Henter kommentarer

| Opdateret

Derfor vækker ny coronavariant bekymring

En ny coronavariant fra Sydafrika har lagt et markant pres på asiatiske aktier natten til fredag.

De største indeksfald ses i Hongkong og Japan, hvor teknologi og finanssektoren er hårdest ramt, ifølge Sydbank. Her påpeger man, at flere fly-aktier ogå dykker 2-4 pct.

Det skyldes, at man har fundet en ny virusvariant af coronavirussen. Den er ifølge WHO meget forskellige fra andre varianter og skaber derfor stor bekymring. Varianten, som indtil videre kaldes for 'B.1.1.529', har et meget højt antal mutationer, forklarer virolog Tulio de Oliveira på en hasteindkaldt pressekonference, ifølge MarketWire.

»Det fører desværre til smitteopblomstring,« siger Tulio de Oliviera.

Forskere har opdaget ti forskellige mutationer af den nye variant, mens  deltavarianten til sammenligning har to mutationer og betavarianten tre.

»Bekymringen er, at når man har så mange mutationer, kan det have en betydning for, hvordan virusset opfører sig,« udtaler ledende epidemiolog Maria van Kerkhove fra WHO.

Det høje antal mutationer kan ifølge eksperter betyde, at de nuværende vacciner er mindre effektive. Den nye variant, der er opdaget i Sydafrika, er også fundet i Botswana og i Hongkong, hvor der i sidstnævnte tilfælde er fundet to smittetilfælde.

Den nye corona-variant har sænket  de asiatiske aktier 1-2 pct., mens de amerikanske futures falder 1 pct., bemærker Jyske Bank. De europæiske aktiemarkeder ser også ud til at åbne i rødt og er indikeret ned med et fald på knap 2 pct.

»Investorerne søger fra morgenstunden mod ”sikker havn”, påpeger Jyske Bank, der samtidig hæfter sig ved, at renterne falder og at den amerikanske dollar styrkes. De amerikanske 5-årige renter falder hele 10 basispoint her fra morgenstunden,« bemærker Jyske Bank.