske aktiemarked, hvor langt de fleste aktier har trukket i grønt. Bag optimismen lurer dog fortsat frygten for recession, inflation, højere renter samt konsekvenserne af krig i Ukraine og nedlukninger i Kina.

C25 er fredag ved middagstid oppe med 1,5 pct. til 1632,76. For ugen er eliteindekset oppe med 3,1 pct., efter nogle uger med aktiemodvind.

»Optimismen kommer i kølvandet af et par rigtigt grimme dage, hvor recessionsfrygten blussede op, med lidt hjælp fra Kina, der har lempet nedlukningerne lidt,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til MarketWire.

»Vi er ikke ude af skoven endnu. Der er stadig mange alarmlamper, der blinker, og det er også derfor, at det giver volatilitet, selv om der stadig kan være gode dage,« fortsætter han.

Øverst ligger Bavarian Nordic, der med sin vaccine mod abekopper har fået opmærksomhed hos investorerne efter fund af sygdommen i flere lande.

I modsatte ende af eliteindeks ligger Ambu efter en tur i toppen torsdag med en stigning på 9,1 pct. oven på nyheden om, at Britt Meelby Jensen overtager posten som administrerende direktør fra i dag, fredag. Hun erstatter Juan Jose Gonzalez, der i tre år har siddet på topposten.

Udskiftningen skyldes ifølge bestyrelsesformand Jørgen Jensen de skuffende økonomiske resultater, der har slidt på tilliden til Ambu.

Aktien startede fredagen nede i kurs 89,30 kr., men har siden rettet sig til et fald på 0,5 pct. til 94,06 kr.

Læs også: Dette kan forklare den vanvittige Bavarian Nordic-stigning

Vaccineproducenten Bavarian Nordic stiger voldsomt for anden dag i træk, efter at der er kommet fokus på flere landes fund af abekopper. Det er nemlig kun Bavarian, der indtil videre har udviklet - og fået godkendt - en vaccine mod sygdommen.

Siden torsdag er der fundet tilfælde i Australien og Frankrig.

Bavarian blev torsdag sendt i vejret med knap 30 pct., da selskabet i samme ombæring kunne annoncere en ordre på netop abekoppevaccine til et unavngivent europæiske land.

Udviklingen fortsætter fredag, hvor Bavarian brager i vejret med 16,9 pct. til 214 kr. Aktien er dog trods den voldsomme kursudvikling stadig nede med 19,5 pct. siden årets start.

Aktien understøttes yderligere af Danske Bank, der har løftet kursmålet til 300 kr. fra 250 kr. og fortsat med anbefalingen "køb".

Også Mærsk har lagt sig i de øvre lag af C25 efter en hård uge på børsen. Aktien understøttes af en stigning i rateindekset SCFI efter 17 uger i træk med fald.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra den kinesiske storby til en række destinationer verden over, gik i ugen, der slutter fredag, frem med 0,4 pct. til 4162,69.

Mærsks B-aktie stiger 4,4 pct. til 20.370 kr.

Læs også: Lau Svenssen: Det mener jeg, at Bavarian Nordic-aktien er værd

Med i toppen ligger også Rockwool, der har fået hævet både anbefaling og kursmål hos den franske storbank Société Générale.

Anbefalingen løftes til "hold" fra "sælg", mens kursmålet hæves til 2000 kr. fra 1900 kr., viser data fra Bloomberg.

Onsdag opjusterede isoleringsproducenten forventningerne i sit kvartalsregnskab.

2022 ventes nu at byde på salgsvækst på 20-25 pct. i lokal valuta mod tidligere 15-20 pct. Skønnet for EBIT-margin er uændret på 13 pct.

Også BNP Paribas har løftet anbefalingen, der nu er "neutral" fra før "underperform". Kursmålet er samtidig sænket til 2400 kr. fra 2550 kr.

JPMorgan har ligeledes sænket kursmålet for isoleringskoncernen, der nu lyder på 1860 kr. fra førhen 1970 kr.

Rockwool stiger 9,8 pct. til 2016 kr.

Læs også: Danskerne er gået helt i sort - "Det er ekstremt"

Simcorp har efter sit regnskabet torsdag fået løftet sit kursmål til 725 kr. fra 675 kr. hos Handelsbanken. Anbefalingen fastholdes på "hold" for nuværende og på "outperform" på lang sigt, fremgår det af notatet.

Aktien øger 2,0 pct. til 502 kr.

NKT har fået løftet sit kursmål til 310 kr. fra 275 kr. af JPMorgan, mens anbefaling forbliver "neutral".

Kabelproducenten kom onsdag med positivt overrasende regnskab, hvor det driftsresultatet inden for kabelaktiviteterne var 38,3 mio. euro mod analytikerkonsensus på 22,2 mio. euro.

Aktien falder 1,7 pct. til 324,80 kr.

Også Brdr. Hartmann, der fremlagde regnskab torsdag, har fået løftet kursmålet. Det er Carnegie, der nu holder kursmålet 380 kr. fra 345 kr., skriver PLX-AI. Anbefalingen er fortsat "køb".

Aktien vinder 2,8 pct. til 220,50 kr.

Læs også: Advarer mod at gøre vinkælderen til en guldmine: ‘Du skal være meget opmærksom’

Der har fredag været kvartalsregnskaber fra Prime Office og Aquaporin. Begge fastholder forventninger til regnskabsåret, og sidstnævnte ser således fortsat en omsætning på 20-30 mio. kr., et EBITDA-resultat før særlige poster på minus 90-100 mio. kr. og et EBIT-resultat før særlige poster på minus 105-115 mio. kr.

Aktien falder 1,3 pct. til 188,60 kr.

Prime Office venter en omsætning på 178-185 mio. kr., et EBIT-resultat på 120-130 mio. kr. og et resultat før skat og værdiregulering på 90-110 mio. kr.

Aktien går frem med 3,9 pct. til 264 kr.

.\˙ MarketWire