Henter kommentarer

Danskernes lønninger tager stort hop: 'Højeste lønstigning i 15 år'


 

Lønningerne stiger i det hastigste tempo siden 2008. 

Det viser den seneste opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, der opgør lønstigningerne til 4,8 pct. på årsbasis i tredje kvartal.

Det er en stigning fra 3,4 pct. i andet kvartal, og næsten dobbelt op i forhold stigningen i forbrugerpriserne i tredje kvartal på omkring 2,5 pct. Dermed oplever danskerne set under et igen fremgang i reallønnen, vurderer Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, der kalder lønstigninger de højeste i 15 år. 

»Det er positivt, at danskerne oplever fornyet fremgang i reallønnen, efter den blev banket adskillige år tilbage sidste år som følge af den højeste inflation i 40 år. Det er derfor yderst kærkomment med fornyet fremgang, og at danskerne igen er begyndt at indhente lidt af det tabte,« konstaterer Jeppe Juul Borre i et notat.

I perioden 2015 til 2021 steg reallønnen - det vil sige lønstigningerne fraregnet inflationen - årligt med omkring 1-2 pct. om året. Men sidste år blev reallønnen banket kraftigt tilbage, da inflationen udgjorde over 10 pct., hvilket lønstigningerne på omkring 3,5 pct. på ingen måde kunne hamle op med.

Læs også: Amerikansk storbank tror dansk folkeaktie kan næsten fordobles

Læs også: Bilfirma med dansker i spidsen rejser 1 mia. fra hemmelig investor