Henter kommentarer

| Opdateret

Børsdrama tager ny drejning: Hegdefond færdig - knækket af stormløb


 
I videoen ovenfor kan du se mere om Nasdaq-indekset.
Vis mere

Den berygtede hegdefond Melvin Capital Manegement lukker ned.

Dermed tager et historisk børsdrama nu en ny drejning. Den amerikanske kapitalforvalter formåede aldrig at komme sig efter et fejlslagen sats på kursfald i en række mindre amerikanske aktier i 2021. Det førte til massive tab hos Melvin Capital Manegement, som nu får topchef Gabe Plotkin til at tage konsekvensen og afvikle fonden. Det fremgår af et brev til fondens investorer, skriver Bloomberg News.

Nogle vil måske huske Melvin Capital som en af de hedgefonde, der stod i centrum af det opsigtsvækkende opgør, der fandt sted imellem etablerede hedgefonde og private investorer i 2021.

Læs også: Advarer mod ny nedtur: Aktiekurserne kan på overfladen snyde dig

Slagmarken var blandt andet aktierne i den kriseramte computerspilforhandler GameStop og biografkæden AMC. For hedgefondene lignede det en åbenlys let måde at tjene penge på. Selskaberne var i krise, og når de gik konkurs, ville hedgefondene tjene penge på, at aktierne blev værdiløse. Fænomenet kaldes for shorting - det kan du læse mere om her.

Men alt det forandrede sig brat, da aktierne blev sendt mod månen af private investorer.GameStop-aktien og AMC-aktien bragede i vejret, da private investorer i et stormløb væltede ind i aktierne. Det sendte chokbølger igennem flere hedgefonde, der havde spekuleret i kursfald.

Læs også: 3 stærke aktier til en recession: 'Det er en klokkeklar vinder'

Under kampråb som 'hold the line', 'diamond hands' og 'to the moon' formåede titusindevis af private investorer at drive store, anerkendte Wall Street-navne  ud i et såkaldt short squeeze. Det tvang hedgefondene til at købe aktier i blandt andet GameStop og AMC tilbage til en langt højere pris, hvilket betød, at de tabte enorme summer.

Tabet var ifølge New York Times allerede til at tage og føle på i januar 2021. Stormløbet mod GameStop-aktien og AMC-aktien betød, at Melvin Capital i januar 2021 mistede 53 pct. af de 12 mia. dollar, som fonden forvaltede.

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

Læs også: Ikke set i 10 år: Flekslån går amok