Henter kommentarer

Dansk folkeaktie synker mod dybet - aktionærværdi for milliarder forsvundet


Markedsværdi for næsten tohundreder milliarder kroner er forsvundet ud i den blå luft for aktionærerne i et af Danmarks største selskaber.

Det er på den ene side historien om enorme bevægelser i verdensøkonomien, der blev udløst af chokbølgerne fra coronakrisen i 2020. Det er på anden side også en fortælling om en dansk folkeaktie, der er blevet kastet ud i en brutal aktiestorm.

Ser man på børsudviklingen i den danske rederimastont A. P. Møller - Mærsk, så er der ikke meget at juble over. Det viser en gennemgang af kursdata, som Euroinvestor har foretaget fra datatjenesten Bloomberg.

Markedsværdien er faldet mere end 41 pct., siden aktieåret blev skudt i gang. Børsværdien er faldet fra 448,9 mia. kr. til nu at lyde på 262,4 mia. kr. Forskellen? 186,5 mia.

Udviklingen skal ses i lyset af, at Mærsk ifølge Bloomberg i begyndensen af året forventede at lande en driftsindtjening (EBITDA) på 24 mia. dollar i 2022. I danske kroner svarer det til knap 184 mia. kr.

Men den forventede indtjening i indeværende regnskabsår på knap 184 mia. kroner svarer til nærmest til de mange milliarder, der er blevet savet af transportgigantens børsværdi.

Nogle vil måske indvende, at der er tale om en sammenligning af æbler og pærer, fordi du sammenligner indtjening og markedsværdi, men der er ikke desto mindre tale om værdi for aktionærerne, der er forsvundet.

Se på det på denne måde: Hvis du havde købt hele Mærsk ved indgangen til 2022, så havde det kostet dig omkring godt 448 mia. kr.

Som medejer af Mærsk kunne du i begyndelsen af året glæde dig over, at dit selskab forventede at tjene op mod 184 mia. kr. målt på den fremtidige indtjening.

Men verden ser anderledes ud. De fragtrater, der skød i vejret i kølvandet på coronakrisen, er sunket tilbage mod dybet, og nu er investorer grebet af en frygt for, at vi har sat kursen stik imod en recession.

Mærsk-aktionærer kan glæde sig over, at de seneste måneders kursfald lader til at tage en pause. Onsdag steg Mærsk B-aktien ca. 3 pct., og dermed er B-aktien i denne uge samlet set steget 0,7 pct.