Henter kommentarer

Danmark er første land Indien indgår grønt partnerskab med


Foto: SANJEEV GUPTA
Vis mere

Danmark og Indien indgår et nyt grønt samarbejde, der ventes at øge danske muligheder for at levere de grønne løsninger, som Indien med 1,3 milliarder indbyggere efterspørger.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet, der kalder det for Indiens første grønne partnerskab med et andet land.

- Vi skal have nedbrudt barrierer også af bureaukratisk karakter, så det bliver lettere for virksomheder at eksportere til Indien og at skabe arbejdspladser i Indien, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag på Marienborg.

Hun har mandag holdt et videomøde med premierminister Narendra Modi om partnerskabet, som rummer et meget stort potentiale for danske virksomheder, der har det svært på eksportmarkederne på grund af coronakrisen.

Sponseret indhold: Invester i viden og sæt fart på din indtjening

Partnerskabet omfatter blandt andet energi, vand og klima- og miljøudfordringer. Det er områder, hvor dansk erhvervsliv er førende i verden ifølge Dansk Industri.

Statsministeren fortæller, at Modi under samtalen fortalte, at Indien har "størrelsen", men Danmark har "løsningerne", og nu handler det om rækkevidden og hurtigheden.

Det danske forhold til Indien har været i bedring efter Niels Holck-sagen, hvor danskeren i 1995 leverede våben til en oprørsgruppe.

Det skyldes et arbejde af skiftende regeringer siden 2011, hvor Indien afbrød de diplomatiske forbindelser.

Indien har flere gange uden held krævet ham udleveret til retsforfølgelse.

- Jeg mener helt klart, at der er sket en forbedring i det danske/indiske forhold.

- Niels Holck-sagen er vigtig, ikke mindst set med indiske briller. Der kører et separat, juridisk spor, hvor myndighederne samarbejder, siger Mette Frederiksen.

Indien ventes snart at blive verdens mest folkerige land og betragtes som verdens største demokrati.

Læs også: Ny trend hitter på Wall Street

Indien er verdens tredjestørste forbruger af energi, men knap 70 procent af landets energiforbrug dækkes af olie og kul. Der er et enormt potentiale for grønne, danske løsninger i Indiens energisektor.

- Hvis Indien for alvor opnår klimaresultater, det er helt vildt. Det her er en potentiel stor dag for klimaet, siger Mette Frederiksen.

Det vurderes at være en aftale, som rummer et potentiale til mange millioner kroner.

- Jeg tør af gode grunde ikke sætte et præcist tal på. Men potentialet er kæmpestort. Vi eksporterer ganske enkelt ikke nok til det indiske marked, der er kæmpestort, siger Mette Frederiksen.

Der har foregået forhandlinger siden 2018, hvor de borgerlige sad i regering, men mandag udmøntes aftalen.

DI ser det som en historisk samarbejdsaftale, der rummer enormt store muligheder for Danmark og danske virksomheder.

- Indien er verdens tredjestørste forbruger af energi, der primært kommer fra olie og kul. Det skal der laves om på, og danske virksomheder har de nødvendige kompetencer til at skabe et grønnere Indien, siger international direktør Thomas Bustrup i en skriftlig kommentar.

Læs også: Dansk investor-ikon advarer: Den her boble kan blive meget stor

Læs også: Teknisk Set: 3 aktier med en stærk trend

/ritzau/