Henter kommentarer

Danskere risikerer at blive dobbeltbeskattet – det vil Skat ændre på nu


Hvert år er op mod 40.000 borgere blevet dobbeltbeskattet uden deres viden, men nu er der en hjælpende hånd på vej.

Skattestyrelsen vil nemlig ændre sin fremgangsmåde, oplyser Skat til Euroinvestor.

Sagen drejer sig om danskere, der indbetaler til ratepension, og som risikerer at blive dobbeltbeskattet.

En ny undersøgelse Epinion har foretaget for Sampension viser, at størstedelen af de danskere, der indbetaler til ratepension, ikke ved, om indbetalingerne for i år vil være højere end fradragsloftet.

I år er ratepensionsindbetalinger op til 60.900 kr. fradragsberettigede. Indbetaler man mere end det, er der ikke fradrag, og da man også skal betale skat af udbetalingen, bliver pengene altså beskattet to gange.

Men det kunne undgås, hvis Skattestyrelsen oplyste borgerne bedre. Sådan lød det fra skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionshuset BDO, der mandag rettede kritik mod netop Skattestyrelsen i en kommentar på det sociale medie X.

»I mine øjne burde fokus rettes mod Skattestyrelsen, der så nemt som ingenting kunne sende breve til dem, der laver fejlen, men som intet gør for at hjælpe. Stærkt kritisabelt, synes jeg. Hjælp til borgerne, der betaler for meget i skat, burde være en selvfølge,« skrev han.

Derfor henvendte Euroinvestor sig til Skattestyrelsen for at spørge, hvorfor de ikke er mere behjælpelige med at oplyse borgerne, når deres indbetalinger overstiger fradraget – og det vil Skat faktisk gerne. 

Michael Medom Hansen, der er underdirektør i Skattestyrelsen, fortæller i et skriftligt svar, at man hos Skat er opmærksomme på problemet med, at en gruppe på mellem 30.000 og 40.000 borgere hvert år indbetaler mere på deres ratepension, end fradraget lyder på.

Han fremhæver, at det »gennem mange år er fremgået af årsopgørelsens første side hos de berørte borgere, hvis der er foretaget en indbetaling over beløbsgrænsen.«

Michael Medom Hansen og Skattestyrelsen har dog måttet konstatere – helt i tråd med Sampensions undersøgelse – at vejledningen i årsopgørelsen ikke har ført til en »væsentlig ændring i antallet af borgere, der flytter deres penge eller får dem udbetalt.«

Det medfører nu, at Skat vil sende breve direkte til de borgere, der har indbetalt for meget på deres ratepension:

»Derfor vil Skattestyrelen, i forbindelse med årsopgørelsen for 2023, sende breve direkte til de berørte borgere, for at vejlede dem yderligere.«

Michael Medom Hansen tilføjer, at han har været i dialog med pensionsbranchen om emnet »for at sikre den bedste mulige hjælp til borgerne.«

Euroinvestor har efterfølgende taget kontakt til Henning Boye Hansen for at fortælle ham om ændringen.

»Det er en fantastisk nyhed og et kæmpe skridt i den rigtige retning,« siger han. 

Han tilføjer dog, at han ikke kan lade være med at tænke på alle de borgere, der siden 2012, hvor loftet for ratepensioner blev reduceret, har indbetalt for meget.

»Der er rigtig mange mennesker, der er blevet dobbeltbeskattet i mange år, og var folk klar over, de havde begået denne fejl, havde de ageret.«

Henning Boye Hansen tilføjer, at der ikke gælder nogen forældelsesregler, hvis man i tidligere år har indbetalt for meget på sin ratepension. Med andre ord er det altså muligt at få tilbagebetalt beløb, der ikke er opnået fradrag for.

Læs også: Danskere risikerer at betale skat to gange: Sådan undgår du det

Læs også: Opfordres til at give kunderne billigere boliglån