Henter kommentarer

Det bør du vide inden fondsbørsen åbner


Her dagens mest væsentlige markedsnyheder fra de danske finansmedier:

Kapitalforvalter: 'Vi kommer formentlig til at have den fedeste optur'

Rentestigninger har historisk set ført til betydelige aktiestigninger. Det påpeger Søren Dal Thomsen, der er adm. direktør hos kapitalforvalteren Spektrum, ifølge Børsen. De stigende renter har ellers de seneste uger sendt rytelser gennem aktiemarkedet og føært til kursfald, men i syv ud af otte tilfælde, hvor der har været rentestigninger, har det ført til markante opture i det amerikanske S&P 500-indeks, viser en analyse fra Spektrum.

Søren Dahl Thomsen forklarer ifølge Børsen »Når renten stiger, er det et udtryk for, at der kommer gang i samfundet. Vi kommer formentligt til at have den fedeste optur, når verden åbner op, for folk har masser af penge mellem hænderne. Tag eksempelvis en restaurantejer, der har været nødt til at lukke ned: Nu får han støtte, du skulle have brugt 1000 kr. på restaurant, men det gør du ikke; du går i plus, restauranten går i nul, og så er der et minus på 1000 kr. hos staten. Det hele øger formuerne hos private, og gælden stiger hos staten. Så vi kommer til at have en god tid økonomisk set. Og dér er stigende renter slet ikke farlige for aktiemarkedet,«

Du kan læse mere om direktørens forventninger til rentestigningernes påvirkning her.

Globale storbanker om skiftet til cykliske aktier: Vi er først lige startet

Nogle vil nok mene, at rotationen fra sektorer i strukturel vækst og over til procykliske aktier har stået på i nogen tid nu. Ifølge storbankerne JPMorgan Chase, Goldman Sachs og Credit Suisse er denne bevægelse dog først lige startet.

Seniorstrateg i Goldman Sachs, Abby Joseph Cohen siger »Vi ser denne betydelige rotation. Vi ser en del bevægelse i de sektorer, som klarer sig bedre, når vi kommer ud af nedlukningerne, og de gode vaccinenyheder vil også hjælpe«

Investeringsbanken ser S&P 500-indekset slutte året i 4300 indekspoint, hvilket er godt 10 pct. fra tirsdagens niveau omkring 3900 point.

Hos Credit Suisse ser man også aktierne løftet herfra. Det skyldes, at de stigende renter, som startede nervøsiteten i februar, udhuler kursværdien af obligationer. Derfor vil der ske et salg af obligationer, og de penge vil finde over i aktiemarkedet.

Du kan læse mere om de globale storbankers optimistiske analyser af markedsudviklingen her.

Strateger: Den grønne aktiefest er sat på pause

Efter vinden blæste i de grønne aktiers retning i 2020 er listen af grønne aktier, der har haft modgang i 2021 efterhånden lang, hvor to tydelige danske eksempler er Ørsted og Vestas, der begge har sat sig med 24 pct. siden årsskiftet. Udenlandske aktier som Tesla, brintaktien PlugPower samt solcelleproducenten Scatec Solar har samtidig haft store kursfald i 2021. Det skriver Finans.

Ifølge chefstrategen i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, skyldes denne udvikling, at de grønne aktier har været handlet for højt op, hvor han udtaler ifølge Finans »Det er ikke, fordi den grønne omstilling er aflyst, men tingene skal jo være fornuftigt prissat. En rationel investor vil nok sige, at det måske er på tide med en lille pause med det grønne tema,«

Du kan læse mere om den grønne nedtur i 2021 her.

Chefstrateg: Grøn nedtur vil ændre investoradfærd

De grønne aktier har den seneste måned sat sig markant, hvor blandt andet den bæredygtige investeringsfond iShares Global Clean Energy ETF bestående af 30 af de største globale grønne aktier, er faldet med ca 25 pct siden den toppede.

Dette store kursfald kan ifølge Jyske Bank og PFA påvirke investorernes tidligere ukritiske tilgang til bæredygtige investeringer, hvor investorer har investeret stort og skudt de grønne aktier i vejret i løbet af 2020. Det skriver Finans.

Chefstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, udtaler i denne forbindelse ifølge Finans »Det har været et utroligt populært investeringstema, hvor strømmen kun er gået én vej i længere tid. Nu er der nogen, som stopper op og tænker sig lidt om,«

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen mener, at man skal se den store grønne nedtur, som en reminder til private investorer om den store risiko, der er i den bæredygtige investering.

Per Hansen skriver ifølge Finans »Selvom aktiekurserne er faldet meget, kan faldhøjden stadig være overraskende høj,«

Du kan læse mere om eksperternes analyse af de grønne aktiers påvirkning på investeringen her.

Nedtur i teknologi? Glem det – så vild har aktiefesten været

Teknologiaktierne har uden sammenligning stået for en af de vildeste fester på aktiemarkedet. Selvom overskrifterne på de seneste ugers børsuro har handlet om den store tech-nedtur er Nasdaq-børsen i de senere steget så markant, at der er masser at tære af for de langsigtede investorer.

Teknologiaktierne har de seneste år – siden 2015 – sikret investorerne 148 pct. i afkast. Det er et afkast, der er blevet sendt i vejret af teknologigiganter som Apple, Facebook og Amazon. Hvis du som investor havde sat dine spareskillinger i det brede amerikanske S&P 500-indeks, så havde du i samme periode kun fået et afkast på knap 93 pct.

Du kan læse mere om teknologiaktiernes historiske udvikling her.

Analytiker: Bavarian-emission viser stærk tro på eget corona-produkt

Ifølge analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, viser styrkelsen af kapitalgrundlaget, som Bavarian gennemfører virkelig, at selskabet melder sig seriøst ind på markedet for coronavaccine.

Han udtaler i denne sammenhæng »Man kan sige, at med styrkelsen af kapitalgrundlaget, som primært skal bruges til at styrke coronapositionen, så viser det, at man har tiltro til den indlicenserede vaccine og de positive prækliniske data, som den har vist«

Du kan læse mere om Sydbank-analytikerens analyse af situationen for Bavarian her.

Dagens tal og begivenheder

Adidas – Årsregnskab

Scandinavian Tobacco Group – Årsregnskab

Læs også: Nedtur i teknologi? Glem det – så vild har aktiefesten været

Læs også: Amerikansk gamingselskab på vej på børsen med 30 mia. dollar i værdi