Henter kommentarer

Dansk inflation fortsætter op – 'Det er forfærdelige tal'


Den danske inflation fortsætter sin himmelflugt og lander på 10,1 pct. i oktober.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallet vidner om, at forbrugerpriserne endnu ikke har vendt pilen nedad.

Inflationen har tværtimod vokset sig større og større siden slutningen af 2021, og i september lå inflationen på 10 pct. efter at have ramt 8,9 pct. i august.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, ser nedslående på det netop offentliggjort inflationstal.

»Det er forfærdelige tal. Vi havde klart håbet på et fald og en lettelse i inflationen i dagens tal. De kraftige prisstigninger gnaver sig gennem danskernes husholdningsbudgetter med den højeste hastighed i 40 år,« skriver han i en kommentar.

Oktober måneds prisstigninger gik især udover el, benzin og fast brændsel for danskerne. Imens faldt prisen på gas, sukkervarer samt okse- og kalvekød, viser opgørelsen fra Danmarks Statistik.

Cheføkonomen forventer, at inflationen vil aftage herfra, fordi energi-, fødevare-, råvare- og energipriserne har vendt snuden nedad efter »vanvittige højder«.

Det står dog ikke mejslet i sten, at inflationen har toppet, advarer Jeppe Juul Borre:

»Energipriserne er i høj grad med til at definere retningen, og en kold vinter kombineret med en ringe energiproduktion er et risikoscenarie, hvor energipriserne igen vil skyde i vejret.«

Med den nuværende inflation skal en gennemsnitlig dansk børnefamilie have 45.000 kr. mere op af lommen for at vedligeholde deres årlige forbrug.

Læs også: Kryptobørs dropper opkøb – bitcoin falder til laveste niveau i to år

Læs også: Genmab har to potentielle milliardmidler på vej