Henter kommentarer

| Opdateret

Google-aktien er hamret i vejret: 'Det har været en af vores bedste aktier'


En af de forretninger, der imponerer allermest i porteføljen, er en amerikansk teknologigigant.

Det fortæller porteføljeforvalter Dan Wejse fra den danske investeringsforening MW Compounders, hvor fokus ligger på selskaber med et stort afkastpotentiale, hvis man er langsigtet investorer.

Euroinvestor har bedt MW Compounders om at pege på et selskab i porteføljen, som man er særlig imponeret over, og sætte ord på hvorfor. Valget faldt på Alphabet, der er moderselskabet bag verdens største søgemaskine, Google. Der er tale om et af verdens allerstørste selskaber, der tjener milliarder på primært annoncer, men som også er kendt for en lang række andre forretninger. Selskabet står blandt andet bag verdens mest udbredte styresystem til mobiltelefoner, Android, ligesom det står bag emailsystemet Gmail, internetbrowseren Chrome, det sociale medie YouTube, landkort-løsningen Google Maps og Waymo, der forsøger at udvikle selvkørende biler.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2021

MW Compounders foretrækker selskaber, der 1) har en god organisk vækst, 2) kan levere et attraktivt afkast på den investerede kapital (ROIC), og 3) som er gode til kapitalallokering. De ting ser MW Compounders i den amerikanske teknologigigant. Alphabet.

Forstår at vokse

Ligesom med flere af de andre store tech-selskaber er det imponerende, hvordan Alphabet har formået at vokse forretningen, forklarer han.

»De er kommet ud af ingenting og har kunnet levere en rigtig flot vækst igennem mange år. Hvis vi bare ser tilbage på 2011, så havde de en omsætning på 38 mia. dollar. I år kommer selskabet formodentlig til at omsætte for omkring 230 mia. dollar,« udtaler porteføljeforvalteren og uddyber:

Læs også: Lars Tvede: Kæmpe opbrud på vej i vækstaktierne

»Det er meget få selskaber, der har været gode compounder-aktier, medmindre de har haft omsætningsvækst. Vi foretrækker selskaber, der er på en god, langsigtet rejse. Hvis selskabet vokser, er der større sandsynlighed for, at det er en god rejse.«

Et godt afkast på den investerede kapital

Alphabet har – som flere af de andre store amerikanske teknologiselskaber – kunnet fremvise et højt afkast på den investerede kapital. Det skyldes, at selskaberne typisk ikke binder en masse kapital, forklarer Dan Wejse.

»Alphabet er utrolig asset light, og hvis de samtidig kan tjene penge med høje marginer, får du et højt afkast på den investerede kapital,« forklarer han.

En 'black box'

Den tredje ting, som MW Compounders fokuserer på, er selskabets kapitalallokering, dvs. hvad virksomheden gør med de penge, der er tilovers, når de har investeret i driften. Pengene kunne eksempelvis gå til opkøb, udbytte eller aktietilbagekøb. For MW Compounders at se, har Alphabet gjort det bedst inden for de to første områder – den organiske vækst og sikret afkastet på den investerede kapital.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Alphabet har ikke udbetalt udbytte, men har i stedet primært sat pengene i udviklingsprojekter og opkøb eller ladet pengene stå på balancen. Dog har selskabet også de senere år købt egne aktier tilbage. Alphabet har i 2021 opkøbt selskabet Fitbit, der har specialiseret sig i fitness tracking udstyr, for 2,1 mia. dollar. Alphabet havde ved udgangen af 2020 26,5 mia. dollar stående på balancen, ifølge Bloomberg data.

Her ses en bil fra Alphabet-datterselskabet Waymo, der udvikler selvkørende biler. Vis mere

»Alphabet har investeret meget i ny teknologi, men vi mangler stadig at se, hvad flere af tingene fører til. Det er lidt en 'black box', fordi Alphabet tænker så langsigtet,« forklarer Dan Wejse med henvisning til selskabets Other Bets-division, hvor selskabet investerer i nye teknologier og fremtidsløsninger, eksempelvis selvkørende biler.

Selskabet har dog tidligere vist, at det kan spotte potentiale, eksempelvis da selskabet købte YouTube i 2006. Opkøbet er uden tvivl Alphabets bedste opkøb, vurderer Dan Wejse. Google købte til sammenligning YouTube for 1,2 mia. dollar i 2006, mens YouTube ifølge CNBC ventes at omsætte for næsten 30 mia. dollar i omsætning i år. Det er ifølge tv-selskabet tæt på samme omsætning, som Netflix ventes at lande i 2021. Analytikere venter samlet set, at Netflix når en omsætning på 29,7 mia. dollar i 2021, ifølge Refinitiv, lyder det.

Mindre kurspotentiale

Google-aktien er i løbet af det seneste år steget med 71 procent, men det betyder omvendt, at den ikke er nær så attraktivt prissat som tidligere, forklarer Dan Wejse.

»Alphabet-aktien har været en af vores bedste aktier, så den er ikke så attraktiv, som da vi startede. Potentialet er blevet mindre i forhold til, hvad vi ellers har i porteføljen, fordi aktien har gjort det så godt,« udtaler han.

Han hæfter sig samtidig ved, at Alphabet er blevet så store, at selskabet risikerer at blive ramt af reguleringer i flere dele af verden.

Her ses et billede fra Wing Aviation LLC, der er et andet Alphabet-datterselskab. Der er tale om et af teknologigigantens moonshot-projekter, der i dette tilfælde har specialiseret sig i udviklingen af drone-udbringning. Billedet er fra selskabets pilotprojektaftale om at udføre 'last-mile'-udbringning for pakkemastodonten FedEx samt materialisten Walgreens. Vis mere

Onlinegiganten har siden den blev stiftet af Larry Page og Sergey Brin 4. september 1998 vokset sig til at være det femte største selskab i verden målt på markedsværdi. Alphabet har en markedsværdi på 1,6 mia. dollar. Larry Page og Sergey Brin døbte oprindelig deres selskab for Backrub, men det blev efterfølgende ændret til Google, der kommer af en matematisk term.

I oktober 2015 meddelte Google, at man ville flytte flere af dets aktiviteter over i et nyoprettet moderselskab kaldet Alphabet. Google ville derefter fortsætte som det største af en lang række datterselskaber. Larry Page forklarede i et brev til analytikere, investorer og kommentatorer i 2015, at omstruktureringen skulle gøre det lettere at holde fokus på de »ekstraordinære muligheder « i det enorme selskab.

Læs også: Kapitalforvalter satser stort på dansk vækstaktie: »De er imponerende«

I takt med, at selskabet er vokset i indflydelse, har dets størrelse og ageren vakt bekymring i visse dele af verden, blandt andet USA og EU. Flere er kritiske over for tech-selskabernes monopol-lignende status, påpeger Wall Street Journal. De store tech-selskaber anklages for at udnytte deres størrelse til at undertrykke konkurrenter, hvilket skader konkurrencen og innovationen.

»Der er en tiltagende regulatorisk risiko for de store tech-selskaber. I starten kunne de flyve under radaren, men nu er de blevet til mastodonter. Men også teknologiselskaber har en plads i vores portefølje, hvor vi styrer risikoen ved at have 20-30 selskaber fordelt på forskellige sektorer og geografier. Det er porteføljen som helhed, vi står på mål for,« påpeger Dan Wejse.

MW Compounders har tidligere sat ord på tre andre aktier, som kapitalforvalteren ser et potentiale i. Det kan du læse mere om i 3 aktier til langsigtede investorer: 'De buldrer frem'.

Læs også: Dansk value-investor har spottet 2 mulige aktieguldfugle

Læs også: Lars Tvede tror på vild børsfest for value-investorer