Henter kommentarer

Danske aktier stiger: Investeringsøkonom peger på 3 årsager


De danske aktier lyser grønt i fredagens handel.

C25-indekset stiger med omkring 1 pct. Det sker efter en period med generel nedgang for det danske hovedindeks, som er faldet med omkring 2,7 pct. den seneste måned.

Men i dag er der god stemning blandt investorerne på det danske marked, og det sker på trods af dårlige udsigter i USA, påpeger Per Hansen, som er investeringsøkonom i Nordnet.

Læs også: Dansk forlag får ny finansdirektør

»Det danske marked kører lidt sine egne veje en gang imellem,« siger Per Hansen til Euroinvestor.

Futures for det amerikanske aktiemarked viser, at der er udsigt til en dårlig dag for investorerne. S&P 500-indekset står til at åbne med et fald på 0,3 pct., viser tal fra Bloomberg. Men det tyder ikka til at have nogen betydning for det danske marked.

»Det, der driver USA, er IT-aktier. Det danske aktieindeks er meget anderledes. Under overfladen er indekssammensætningen i Danmark noget anderledes, når man ser på sektorer,« siger Per Hansen.

Mens det i USA er teknologi, som dominerer på aktiemarkedet, er det især sundhedssektoren, som fylder på det danske marked.

Og ser vi på sundhedssektoren, er der i dag en stigning til Danmarks og Europas mest værdifulde børsnoterede virksomhed. Novo Nordisk-aktien stiger med 2,4 pct., og det er noget, som løfter stemningen på det danske marked, vurderer Per Hansen.

»Der er ingen over og ingen ved siden af. Når Novo Nordisk har det godt, har danskerne det godt. Stemningen på aktiemarkedet er generelt lidt bedre på det danske aktiemarked, når Novo stiger.«

De seneste par uger har der været en »sivende tendens« i aktien, som Per Hansen beskriver det. Aktien er faldet med 2,7 pct. den seneste måned.

Udover mastodonten Novo, er der også grønne tal hos en af de andre toneangivende danske giganter. Mærsk stiger 1,6 pct. fredag eftermiddag, og det kan også være en af årsagerne bag den gode stemning ifølge investeringsøkonomen.

Aktien oplevede en kursnedtur på 2,6 pct., da et skib chartrede af Mærsk påsejlede en bro, som kollapsede. Ulkken skete i den amerikanske by Baltimore.

Ulykken skabte dårlig stemning omkring aktien, men Per Hansen påpeger, at Mærsk-aktien faktisk er steget omkring 10 pct. siden.  

Læs også: C25-aktien er eksploderet - nu anbefaler storbank at sælge den

Læs også: Dansk gigant flyver op: 'Betydelig mere værdi end aktien afspejler'