Henter kommentarer

En af verdens rigeste mænd anklages for hvidvask med en russisk oligark


 

Franske myndigheder kigger i en undersøgelse nærmere på en række transaktioner mellem topchef i LVMH Bernard Arnault og den russiske oligark Nikolai Sarkisov.

Det skriver erhvervsmediet CNBC.

Bernard Arnault står i spidsen for LVMH, der er verdens største koncern af luksusvare heriblandt Louis Vuitton og Dior. Derudover er Bernard Arnault verdens anden rigeste mand med en formue på 167 mia. dollar, svarende til 1175 mia. kr. 

Læs også: Streamingmastodont lukker legendarisk del af sin forretning

Den franske avis Le Monde kunne torsdag berette, at de finansielle myndigheder er i gang med at kigge ind i et opkøb af et resort i alperne, som den russiske oligark Nicolai Sarkisov skulle have købt for penge lånt af Bernard Arnault. 

Fredag bekræftetede anklagemyndigheden i Paris, at en indeldede undersøgelse af sagen havde været undervejs siden 2022. 

Derudover har de oplyst, at de kigger på disse transaktioner mellem Bernard Arnault og Nikolai Sarkisov »som sandsynligvis vil blive karakteriseret som hvidvask af penge.«

Læs også: Topchef i stor dansk bank åbner for fusion: 'Man er nødt til selv at være åben'

En indlende undersøgelse er dog ikke ensbetydende med, at der er sket noget ulovligt, og Le Monde har også skrevet, at de har været i kontakt med en kilde tæt på Arnault, der beretter at lånet af penge er sket lovligt.

Nikolai Sarkisov sidder som en ledende figur i det russiske forsikringsselskab RESO-Garantia, som er stiftet af hans bror Sergey.

RESO-Garantias viceadministrerende direktør Igor Ivanov fortalte fredag ​​til CNBC, at hverken virksomheden eller Nikolai Sarkisov personligt havde været involveret i transaktionen, og at Sarkisov aldrig har mødt Arnault.

Læs også: Netcompany med på gigantisk, 'transformerende' aftale: "En meget vigtig milepæl"

Bernard Arnault benægter anklagerne ifølge hans advokat, Jacqueline Laffont.

Hun har udtalt, at påstandene om hvidvask af penge var »lige så absurde, som de er ubegrundede.« 

»Desuden, hvem kan seriøst forestille sig, at hr. Bernard Arnault, som i de sidste 40 år har bygget Frankrig og Europas førende virksomhed, ville engagere sig i hvidvask af penge for at udvide et hotel? Jeg tror, ​​at den meningsløse karakter af disse påstande ikke kan undslippe nogen,« siger hun til sagen.

Læs også: Bilfirma med dansker i spidsen rejser 1 mia. fra hemmelig investor 

I størstedelen af 2022 kunne Bernard Arnault kalde sig for verdens rigeste mand. Det skyldes en fremgang i salget af luksusgoder, hvilket sendte LVMH-aktien op og dermed hans formue. 

I 2023 er LVMH dog faldet tilbage, og Arnalut har måtte overgive titlen som verdens rigeste til Elon Musk.

Bernard Arnault er dermed nu verdens anden rigeste mand med en formue på 167 mia. dollar, ifølge Bloomberg Billionaires Index. 

Læs også: Sydbank sætter navn på ny topchef

Læs også: Novo anlægger sag mod sundhedsmyndighederne i USA inden prisforhandling