
Ørsted-aktien har de seneste år været stødt nedadgående, hvor tumultariske energimarkeder, stigende inflation og renter har gjort det dyrt at være energiudvikler og fået investorerne til at søge andetsteds hen.
Rækken af udefrakommende effekter har måske fået nogle til at sætte spørgsmålstegn ved, om den vedvarende energibranche var det rigtige sted at have sine penge investeret, men alligevel føler Ørsteds topchef Mads Nipper ikke, at der har været behov for at vinde investorernes tillid tilbage på torsdagens kapitalmarkedsdag.
»Jeg føler ikke, at vi på noget tidspunkt har mistet investorernes tillid. Det, vi har følt er, at hele den vedvarende energiindustri og ikke mindst offshore har været ramt af noget historisk turbulens - navnlig de sidste 12 måneder. Det har skabt en masse usikkerhed, hvoraf meget er det er helt reelt, og noget af det er usikkerhed, vi ikke føler burde være der,« siger Mads Nipper til MarketWire.
Læs også: Spekulationer presser olieprisen ned - det er en 'overreaktion'
»Det er meget mere, at vi har haft et behov for at få sat nogle hegnspæle op og få delt nogle af de mål og forudsigelser, som vi håber og tror på, at de fleste i lokalet kan nikke genkende til,« lyder det videre.
Og det har Ørsted så forsøgt i selskabets nye 2030-plan. Her blev den samlede 2030-ambition om 50 GW vedvarende energi bekræftet, mens investeringsrammen blev løftet til 475 mia. kr., og prognosen for indtjeningsvækst hævet til 14 pct. Også udbytteforventningerne blev sat i vejret.
»Vi skal ikke vakle i de ting. Det kan godt være, at vi lyder lidt bombastiske og klare. Det er ikke for at genoprette tilliden, men mere for at sige, at Ørsted har fat om rattet på nogle af de ekstremt komplicerede ting, der har ramt industrien,« siger Mads Nipper.
Investorerne virkede torsdag til at godkende grundlaget for den nye plan og sendte aktien op med 5,1 pct. over dagen.
I planen for årene 2023 til 2030 er der i sagens natur lagt nogle forudsigelser ind - blandt andet om indtjeningen fra frasalg af andele i Ørsteds projekter - også kaldet farm downs. Her regner Ørsted med i gennemsnit at kunne hente 20 mia. kr. årligt i perioden. En forudsætning, som Mads Nipper selv kalder for "aggressiv".
Trods et presset makroøkonomisk bagtæppe har Ørsted ifølge direktøren endnu ikke oplevet fald i interessen hos køberne til de milliarddyre andele i selskabets energiprojekter.
»Vi har tre aktive farm down-processer, og der er ingen som helst indikation på, at interessen er faldet. Alle de store infrastrukturinvestorer kender os. Med et meget betydeligt antal farm downs har vi handlet med rigtig mange, og de har tillid til os,« siger han.
En anden antagelse, der ligger til grund for 2030-strategien, er genforhandlingen af selskabets aftagningsaftaler i USA.
De er indgået på projekter, der er vundet, inden inflationen stak af, og priserne har derfor ikke fulgt med og har ramt tre af Ørsteds amerikanske projekter.
Her ligger den danske energiudvikler i forhandlinger med myndighederne om at få presset rabatter ind fra den massive amerikanske infrastrukturpakke Inflation Reduction Act.
Det har på visse områder vist sig sværere end ventet, men i prognosen antages det, at de tre pressede projekter bliver omkostningsneutrale.
Det forudsætter, at der indhentes skatterabatter - de såkaldte investment tax credits - på 40 pct. Heraf kommer 10 pct. fra den såkaldte Local Content-rabat og 10 pct. i Energy Community-rabat. Førstnævnte har vist sig sværere end ventet at få fingrene i, mens sidstnævnte har vist sig mere lige til. Derfor er de 40 pct. et gennemsnit, forklarer Mads Nipper.
»Vi laver nogle antagelser for de tre projekter, som kan lyde meget ambitiøse, men som vi altså tror på,« siger Mads Nipper.
Læs også: Udvikling på boligmarkedet vækker opsigt: Svært at komme med 'endegyldige forklaringer'
Læs også: Amerikansk aktie er rødglødende - stiger 56 pct.
.\˙ MarketWire