Henter kommentarer

Dansk topchef ser stort potentiale i gigantisk marked: 'Vi står rigtig lunt i svinget'


Den danske biotekvirksomhed Zealand Pharma er i en god position til at komme ind på det kæmpestore marked for behandling af fedme og overvægt.

Sådan lyder det i hvert fald fra topchef i Zealand Pharma, Adam Steensberg, der har besøgt Euroinvestors podcast Millionærklubben.

Læs også: Han forudså nedturen i 2022 – nu advarer han mod det, han ser forude

»Jeg forventer at det fremtidige fedmemarked bliver et af de allerstørste terapeutiske markeder. Jeg ser det som en af de største sundhedsmæssige udfordringer i den vestlige verden – og sådan set også i udviklingssamfundene. Og jeg er overbevist om, at man bliver nødt til at adressere det på grund af de følgesygdomme der kommer med,« siger Adam Steensberg i podcasten og tilføjer:

»Vi står rigtig lunt i svinget. Det er klart at Novo og Eli Lily ligger forrest i øjeblikket, men der er ikke særlig mange andre af de store, der er med. Der synes jeg at vi ligger godt til.«

Zealand Pharma har i alt fire lægemidler mod fedme på vej. Dem der er længst fremme, er i øjeblikket i fase-II.

Samtidig vurderer analytikere at fedmemarkedet kan nå op på over 100 milliarder dollar indenfor de næste 10-15 år.

Adam Steensberg tror at Zealand Pharma vil spille en rolle, fordi selskabet kan levere lægemidler, der potentielt kan adressere andre vigtige problemer end udelukkende vægten, hos fedmepatienter.

»I lang tid har man bare sagt mere og mere vægttab. Men i fremtiden bliver det også vigtigt med et tilstrækkeligt vægttab, der derudover også kan adressere meget specifikke behov inden for en meget heterogen gruppe af patienter,« siger Adam Steensberg.

Han peger blandt andet på det fedmemiddel, som Zealand har under udvikling sammen med Boehringer Ingelheim. Her er det stadig GLP1, der driver det meste af vægttabet men molekylet er også designet til at stimulere en anden recepter i kroppen, der hedder Glucagon.

Glucagon findes i leveren, fortæller Adam Steensberg, og rigtig mange overvægtige døjer blandt andet med NASH – eller Nonalkoholisk fedtleversygdom på dansk.

»Så vi tror det er et lægemiddel, der ud over vægttab, potentielt også kan adressere det her med vægt i leveren,« siger Adam Steensberg.

Læs også: Milliardforvalter om mulig aktieboble: Det her har sjældent være vigtigere

Selvom der i bedste fald går et par år, før Zealands fedmemiddel kan være på markedet, så mener Steensberg ikke, at selskabet kommer for sent:

»Jeg ser simpelthen ikke et scenario, hvor man kommer for sent i forhold til der, hvor vi står i dag. Det er ekstremt tidligt stadigvæk, når man sammenligner med andre sygdomme der bliver behandlet som eks. type 2-diabetes og blodtryk. Vi står i den helt tidlige fase af behandling af overvægt og følgesygdomme,« siger Adam Steensberg og tilføjer:

»Det man skal have fokus på er, om nogle af de her lægemidler der står bagved, kan differentiere sig fra dem, der allerede er på markedet. Men det er stadigvæk meget tidligt. Om 15-20 år vil der være rigtig mange lægemidler til fedme på markedet.«

Læs også: Stort børshus fremhæver to danske aktier: 'For billig til at ignorere'

Læs også: ​Dansk kapitalforvalter holdt øje med aktien i flere år – nu har de slået til