Henter kommentarer

Analytiker om ISS: 'De er blevet et byttedyr'


Nogle aktier har det været langt sværere at være aktionær i end andre i 2020.

En af dem er ISS, der er en af verdens største servicevirksomheder, mener aktieanalytiker Lau Svenssen fra Aktieinfo, der blandt andet er kendt fra aktiepodcasten Millionærklubben. Han har nøje fulgt udviklingen i den kendte danske servicekoncern, og set hvordan aktien med hans ord er blevet sønderbombet.

»Det har været en skuffelse totalt set,« udtaler han til Euroinvestor om ISS-aktien, der i 2017 toppede omkring kurs 286. Nu handles aktien i kurs 88. 2020 har indtil videre ikke været noget særligt spændende år rent kursmæssigt. ISS-aktien er siden årets begyndelse faldet med 43 pct. Det har været en sølle fornøjelse at være aktionærer i det danske nationalklenodie, hvis man købte aktien ved årets indgang, vurderer aktieanalytikeren.

Aktiekursen nåede et foreløbigt lavpunkt under de brutale aktiedyk i foråret, hvor coronavirussen marcherede henover verden og lukkede ned for det ene samfund efter det andet. 16. marts lukkede aktien kurs 70, hvilket den dog har bevæget sig op over siden.

I videoen ovenfor kan du høre Lau Svenssens og Per Hansens, investeringsdirektør i Nordnet, vurdering af ISS-aktien.

Der er dog lyspunkter i mørket, må man forstå. Det skyldes ikke mindst, at den tidligere kronprins i Danske Bank, Jacob Aarup-Andersen, har overtaget roret i ISS 1. september, lyder det. Den daværende topchef, Jeff Gravenhorst, er nemlig trådt tilbage i en såkaldt gensidig aftale. Jacob Aarup-Andersen forlod Danske Bank, hvor han ellers - ifølge flere medier - var spået til at blive afløseren for den nuværende topchef, Chris Vogelzang.

Læs også: Lars Tvede: Der kommer et skifte mod disse aktier

»Der er kommet en ny mand i toppen (af ISS, red.), som populært sagt er en regnedreng, der nok ser ret åbent på butikken. Den gamle topchef er væk, og bestyrelsen kan ikke påstå, at de har været til megen gavn, fordi det er gået temmelig skidt for ISS,« udtaler Lau Svenssen, der er spændt på, hvilke - om nogen - forandringer, der kommer.

»Jacob Aarup-Andersen har jo reelt set haft to-tre måneder til at forberede sig. Hvad sker i butikken, hvem er dygtige og hvad kan vi lave om,« udtaler Lau Svenssen.

Udfordringen er ifølge aktieanalytikeren at finde en vej, så servicegiganten kan begynde at vokse igen. ISS har tidligere defineret det som at være tættere servicepartner for færre og større kunder i stedet for mange mindre småkunder.

Læs også: 4 spændende aktier til 2020: 'Selskabet har en ekstrem stærk position'

»De vil have store kontrakter, hvor de kan byde ind med flere forskellige services. Sådan et skifte fra at være rengøringsselskab til at være en full scale-servicevirksomhed, kræver, at du kan omstille dig fra at være produktionsselskab til at være et selskab, der har fokus på kunderne,« mener Lau Svenssen, der vurderer, at det handler om at få driftsforbedringer og vækst.

ISS har ifølge Aktieinfo i flere år haft stagnation i både salg og indtjening. Gælden er løbende blevet nedbragt, men ligger med Aktieinfos ord fortsat på et højt niveau set i forhold til indtjeningen. ISS oplyser, at 90 pct. af gælden først forfalder fra 2024. Lau Svenssen er dog stadig lun på ISS-aktien.

Har du selv aktier i ISS?
»Jeg skal have aktien igen, fordi der er så stort et potentiale i den virksomhed, hvis du kan få folk til at gå i takt. Der kan godt gå lang tid. Jeg greb en faldende kniv, da jeg købte aktien tidligere på året, men aktien fortsatte ned. Jeg troede ellers, at kniven lå på jorden, men jeg endte med at sælge igen med et lille tab,« udtaler Lau Svenssen og tilføjer:

»Du skal vurdere, om du tror, at ISS kan få det til at køre, og om det er muligt at aktiekursen stiger. Hvis aktiekursen bliver ved med at ligge dernede, så kommer der nogle og forsøger at købe dem. De er blevet et byttedyr.«

ISS har tidligere været et af aktieemnerne i Millionærklubben. Du kan høre, hvad aktieanalytiker Lau Svenssen og investeringsøkonom Per Hansen mente om aktien i videoen ovenfor.

Læs også: Mere kaos i Danske Bank: Finder flere problemsager

Læs også: Ugens aktie: Novozymes: opbremsning og nye signaler