Anders Dam: 'Udviklingen er vendt'


Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.
Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Den ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, er tilfreds med udviklingen i 2019 - specielt fremhæver han udviklingen i bankens fjerde kvartal.

Det siger han til Ritzau Finans.

- Jeg er specielt tilfreds med udviklingen i fjerde kvartal, hvor udviklingen vender, og vi tjener godt, fremhæver han.

Jyske Bank tjente i kvartalet 966 mio. kr. mod 501 mio. kr. i det tilsvarende kvartal i 2018.

- Så selv om det samlede overskud for året er lidt mindre end i 2018, så er jeg tilfreds med, at udviklingen blev vendt, siger Anders Dam.

Banken tjente på bundlinjen i hele 2019 2440 mio. kr. som lovet efter opjustering i januar mod 2500 mio. kr. 2018.

Anders Dam fremhæver også, at Jyske Bank trods det faldende resultat tjente mere per aktie - 29,0 kr. mod 28,20 kr. per aktie i 2018.

Det skyldes, at banken har annulleret aktier, og dermed er der færre aktier om at dele indtjeningen.

- Det er en af fordelene ved aktietilbagekøb, siger Anders Dam.

Banken meldte efter tredje kvartal, at den ville tilbagekøbe aktier og ikke udbetale udbytte for 2019.

UDLÅN ER FALDET

Bankens udlån er faldet. Anders Dam peger på primært to årsager.

- Vi har lavet "cash pools" for erhvervskunder, der kan sammenlægge ind- og udlån. Desuden er ejendomspriserne steget, og det har gjort, at der har kunnet flyttes lån fra udlån til realkreditlån, forklarer direktøren.

Ultimo 2019 havde Jyske Bank traditionelle bankudlån for 98,7 mia. kr. mod 104,1 mia. kr. året før, mens porteføljen af nye bankboligudlån faldt til 3,4 mia. kr. fra 6,3 mia. kr.

MINDRE OVERSKUD I VENTE

For 2020 venter banken et overskud efter skat på 1,8-2,2 mia. kr. og dermed selv i bedste fald lavere end de seneste to år.

- Vores forventninger bygger blandt andet på, at vi ikke venter den samme høje konverteringsaktivitet i år, som vi så i 2019, og måske kan vi heller ikke fortsat vente nedskrivninger, på det niveau vi så i 2019, hvor der var en indtægt, siger Anders Dam.

NEGATIVE RENTER NØDVENDIGE

Negative renter til privatkunder er ifølge Anders Dam nødvendige.

- Der er udsigter til negative renter i ECB i de næste otte år, og det må vi handle efter, siger direktøren om de nye grænser, som banken indfører.

Nu er der negative renter for privatkunder uden Nemkonto fra første krone, og for Nemkonto-kunder er grænsen 250.000 kr. mod tidligere 750.000 kr. og før det 7,5 mio. kr. De nye grænser indføres fra 1. maj.

- Der er mulighed for kunderne til at komme ud af problemet med negative renter af indlån, pointerer han.

Det vil være til gavn for kunderne og banken. En mulighed kan være at købe værdipapirer. Dermed undgås negative renter for kunden, og banken øger sin indtjening på handel med værdipapirer.

De private indlån der rammes af den nye grænse er på omkring 25 mia. kr. Det vil give banken en helårseffekt på godt 180 mio. kr., hvis ingen alternative muligheder anvendes.

/ritzau/FINANS