Henter kommentarer

Drømmen om den jyske super bank lever endnu


I Euroinvestors serie om en potentiel fusionsbølge blandt danske banker er vi nået til et af de mere spekulative bud: En jysk super bank bestående af en fusion af landets tredje, fjerde og femte største bank: Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord.

Listen over synergier i form af både stordriftsfordele på administration, compliance og overlappende filialer er alenlang. Men også evnen til på både distribution, investment banking og teknologisk innovation at kunne matche Danske Bank og Nordea giver mening. Læs hovedhistorien om bankbunkebryllup her.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien for bankerne i OMX CPH Banks GI-indekset. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Investor og rådgiver Michael West Hybholt fra HC Andersen Capital ser også rationalet for sig. Men flere ting spænder ben. For det første har Sydbank ikke vist nogen former for interesse i at deltage i en konsolidering, med mindre de er den fortsættende bank. De har godt nok 5 pct. af aktierne i Sparekassen Sjælland-Fyn, men de vil også selv kun deltage, hvis de er den fortsættende bank.

Initiativet skal altså komme fra Ordførende direktør Anders Dam i Jyske Bank, der som den eneste større bank har sit eget realkreditselskab efter købet af BRFkredit for flere år siden. Alene der ligger der en hæmsko. Et bud på Sydbank fra Silkeborg bliver næppe uden en hård kamp fra giganten Nykredit-koncernen, der igennem Totalkredit-samarbejdet har Sydbank som sin største salgskanal af Totalkredit-produkter.

Jyske Bank-aktier er for billige

Men mest af alt er drømmen om fusion, ifølge Michael West Hybholt, besværliggjort af, at Jyske Banks prissætning er alt for lav i forhold til Sydbank. De ville skulle udstede så mange desto flere aktier, at de eksisterende aktionærer bliver alt kraftigt udvandet.

Omvendt taler det for en overtagelse af Sydbank, at alle aktierne i princippet kan komme i spil. Der er ingen fond eller familie, der kan spænde ben. Den største aktionær er den London-baserede og nærmest hemmelighedsfuld kapitalforvalter Silchester, der har været storaktionær siden slutningen af 1990’erne. Silchester ejer godt 15 pct. af Sydbank.

De næste aktionærer er kapitalforvalteren Dimensional med omkring 10 pct. i alt og så Sunlife, der sidder på ca. 5 pct. af aktierne.

I Sydbank er det særligt repræsentantskabet og de medarbejervalgte bestyrelsesmedlemmer, der kæmper imod.

Derfor ser Michael West Hybholt også en lidt usædvanlig konstellation som et mere sandsynligt scenarie for en større jysk bank - som dog ikke er i en kaliber til at rokke fundamentalt ved banklandskabet.

Den hvide ridder fra Vestkysten

»Jyske Banks valuta i form af værdiansættelse er ikke hård nok til at betale prisen. Men det har Ringkjøbing Landbobank. Ringkjøbing Landbobank kunne i princippet godt overtage Sydbank,« siger han.

Den konstellation er kun relevant i det tilfælde, hvor Sydbank på en eller anden måde er kommet i spil. Det kunne være et fjendtligt bud fra anden side, og hvor Ringkjøbing Landbobank kunne få rollen som den hvide ridder.

Selv ejer Michael West Hybholt personligt kun aktier i Danske Bank, Jyske Bank og Nordfyns Bank. Hans udtalelser skal ikke betragtes som en anbefaling.

Ser man i regnskaberne er Ringkjøbing Landbobank noget mindre end Sydbank, der har et samlet udlån på ca. 60 mia. kr., mod Landbobankens 36 mia. kr. efter første kvartal. Markedsværdierne på børsen har nærmest det modsatte billede. Sydbank er 7 mia. kr. værd, mens Ringkjøbing Landbobank er 13,75 mia. kr. værd.

Læs også: Bunkebryllup på vej blandt danske banker - det skal du holde øje med

Læs også: Det store bankbunkebryllup: Tre jyder og en københavner i mulig storfusion