Henter kommentarer

Danske aktier i opsigtsvækkende udvikling


Siden efteråret 2022, har de danske aktier lavet et imponerende comeback.

Ved indgangen til august 2022 var det toneangivende C25 indeks »ude i tovene« og lå og rodede rundt med et indeksniveau på 1439.

Men siden er det gået en vej, og indekset er steget mere end 30 procent I perioden og et indeksniveau på over 1800.

Læs også: Nordea-strateg ser opkøbsmulighed: Sådan vil han placere 100.000 kr.

Til sammenligning er det amerikanske S&P 500 indeks »kun« steget 8,9 procent fra første september og til i dag, viser data fra Bloomberg.

Ifølge aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen skyldes det blandt andet, at de danske selskaber generelt har en høj kvalitet:

»De danske selskaber leverer stærke regnskaber og et godt udtryk. Vi har haft en bankkriselignende situation i finanssektoren og de danske selskaber er ikke forgældede i særlig høj grad. De har gode og tilpasningsdygtige forretninger, og det er noget af det der gør, at investorerne køber sig ind,« siger Jacob Pedersen.

Læs også: Køb eller vent? Aktieveteran har særligt råd, hvis du vil have Novo-aktier

Senest så man eksempelvis C25-indeksets kronjuvel Novo Nordisk lave en markant opjustering. Derudover er det økonomiske tilbageslag, som så markant og truende ud i efteråret 2022, ikke rigtig materialiseret endnu.

»Det har været godt nyt, særligt for de europæiske aktier, som er noget mere cykliske end de amerikanske. Det har også hjulpet de danske aktier,« siger Jacob Pedersen og tilføjer:

»Og så har det også hjulpet lidt, at renterne er faldet lidt tilbage i forbindelse med bankkrisen. Det danske marked er dyrt, og det performer normalt svagt når renterne stiger. Omvendt klarer det sig godt, når renterne falder.«

Læs også: Storbank ser potentiale i 11 europæiske giganter

Jacob Pedersen er aktieanalysechef i Sydbank. Vis mere

Jacob Pedersen forudser, at det danske aktiemarked kan nyde godt af sin position i den nærmeste fremtid. Han ser dog ikke aktiemarkedet som et billigt marked. Derudover ser han at økonomien i det store og hele står stille uden gode muligheder for flotte resultater på indtjeningssiden.

»I det miljø tror jeg, at de danske selskaber har nogle egenskaber, der gør at de kan levere bedre afkast end de store globale og europæiske markeder. Fordi det kommer til at handle om robusthed og indtjeningsstyrke. Og om at du er et sted, hvor der er vækst og at man står godt der. Der har vi jo i og for sig et defensivt indeks med masser af stabil indtjeningskvalitet,« siger Jacob Pedersen.