Henter kommentarer

Amerikansk kongetal smadrer forventninger


 
Hvad er en ‘value trap’? Bodil Johanne Gantzel og aktiechef Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Jobfesten fortsætter ufortrødent på den anden side af Atlanten.

I maj blev der således skabt 339.000 job udenfor landbruget i USA.

På forhånd havde økonomer forventet, at tallet ville lande langt lavere på 190.000 nye job. I april var antallet 253.000 job.

Den første fredag i hver måned er en dag, som de fleste økonomer ser frem til med spænding. Det er nemlig dér, at USA offentliggør jobtallet, og det er et ret væsentligt tal.

Faktisk kaldes jobtallet også for »kongetallet«, fordi det er en ledestjerne for, hvordan økonomien har det. Jo flere job, der bliver skabt, jo mere buldrer økonomien fremad. Og jo færre job, jo mere udfordret er økonomien.

Jobtallene har flere omgange det seneste år været langt højere end forventet. Det har været positivt på den måde, at den amerikanske økonomi således ikke ser ud til at være i en afmatning.

Men omvendt har det stærke kongetal også været med til at bane vejen for, at USAs centralbank, Federal Reserve, har skullet hæve renten for at lægge en dæmper på inflationen.

Læs også: Investor med besked til Novo-aktionærer: 'Det har været voldsomt, voldsomt, voldsomt'

Læs også: AI-aktie falder på 'fint' regnskab. Nu kommer strateg med en advarsel