Henter kommentarer

Dansk gigant steg næsten 10 pct. - det kan forklare det


Der er flere ting, der kan forklare, hvorfor den danske medicogigant Coloplast pludselig steg 9,7 pct.

Det påpeger Lars Hytting, der er chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalforvaltning i en kommentar om det danske selskab, der har specialiseret sig inden for stomi, kontinens samt hud og sårpleje. Investorerne sendte Coloplast-aktien i vejret efter at have set regnskabet.

Læs også: Hun forudså den vilde børsfest - det tror hun, der vil ske nu 

Coloplast levede ifølge aktiechefen op til forventninger til salget, driften og overskuddet:

»Markedet sendte aktien op 9,7 pct., men dette skal forklares med en solid vækst i omsætningen, en indtjeningsmargin der er stærk, mens der er udsigt til mere.«

Coloplast solgte for 6,6 mia. kr og landede et driftsresultat på 1,8 mia. kr. På bundlinjen lød overskuddet på 1,2 mia. kr.

Aktiechefen fremhæver desuden, at Coloplast kunne fremvise en organisk vækst på 8 pct. samt en overskudsgrad på 28 pct. i første kvartal. 

Organisk vækst er interessant, fordi det fortæller noget om, hvor dygtigt selskabet er til at drive den eksisterende forretning frem uden at satse på opkøb.

Overskudsgraden følges af investorer og analytikere, fordi det fortæller noget om, hvor meget af et selskabs salg, der bliver til overskud.

»Alt i alt et positivt aftryk. Coloplast er på rette vej, stærk margin,« bemærker aktiechefen.

Det påvirkede ikke investorerne, at Coloplast sænkede forventningerne til den organiske vækst i 2024 -  fra 12 pct. til 11 pct. - på grund af en forventning om valutamodvind. Det skyldes, at en del af Coloplasts salg regnes i amerikanske dollar og argentinske pesos.