Henter kommentarer

Det er dagens vigtigste nøgletal: Her er storbankernes forventninger


Tirsdagens vigtigste økonomiske nøgletal er de europæiske PMI-tal for april. 

Sådan lyder det fra Sydbank i en note. 

PMI-tallet er et mål for, hvordan økonomer og virksomheder ser på den aktuelle økonomiske situation og bruges som en indikation på, hvordan man forventer økonomien kommer til at se ud i fremtiden. Et PMI-yal under 50 angiver et fald i den økonomiske aktivitet, men et tal over 50 indikerer en stigende økonomisk aktivitet.

I løbet af formiddagen lander der PMI-tal for industrien- og servicesektoren i Europa og senere på dagen kommer der tilsvarende tal fra USA. 

Ifølge Nordea bliver det »mest spændende at se, om de europæiske industrivirksomheder fortsat er pessimistiske.« 

Læs også: Millardinvestor tror på aktieoptur i 2024: 'Ja, selvfølgelig'

Det europæiske PMI-indeks for industrien har nemlig ligget under 50 siden midten af 2022. I marts var tallet på 46,1, hvilket indikerer tilbagegang. Markedet forventer dog at tallet vil gå frem til 46,8 i april. 

Det europæiske PMI-tal for servicesektoren viser dog anderledes positive takter og var i marts på 51,5. Det er det højeste niveau siden juni 2023, bemærker man hos Sydbank. 

»Arbejdsmarkedet i eurozonen er stramt, og købekraften vender tilbage i takt med, at inflationen er kommet ned, og lønstigningerne er kommet op i gear. Det er positivt for europæisk økonomi. Det gavner turismen og de sydeuropæiske økonomier,« lyder det fra banken i en kommentar. 

Læs også: Tesla-aktien er blevet slagtet - den kan om nogle timer blive kastet ud i stort udsving

Markedet forventer at PMI-tallet for servicesektoren i europa i april vil lande på 51,8 og det er man på linje med hos Sydbank, hvor man forventer at begge PMI-tal i Europa vil gå frem: 

»Vi venter en forsigtig stigning i PMI-tallene i april. Skulle PMI-tallene falde, kan det øge forventningerne til rentenedsættelser i Europa og svække euroen,« lyder det i en kommentar. 

I USA viser PMI-tallene for både service- og industrisektoren fremgang og landede i marts på henholdsvis 51,9 for industrien og 51,7 for service-sektoren. Forventningerne er, at tallene vil stige til 52 for industrien og 51,8 for service-sektoren. 

Investorerne forventer en lille stigning i PMI-tallene i dag. Skulle PMI-tallene i USA dog overraske og stige kraftigt, kan det presse renterne op, vurderer man hos Sydbank.