Henter kommentarer

Amerikansk økonomi buldrer afsted: Kongetallet smadrer forventningerne


Der er fortsat fuld gang i det amerikanske arbejdsmarked. 

Således blev der i marts skabt 303.00 nye job uden for landbruget. Det viser en dugfrisk amerikansk jobrapport - også kendt som kongetallet, der er landet fredag eftermiddag. 

De 303.000 nye job er en stigning sammenlignet med februar måned, hvor der blev skabt 275.000 job. Dagens kongetal lander markant over markedets forventning. På forhånd havde økonomer og investorer nemlig regnet med, at der ville være blevet skabt 200.000 job i marts.

Kongetallet er et vigtigt nøgletal, som der altid bliver holdt skarpt øje med. For investorer og økonomer er det en strømpil, der siger noget om, hvordan det går i verdens største økonomi.  

Læs også: Centralbankdirektører sår tvivl: Der kommer måske ingen rentenedsættelser

I øjeblikket er der mange aktieinvestorer, som går og håber på, at tallet ikke lander for højt. Det skyldes, at hvis der er høj beskæftigelse i USA, kan det få inflationen til at falde langsommere. Det kan betyde, at der er længere udsigter til rentenedsættelser fra centralbankerne. 

Aktieinvestorerne er ikke glade for høje renter, da det gør betingelserne sværere for virksomhederne.

Dagens jobtal peger da heller ikke i retning af en snarlig rentenedsættelse, påpeger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre: 

»Det her er altså et fornuftigt billede af det amerikanske arbejdsmarked, som ikke ligefrem kalder højt på en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank i allernærmeste fremtid. Vi skal som minimum hen til sommer, før en rentenedsættelse bliver tilfældet,« skriver han i en kommentar.