Henter kommentarer

En af Danmarks største investorer: Sådan tror vi, aktierne klarer sig i 2024


Økonomien vil slå bak næste år, men alligevel kan der være gevinster i sigte for aktieglade investorer.

For i 2024 vil aktierne stige. Det mener i hvert fald en af Danmarks største investorer, PFA, som har mere end 600 mia. kr. under forvaltning. 

Tine Choi, der er chefstrateg i PFA, vurderer, at aktierne vil stige 5 pct. næste år. Det er mindre end opturen i år, hvor verdensindekset MSCI ACWI indtil videre er steget over 11 pct., og det er også mindre end det afkast, som aktiemarkedet historisk er kendt for at give.

PFA har gjort nogle geværgreb for at have de rigtige aktier under vingerne til året, der kommer, hvilket vi vender tilbage til.

Over tid har aktier givet et afkast på cirka 7 pct. årligt, viser historikken, men PFA sætter i 2024 næsen op efter et lavere afkast, fortæller Tine Choi. Det sker, fordi PFA mener, at økonomien vil ramme ind i tilbagegang, der dog er så mild, at PFA kalder det en »recessionsløs recession«:

»Vi kalder det en recessionsløs recession, fordi vi ikke forventer, at vi bliver ryger helt ned og kryber i flyverskjul. Vi tror, at vi holder et fornuftigt forbrug – simpelthen fordi ledigheden ikke kommer til at eksplodere, når der er så stor arbejdskraftsmangel,« siger chefstrategen.

Læs også: Nu starter særlig svindelsæson: Her er 6 råd til at undgå svindel til black friday

Længe har folk gruet for, at der ville komme en recession i USA på grund af centralbankernes rentestigninger. De bange anelser har dog, indtil videre, ikke holdt stik, fordi den amerikanske økonomi gang på gang har overrasket til den positive side.

De gode takter har gjort, at PFA i løbet af 2022 har ligget neutralt i aktiemarkedet, og dermed hverken haft flere eller færre aktier end normalt. Men nu har pensionskassen taget lidt flere aktier ind:

»Vi er lidt svagt overvægtet i aktier, fordi vi forventer den her meget milde recession,« forklarer Tine Choi.

Når pensionskassen ser aktiemarkedet stige trods en recession, så sætter det krav til, hvilke aktier, man putter i indkøbskurven. PFA Pension har især et blik for kvalitetsaktier, der ikke er for dyre. 

Og hvad er så kvalitet i en aktiemæssig forstand? Det betegner Tine Choi sådan her:

»Novo Nordisk er vel det bedste eksempel på en kvalitetsaktie. Efterspørgslen efter deres Wegovy (fedmemiddel, red.) er enorm, og de har stabil indtjening, betaler udbytte og så er den også defensiv. Den klarer sig i al slags vejr, kan man sige.« 

Pensionskassen er ikke kun glad for Novo Nordisk, men også sundhedssektoren som helhed, hvor der i følge chefstrategen gemmer sig kvalitetsaktier. Desuden har PFA et godt øje til finanssektoren, som lige nu tjener gode penge på, at renterne er steget.

Omvendt har PFA færre aktier i udviklingslande, de såkaldte emerging markets, end normalt. 

Aktieporteføljen er også mindre præget af Kina og Japan, og det skyldes, at vækstudsigterne har fået nogle hug de pågældende steder. Særligt ser det ud til, at Kina er på vej ned i et andet vækstgear, og der skal strukturelle reformer til for at sætte skub i kinesernes privatforbrug og derved booste økonomien, vurderer chefstrategen.

Alligevel kan der være et potentiale i udviklingslandene, hvis renten får alvor får en pil ned:

»Hvis man tror på, at renten skal ned, så vil det gavne emerging markets. Men det har været en hård periode for dem på alle led og kanter,« siger Tine Choi.

Læs også: 

Læs også: Næsthøjeste renteniveau i 14 år giver boligejere stor ekstraregning