Henter kommentarer

Dansk storinvestor: Aktieinfluencere manipulerer markeder


 

Aktieinfluencere, finansielle rebeller eller bare unge mennesker med hang til spænding og adgang til en handelsplatform - kært barn har mange navne.

For den erfarne investor, økonom og stifter og CEO af finanshuset Maj Invest, Jeppe Christiansen, er det ikke længere bare et kuriøst indslag på de ellers rationelle finansielle markeder.

Med endnu en himmelflugt i de ideologiske spekulanters to favoritaktier: Gamestop og AMC, råber Jeppe Christiansen vagt i gevær i et interview med Euroinvestor.

»Udviklingen er nu bekymrende, fordi de selskaber, der bliver hypet på sociale medier, har fået så høje markedsværdier, at de gradvist får større vægt i ETF’erne (børsnoterede, passive investeringsfonde red.),« siger Jeppe Christiansen.

»For at sige det som det er: Der er kommet for meget støj ind i ETF’erne,« siger han.

Ifølge Jeppe Christiansen er aktierne i flere virksomheder, herunder AMC og Gamestop, så gennemmanipulerede, at de har mistet enhver jordforbindelse med virkeligheden. AMC er kæde af fysiske biografer i USA og Gamestops forretningsmodel er ligeledes salg af computerspil og -udstyr, ligeledes i fysiske butikker, selv om Gamestop arbejder på en større digitalisering af virksomheden.

Selv før pandemien var de pressede af henholdsvis streamingtjenester og internethandel, i dette tilfælde downloads af computerspil. Nedlukningen har været tæt på at give dem dødsstødet, og da brugerne på det sociale medie Reddit i slutningen af sidste år opdagede, at store hedgefonde spekulerede i yderligere kursfald ved at foretage shorthandler i stort omfang, indledte en række brugere et ideologisk korstog mod hedgefonde og shorthandel ved som kollektiv at købe kraftigt op i aktierne.

I disse dage sker det igen. Særligt AMC er strøget i vejret med over 400 pct. på en måned.

»Når aktieinfluencere pisker en stemning op, og rent faktisk har held med at manipulere markedet, så har det nogle utilsigtede konsekvenser, end at det hele bare er for sjov. Virksomheder indgår i de passive investeringsfonde med en vægt, der bestemmes af selskabets markedsværdi. Derfor fylder de her overvurderede skraldespandsaktier op i ETF’erne,« forklarer Jeppe Christiansen.

Da en ETF netop er passiv bliver, der ikke taget stilling til de enkelte aktiers vægt i fonden. Derfor er der tilmed en risiko for, at bevægelsen bliver selvopfyldende.

»Jeg vil skyde på, at der lige nu er 2 pct. af nogle ETF’ers markedsværdi, der reelt ikke er noget værd. Vi taler om seriøst mange penge,« siger Jeppe Christiansen, og fortsætter:

»Og så kan det jo være nok så godt, at ETF’ere er billige og nemme at investere i. Men jeg synes, folk skal forstå, at man i blinde også dermed køber aktier, som er manipulerede og som efter gængse regnemetoder er alt for dyrt prissat,« siger han.

Jeppe Christiansen er som sagt stifter og CEO i Maj Invest, der er en traditionel aktiv kapitalforvalter og som især er kendt for flagskibet Maj Invest Value, hvor aktiechef Kurt Kara lægger strategien.

Derfor spørger Euroinvestor om Jeppe Christiansens kritik ikke blot handler om, at Maj Invest i sin egen forretningsmodel netop tilbyder et konkurrende produkt til ETF’erne?

»Lad mig slå helt fast, at det her ikke handler om for eller imod ETF’erne som sådan. Det er en super god idé, og jeg har aldrig været imod ETF’er eller advaret folk om at investere i det. Det her handler om, at der findes en ny type risiko, som jeg gerne vil gøre opmærksom på,« siger han og fortsætter:

»Vi tilbyder selv en række forskellige fonde til vores kunder. Vi har for eksempel. Maj Invest Pension, hvor omkostningerne er nede på samme niveau som mange ETF’er,« siger han.

»Når jeg taler med store bogstaver, handler det ikke om udbydere af ETF-produkter. Det handler om de her aktieinfluencere på et forum som Reddit. Det er sådan set dem, der ødelægger markedet, og hvis ikke man ser sig for, så kan deres manipulation blive en dyr fornøjelse for helt almindelige private investorer.«

Læs også: PODCAST: Jeppe Christiansen viser helt nye sider af sig selv

Læs også: Novos middel mod fedme godkendes i USA

Læs også: Hedgefond-regler strammes i USA efter meme-kaos