Henter kommentarer

Danske Bank: Markedet tror, at de kommer til at æde de hårde ord i sig igen


De finansielle markeder køber ikke de hårde rente-meldinger fra Den Europæiske Centralbank.

Det vurderer Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i en kommentar. Det er en reaktion på, at Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag eftermiddag har hævet renten.

Se listen: Disse aktier er mest populære

Som økonomerne havde forventet, hævede ECB renten med et halvt procentproducent, så indlånsrenten kom op på 2,5 pct.

ECB vil med hans ord gerne sænke temperaturen i Europas økonomi »en grad eller to,« for at undgå, at  virksomhederne hæver priserne, og så ansatte ikke så nemt kan kræve lønstigninger. Det er også årsagen til, at Den Europæiske Centralbank har understreget, at der er behov for nye rentestigninger.

Læs også: Sydbank: Disse aktier er de mest sikre

»ECB fastholder også sin formulering om, at renterne generelt skal sættes op i betydeligt omfang. Det er nogenlunde så hård en melding, som man kunne forestille sig, men det ser ikke ud til, at det er noget, der får markedsrenterne til at stige, nærmere tværtimod,« forklarer Las Olsen og fortsætter:

»Ligesom oven på det amerikanske centralbankmøde onsdag, så ser det ud til, at centralbankerne taler for døve ører, når de prøver at tale renterne op. Der er åbenbart mange investorer, der vurderer, at inflationen er godt og grundigt på vej ned, og at centralbankerne kommer til at æde deres hårde meldinger i sig igen.«

Læs også: C25-selskab sender penge til aktionærerne

Det hører ifølge ham med til historien, at inflationen i euroområdet er faldet fra 10,6 pct. i oktober til nu 8,5 pct. i januar. Det er bare ét problem, påpeger ifølge Las Olsen.

Faldet i inflation skyldes især faldende energipriser, men det ændrer ikke på, at den underliggende inflation ser ud til at have bidt sig fast på omkring fem pct. Det hænger dårligt sammen med ECBs mål om at have en inflation på to procent, forklarer cheføkonomen.

Læs også: Energistyrelsen efter fejludbetaling til tusinder af danskere: Behold pengene

Læs også: Markedsanalytiker om Novo Nordisk-aktien: Derfor steg aktien ikke