Henter kommentarer

Danske Bank om mulig bombe under danske virksomheder: 'Det er det værste ved det her'


Selskaberne kan blive tvunget til at tænke mere kortsigtet, hvis et nyt aktieforslag fra EU bliver virkelighed.

Det vurderer Danske banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen, over for Euroinvestor om et nyt EU-forslag, der skal strømline reglerne for brugen af flerstemmeaktier i EU. 

Forslaget ventes at gøre det sværere for ejerne af at selskab at bevare kontrollen over virksomheden, når selskabet bliver børsnoteret, lyder kritikken ifølge K-News.dk.

Læs også: Ekspert slår alarm: Nyt forslag kan være en bombe under det danske samfund

»Man kan som selskabet blive tvunget til at ikke at tænke så langsigtet. Ejerne vil selvfølgelig gerne have kontrol med selskabet, og det kan jeg godt forstå,« forklarer Danske Bank-strategen til Euroinvestor og uddyber:

»Du risikerer som selskab i højere grad at blive købt op, og du kan blive mere sårbar over for aktivistiske investorer, der har en anden dagsorden end ejerne. Aktivistiske investorer ser ud til at få lettere ved at sætte sig på magten i et selskab og dermed presse selskabet i en anden retning end den langsigtede vision.«

Læs også: En række af Wall Streets klogeste hoveder har talt: Her skal aktiemarkedet hen i 2024

Forslaget spås at volde så stor skade, fordi vil betyde et farvel til de såkaldte A- og B-aktier, som har været en måde for danske fondsejede selskaber at bevare kontrollen over virksomheden på. Det er en ejerstruktur, som vi kender fra eksempelvis Novo Nordisk og Carlsberg. 

Men forslaget kan ramme små og mellemstore virksomheder - dem, der i fremtiden kan blive rigtig store. 

Det nye forslag vil medføre en regulering af virksomhederne, når de er blevet børsnoteret, så brugen af flerstemmeaktier vil blive ubrugelig, hvilket gør det mindre attraktiv at børsnotere selskabet, lyder det, ifølge professor i selskabs- og kapitalmarkedsret fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet Jesper Lau Hansen. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Advarer: Investorer tror på for mange rentesænkninger i USA i 2024

»Med A- og B-aktier kan du tillade dig at være lidt mindre fokuseret på de kortsigtede resultater fremfor selskabets vision. Det er det værste ved det her, mener jeg,« lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.

En konsekvens kan være, at investorer kan gå glip af visse selskaber, fordi ejerne vælger ikke at blive børsnoteret, medgiver han.

Danske Bank-strategen hæfter sig dog ved, at forslaget ikke ser ud til at påvirke eksisterende selskaber, og derfor er det svært at forudse konsekvenserne af forslaget, hvis det bliver virkelighed.

Læs også: Aktiechef hos milliardforvalter fremhæver tre aktier til 2024: 'Den er vanvittig billig på det her niveau'

Læs også: Investor bekymrer sig for dansk folkeaktie: 'Det er det rene gift'