Henter kommentarer

Børsåbning: Vestas får stryg efter regnskab - ISS følger trop


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

Investorerne sender fra dagens start Vestas ned efter regnskabet for andet kvartal indeholdt en nedjustering, og ISS følger efter - dog i mindre grad - på trods af et bedre end ventet regnskab for de første seks måneder af 2021.

Samlet falder C25 med 0,8 pct. til indeks 1960,3 efter et minus på 0,1 pct. tirsdag til 1975,52, efter eliteaktierne i løbet af dagen ellers lå til rekord.

Blandt sidepapirerne er ALK-Abelló kommet med delvist friske tal for andet kvartal, hvor spændingsmomentet delvist var taget ud på forhånd efter opjusteringen i mandags. Aktien falder 2,9 pct. til 3174 kr. i de første handler.

Senere onsdag kommer der regnskaber fra Genmab i C25 samt Københavns Lufthavne, Sparekassen Sjælland-Fyn og Djurslands Bank uden for indekset.

Og med vigtige amerikanske inflationstal på dagsordenen onsdag eftermiddag vil stemningen sandsynligvis være præget af en stor portion forsigtighed.

VESTAS DYKKER MARKANT

Vindmøllekoncernen Vestas skuffede på både omsætning og indtjening i årets andet kvartal, og morgenens regnskabet var krydret med en nedjustering til hele året.

Omsætning løb op i 3536 mio. euro og driftsoverskud før særlige poster blev 101 mio. euro, mens analytikernes estimater viste en omsætning på 3703 mio. euro og et driftsresultat før særlige poster på 170 mio. euro.

Koncernen venter nu en omsætning på 15,5-16,5 mia. euro og en EBIT-margin før særlige poster på 5-7 pct. mod hidtil en omsætning på 16-17 mia. euro og en EBIT-margin før særlige poster på 6-8 pct.

Det nu lavere årsresultat skyldes begrænsninger i forsyningskæden, inflation i omkostninger og restriktioner i vigtige markeder forårsaget af covid-19., fremgår det af regnskabet. Vindmøllekoncernen fremhæver også, at usikkerheden om andet halvår er større end sædvanligt.

Investorerne vender tomlen ned, og aktien falder 6,2 pct. til 231,30 kr. onsdag morgen efter forlænget åbningsauktion.

ISS FØLGER TROP

ISS har trods corona-udbrud haft glæde af de omfattende genåbninger i det meste af verden. Regnskabet for første halvår slår analytikernes forventninger på samtlige poster med blandt andet en organisk vækst på minus 0,2 pct. eller blot det halve af det ventede fald.

Resultat efter skat af de fortsatte aktiviteter løber op i 251 mio. kr. mod de ventede 45 mio. kr.

ISS fastholder forventningerne til 2021, men præciserer forventningerne til det frie cash flow til "over 1 mia. kr." mod tidligere "svagt positivt".

ISS falder alligevel 3,6 pct. til 151,25 kr. i den indledende handel.

Også Genmab er aktuel med andet kvartalsregnskab, men i modsætning til ISS og Vestas, kommer medicinalselskabets regnskab normalt først efter fondsbørsen lukker.

En del af spændingen er på forhånd taget ud, da Genmab allerede har offentliggjort partneren Janssen Biotechs salg for Darzalex - et salg, som det danske selskab modtager royalties af.

SEB har forud for regnskabet løftet kursmålet på aktien til 2220 kr. fra 1910 kr. Anbefalingen er dog stadig "sælg".

Genmab starter dagen med et fald på 0,6 pct. til 2854 kr.

I toppen af indekset ligger A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien stiger med 0,9 pct. til 18.085 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

ÆGGEBAKKEPRODUCENT SENDES I DYBET

Blandt sidepapirerne sendes æggebakkeproducenten Hartmann ned efter en sen nedjustering tirsdag aften af forventningerne til både omsætning og overskudsgrad. Koncernen er dobbelt ramt af markante prisstigninger på vigtige råvarer og en usædvanlig lav efterspørgsel på æg i forretningsårets lavsæson.

Omsætningen ses nu i intervallet 2,6-2,9 mia. kr. mod førhen 2,7-3,0 mia. kr, mens overskudsgraden nu ventes på 10-13 pct. mod hidtil 14-17 pct. svarende til et reelt driftsresultat på 260-377 mio. kr. mod tidligere 378 til 510 mio. kr.

Hartmann falder markante 12,3 pct. til 442 kr. onsdag morgen.

/ritzau/FINANS