Henter kommentarer

Dansk gigant rydder bordet - 5 vilde fun facts om Novo Nordisk


 

Efter en 5-årig periode med sidelæns bevægelser har Danmarks børsmæssige flagskib Novo Nordisk fået et bemærkelsesværdigt comeback i 2021.

En kursstigning på foreløbigt 75 pct. i 2021 har givet medicinalkæmpen en række rekorder, der sætter sine spor på de globale børsmarkeder. Euroinvestor har samlet gennemgået en række markeder og nøgletal, der hver især fortæller lidt om den enorme værdi selskabet med hovedkontor i Bagsværd har skabt for aktionærerne og for Danmark.

1) Markedsværdien er i skrivende stund 1,742 mia. kr. Dermed er Novo Nordisk fire gange mere værd end nummer 2 i Danmark, nemlig A.P. Møller - Mærsk. Faktisk er Novo Nordisk alene nu ligeså meget værd som Mærsk, Ørsted, DSV og Coloplast til sammen.

2)  Novo Nordisk er suverænt også det mest værdifulde i hele Nordeuropa - her defineret som de nordiske lande samt Europas største økonomi, Tyskland. I Norge troner Equinor med en markedsværdi på 571 mia. kr. I Tyskland er Linde mest værdifulde med en markedsværdi på 1116 mia. kr.

Sverige har Astrazeneca som mest værdifulde koncern i deres toneangivende OMX30-indeks. Astrazeneca betragtes endda som et britisk-svensk selskab og hovedkontoret ligger i England. Finland kan bryste sig at være hjemsted for Nordens største bank, Nordea, men markedsværdien er blot 312 mia. kr.

For god ordens skyld kan vi også nævne, at Island, der også tilhører Norden, har Marel som mest værdifulde selskab med 33 mia. kr. Marel producer udstyr til fødevareproduktion.

3) Ser vi på antallet af medarbejdere i forhold til Novo Nordisk markedsværdi har de 45320 ansatte hver leveret 37,8 mio. kr. På det punkt er Ørsted dog lidt skarpere med en markedsværdi pr. ansat på aktuelt 56,8 mio. kr. pr. ansat.

4) Blandt alle medicinalselskaber på globalt plan indtager Novo Nordisk nu en stærk fjerdeplads. Listen toppes af Johnson & Johnson efterfulgt af schweiziske Roche og Pfizer fra USA på tredjepladsen. Novo Nordisk gamle ærkerival på insulinmarkedet Eli Lilly er den femte mest værdifulde medicinalkoncern i verden.

5) Novo Nordisks historie har rødder helt tilbage til 1922 og virksomheden Novo blev børsnoteret allerede i 1974, mens Nordisk Gentofte blev børsnoteret i 1986. De to selskaber blev fusioneret i 1989. Siden sommeren 1991 - så langt som Bloombergs data rækker - har selskabets aktier givet et samlet afkast inklusive udbytter på knap 27.000 pct. Det svarer en til en årlig forrentning på godt 20 pct. i gennemsnit - hvert eneste år i mere end 30 år.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

 

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Læs også: Se listen: Det var den mest shortede danske aktie i november

Læs også: Ekstra højt skattefradrag i år? Du kan nå det, hvis du skynder dig