Henter kommentarer

Danske Bank: Gamestop-spekulanter er unge mænd - og de taber penge


 

Danske Banks analyse af private investorers gøren og laden i børsfænomenet Gamestop vækker opsigt. Analysen blev omtalt i Børsen torsdag eftermiddag, og nu kan Euroinvestor viderebringe tallene i sin helhed. Opgørelsen er opdateret med lukkekursen onsdag på Wall Street.

Det er senioranalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone, der har gennemtrawlet de mange handler, der er strøget gennem handelsplatform i Danske Bank. Den overordnede konklusion er klar: Langt de fleste kunder har købt tæt på toppen, da aktien lå over dobbelt så højt som i dag. Stigningen i går aftes ændrer således ikke ved konklusionerne.

Godt 96 pct. af Danske Bank har enten tabt eller ”overlevet” med lille plus

Mindre end 1 pct. af investorerne har haft en stor gevinst. Denne gruppes afkast udgør langt størstedelen af det samlede afkast, og den består af investorer, der ejede aktien allerede før hipen startede.


3 pct. af investorerne har haft en pæn gevinst.
21 pct. af investorerne er ”overlevet” med et lille plus
75 pct. af investorerne har tabt penge

»De private investorers spekulation i GameStop har forgyldt nogle få investorer, men medført store tab for mange andre, der kom for sent eller ikke stoppede, mens legen var god. Der er altså ikke opfundet en pengemaskine, som nogen ellers har haft opfattelsen af,« lyder det fra Jacob Hvidberg Falkencrone.

Investorerne er generelt unge mænd

De hovedsageligt 18-30 årige, der har deltager i kampen om GameStop. Desuden er 91 pct. af alle investorer mænd. Den gennemsnitlige kunde i Danske Bank har tabt 10.000 kr.

Størstedelen af kunderne har tabt, og i gennemsnit har de tabt ca. 10.000 kroner – eller omkring -25 pct. Det procentvise afkast dækker dog over store variationer.

»Selvom det ikke er enorme summer, skal det ses i lyset af, at det hovedsageligt er unge mellem 18 og 30 år, der har deltaget,« forklarer Jacob Hvidberg Falkencrone.

Stort set alle de Danske Bank kunder, der har haft gevinster har solgt hele deres position. Blandt kunderne med tab er det dog stadig knap 65 pct., der har hele eller dele af deres positioner.

»Det er et kendt fænomen, at investorer har meget svært ved at realisere et tab, og at mange derfor holder fast i håbet om, at aktiekursen kan stige igen. Samlet set har lidt over halvdelen af kunderne, der deltog i handlen stadig hele eller dele af deres position.«

Blandt alle Danske Banks investeringskunder var GameStop i januar den mest handlede udenlandske aktie, mens AMC Entertainment var nummer otte.

»Januar slog desuden rekorden for flest aktiehandler blandt vores kunder, så længe vi har data.«

Læs også: Norwegian med stort milliardunderskud

Læs også: Saxo Bank advarer om aktieraketter