Henter kommentarer

| Opdateret

'Doctor Doom' forudser aktiedyk på 10-40 procent i 2020

Et sammenfald af en lang række forhold gør, at vi står over for et stort dyk på aktiemarkedet. Konflikten mellem USA og Iran kan blive den udløsende faktor, vurderer økonomiprofessor Nouriel Roubini.
Et sammenfald af en lang række forhold gør, at vi står over for et stort dyk på aktiemarkedet. Konflikten mellem USA og Iran kan blive den udløsende faktor, vurderer økonomiprofessor Nouriel Roubini. Foto: KENA BETANCUR
Vis mere

Vi risikerer et fald på aktiemarkedet på 10-40 procent i 2020.

Sådan lyder det fra økonomiprofessor Nouriel 'Dr. Doom' Roubini. Det dystre budskab fremlagde han på Skagen Fondenes Nytårskonference i København torsdag. Nouriel Roubini var en af de få, der forudså finanskrisen i 2008.

Tilnavnet 'Dr. Doom' har han fået takket være sine ofte pessimistiske syn på udviklingen. Synspunkter, der har været udfordret i den årelange optur på aktiemarkedet.

At vi står over for en massiv korrektion - endda et bear-marked - skyldes et sammenfald af forskellige forhold. Nouriel Roubini fremhæver den indenrigspolitiske situation i USA, gæld blandt amerikanske selskaber, og at marginerne kan blive presset af, at lønningerne stiger i USA som blot nogle af dem. Selskabernes hastigt voksende gæld, kalder han for en 'tidsindstillet bombe', der risikere at sprænge, hvis selskaberne fortsætter.

Læs også: Porteføljeforvalter: Her er 12 undervurderede aktier

Han mener, at konflikten imellem USA og Iran kan blive den udløsende faktor for en korrektion.

​Nouriel Roubini opstiller fire forskellige scenarier for konflikten imellem USA og Iran, som påvirker aktiemarkedet i forskellig grad. I det milde scenarie venter en korrektion på omkring 10 procent, men i værste et fald på op til 40 procent.

»Markedet forventer af flere grunde, at væksten øges en smule - f.eks. på grund af USA-Kina-aftalen - men i bedste fald fortsætter vi den globale nedkøling i verdensøkonomien. Vi behøver ikke en åben krig imellem USA og Iran for at det ender langt værre,« udtaler han.

Spændingerne kan ifølge ham drive olieprisen op på 80 dollar. Det kan føre til en korrektion på op til 10 procent på aktiemarkedet - i både de amerikanske og globale aktier. Stiger olieprisen endnu mere, vil det få større konsekvenser.

Her ses økonomiprofessor Nouriel 'Dr. Doom' Roubini Vis mere

Økonomiprofessoren tror nemlig ikke, at centralbankerne kan holde hånden under aktiemarkedet i samme grad som tidligere.

»Denne gang kan vi få en korrektion på 10 procent, men selv om centralbankerne letter presset, kan korrektionen vare resten af året. Hvis tingene bliver endnu værre økonomisk set - for olie- og konfliktniveauet - kan korrektionen ende i et bear-market med et fald på 20-40 procent,« lyder det fra Roubini.

Han mener, at situationen på det amerikanske aktiemarkedet i sig selv skaber forholdene for en korrektion.

»Det er en øget efterspørgsel på amerikanske aktier, men 90 procent af det er drevet af multipler - ikke af øget indtjening. Det giver en stor risiko for korrektion,« fortæller Roubini.

Læs også: Se listen: 49 spændende klimaaktier

Læs også: Porteføljeforvalter: Her er 12 undervurderede aktier