Henter kommentarer

Elon Musk puster til ilden i Gamestop-krig efter stigning på 93 pct. på én dag

Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Vis mere

 

Indtil videre løber privatinvestorerne med sejren i den bizarre kamp, der udfolder sig i Gamestop. Privatinvestorer har rottet sig sammen på sociale medier for at presse de hedgefonde, der har shortet aktien, altså spekuleret i kursfald.

Tirsdag blev Gamestop-aktien knap fordoblet i værdi med en stigning på 93 pct. til 148 dollar. Og det er langt fra ovre. Aktien står til endnu en fordobling onsdag, efter Tesla-stifter Elon Musk, der har ry for at trolle og i øvrigt er verdens rigeste menneske, har været en tur på Twitter.

»Gamestonk!!« skrev Elon Musk for 13 timer siden på Twitter og linkede til forummet Wallstreetbets på det sociale medie Reddit, hvor brugere under pseudonymer gejler hinanden op og opfordrer til køb af aktien.

»HAHAH FUCK SHORTERNE,« skriver en bruger i dag på Reddit, mens en anden skriver: »HVIS VI IKKE SÆLGER, KAN VI IKKE TABE«.

De vilde bevægelser fortsætter: Onsdag stiger aktien 117 pct. i formarkedet, og de massive stigninger koster hedgefondene milliarder.

Når aktier shortes, spekulerer man i kursfald ved at låne aktien for at sælge den i markedet og vente på kursfald, hvorefter man køber aktien tilbage igen og returnerer den til udlåneren – dermed tjener man på differencen. Hvis aktien omvendt stiger, bliver det dyrt for shorterne, som er tvunget til at købe de lånte aktier tilbage til en højere pris.

Sådan kan spillet slutte

Melvin Capital og Citron Research er blandt de hedgefonde, som har shortet Gamestop, der sælger computer- og videospil. Shorterne kan vælge at købe aktierne tilbage, hvilket vil være ekstremt dyrt, da kursen er steget så voldsomt.

»Konsekvensen vil efterfølgende formentlig være, at aktien styrtdykker. På det tidspunkt, hvor alle ved, at kapitalfonden har købt tilbage, kapituleret og tabt, vil spillet være slut,« pointerer Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en skriftlig kommentar.

Dermed kan det også ende med at blive dyrt for de privatinvestorer, der springer senest med på spillet, inden det slutter.

Hedgefondene kan alternativt forsøge at forlænge låneperioden, men det vil blive langt dyrere at låne aktien, fordi långiveren vil kræve højere sikkerhed og dermed højere rente på udlån af aktien, lyder det.

»Det er valget mellem pest eller kolera,« uddyber Per Hansen.

Den kendte investor, Michael Burry, som driver investeringsselskabet Scion Asset Management, der ellers var bullish på Gamestop-aktien i 2019, understreger overfor Bloomberg, at situationen er kommet ud af kontrol.

»Der må være juridiske og lovgivningsmæssige konsekvenser for det, der sker nu. Det er unaturligt, vanvittigt og farligt,« siger Michael Burry, der via især The Big Short er kendt for at forudsige og lukrere på finanskrisens kollaps, til Bloomberg.

Aktiekurs har ingen hold i virkeligheden

Gamestop-aktien er steget 3600 pct. siden august, mens selskabet samtidig kæmper med store underskud og konkurrence fra onlinesalg.

Gamestop lavede et underskud på 296 mio. dollar i årets første ni måneder af 2020, viser det seneste regnskab. Året før lød underskuddet i samme periode på 492 mio. dollar.

Kigger man på de syv analytikere, der dækker aktien, har de sat et gennemsnitligt kursmål på 14 dollar, ifølge Bloomberg. Det indikerer et kursfald på 91 pct. fra nuværende niveau. Aktien har ingen købsanbefalinger.

Flere analytikere understreger, at situationen markerer et skift i aktiemarkedet, hvor gængse markedskræfter kan blive sat helt ud af spil, når privatinvestorer via sociale medier kan gå sammen i flok og drive aktiekurser op – fuldstændigt uafhængigt af den fundamentale udvikling.

»Jeg vil sammenligne det med at spille poker med ekstreme indsatser eller russisk roulette med mange kugler. Forskellen er her, at der spilles med helt åbne kort, og at det faktisk er en del af spillet,« forklarer Per Hansen.

Han drejer paralleller til 2008, hvor der var short squeeze i Volkswagen, som siden er blevet refereret til som »the mother of all squeezes.«

»Forskellen til dengang er, at det her er et mindre selskab, men at udviklingen er mere end fem gange mere markant,« tilføjer investeringsøkonomen.

Læs også: Det vildeste fænomen på børsen lige nu: Spekulation i kursfald fører til stigning på 1800 pct.

Læs også: Legende: Det er en fuldt ud episk boble – der spekuleres hysterisk