Henter kommentarer

Disse tre ting strategen vil holde særligt øje med i dag


Endnu en handelsdag starter om få timer, og her vil nordisk investeringsstrateg hos Saxo Bank, Oskar Barner Bernhardtsen, særligt holde øje med tre ting.

ZEW stemningstal for Europa og Tyskland
På en dag, der er præget af de amerikanske inflationsdata, vil Oskar Barner Bernhardtsen også følge ZEW rapporten, der måler stemningen i Europa blandt 350 økonomer. 

Tallet måler den nuværende stemning samt økonomernes forventninger til fremtiden. Er tallet -100 er alle de adspurgte negative og er det +100 er alle positive. I øjeblikket er forventningerne til de nuværende forhold -78, mens forventningerne til fremtiden er +25.

»For mig siger det noget om, at stemningen i Europa er ved at have ramt bunden. Vi ser flere steder, at PMIerne, der måler stemningen blandt europæiske virksomheder, er på vej op igen, og jeg venter, at ZEW rapporten kommer til at bekræfte den samme tendens,« lyder det fra Oskar Barner Bernhardtsen, der fortsætter: 

»Europa har været/er i en form for recession, men fremtiden bliver bedre. Det kan muligvis betyde, at de europæiske aktiers værdiansættelse kan komme nærmere de amerikanske, der handler væsentlig højere målt på f.eks. P/E.«

ZEW-rapporten offentliggøres kl. 11. 

Læs også: Vil du slå markedet? Sådan mener storbanken, at du kan gøre det i 2024

Inflationstal fra USA i januar måned

Det helt store makroøkonomiske nøgletal i denne uge lander i eftermiddag, når der kommer amerikanske inflationstal for januar måned. 

Den årlige inflation er ventet at falde til 2,9 pct., altså fortsat et godt stykke over målet på 2 pct. 

»For mig er det vigtigste at holde øje med dog den månedlige udvikling for inflationen. Undgår vi en kortsigtet accelerering i inflationen på månedsbasis skal vi nok komme i mål med 2 pct. målet inden for et par måneder,« lyder det fra Saxo Bank-strategen. 

På månedsbasis venter markedet en kerneinflation der på månedsbasis er steget med 0,3 pct., mens den normale inflation ventes oppe med 0,2 pct. 

»Kommer de månedlige tal ud en spids lavere end ventet, tror jeg vi kan forlænge aktiefesten lidt endnu,« bemærker Oskar Barner Bernhardtsen. 

Inflationstallene er vigtige, da de kan sige noget om, hvornår der eventuelt kommer rentenedsættelser fra centralbanken, Federal Reserve: 

»Skal man håbe på en rentesænkning fra FED allerede til marts, skal vi se inflationen komme ud meget under, hvad der er ventet. Det vil i mine øjne sige en månedlig inflation, der er negativ,« mener Oskar Barner Bernhardtsen. 

Læs også: Britisk chipaktie fortsætter himmelflugt

Regnskaber fra Shopify og Airbnb

På regnskabsfronten er der særligt to selskaber, som Oskar Barner Bernhardtsen vil holde øje med. Det er Shopify, der leverer ecommerce systemer til webshops og udlejningsplatformen Airbnb. 

»De to aktier har gjort det rigtig godt det seneste års tid, og selskabsspecifikt er de også begge interessante pga. deres stærke markedsposition og vækst,« pointerer strategen. 

Han vil dog også følge regnskaberne, for at få en bedre indsigt i tilstanden hos forbrugerne: 

Shopify kan give vigtige ledetråde omkring det globale online forbrug og airbnb kan sige en del om forbrugerens overskud til at bruge på rejser og ferier. Derfor kan de to regnskaber sagtens ses fra en interessant makroøkonomisk vinkel for at forstå tilstanden hos den globale forbruger

Læs også: Nvidia overhaler Amazon og Alphabet

Læs også: Kendt investor køber op i 'undervurderet' flyselskab