Henter kommentarer

Den europæiske inflation fortsætter sit fald - laveste niveau i to år


 

Inflationen i eurozonen dykker til 4,3 pct. i september, hvilket er den laveste inflation i to år. 

Det viser nye tal fra Eurostat.

Det er et fald fra 5,2 pct. fra måneden før, og den laveste inflation sidsen oktober 2021. Inflationen toppede i oktober sidste år på 10,6 pct.

Kerneinflationen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, falder til 4,5 pct. i september fra 5,3 pct. Det er den laveste kerneinflation i lidt mere end et år. 

Læs også: Aktien buldrer op: Dansk selskab vinder største ordre i selskabets historie 

»Inflationen drøner ned i det laveste i 2 år. Det er superpositivt. Vi ser samtidig også, at kerneinflationen daler. Det letter presset på ECB for at hæve renterne igen. Vi forventer, at vi har set den sidste renteforhøjelse fra deres side for denne omgang, omend det ikke står mejslet i sten. Men dagens tal peger i den retning,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. 

Den europæiske centralbank, ECB, har strammet pengepolitikken kraftigt for at tøjle inflationen. Siden sidste sommer har de hævet renten 10 gange, hvilket har bragt renten op på 4 pct., hvor den for lidt over et år siden var i rekordlave -0,50 pct.

»En del tyder på, at økonomien i eurozonen skrumper lige nu. Det sker efter, at økonomien har klaret sig pænt i en tid med massiv modvind fra høj inflation, kraftige rentestigninger og øget økonomisk usikkerhed. Økonomien voksede i 2. kvartal med 0,3 pct. og stod over vinteren mere eller mindre bomstille og undgik akkurat at ende i teknisk recession. Men nu ser det ud til, at økonomien får et slag,« forklarer cheføkonomen.

Læs også: Novos succes vækker minder om finsk kollaps

Han peger på, at danske boligejere har grund til at rette blikket mod europæisk inflation. Det er afgørende for pengepolitikken og renterne i eurozonen og derfor også i Danmark, eftersom vi har fastkurspolitik. 

»Mange danske boligejere har mærket den høje inflation og kraftige rentestigninger i eurozonen. Især boligejere med variabel rente på lånet er direkte ramte. For lidt over et år siden havde de fleste en rente i negativt territorium, hvor den er i dag steget til tættere på 4 pct.,« siger Jeppe Juul Borre.

Læs også: Ny rente-udvikling gør ondt - prisen er steget 10.000 kr.

Læs også: Lille dansk selskab overvejer at gå af børsen