Henter kommentarer

Europæisk inflation falder – men én negativ overraskelse lurer


Mens de europæiske temperaturer flere steder har formået at svinge sig højt op i juli, så er det gået den modsatte vej for inflationen.

Inflationen i eurozonen aftog nemlig i juli til 5,3 pct. fra 5,5 pct. i juni. Det viser friske tal fra Eurostat.

Selvom en faldende inflation er godt nyt, så gemmer der sig en lille negativ overraskelse i tallene, konstaterer Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank:

»Kerneinflationen var en lille negativ overraskelse for investorerne,« konstaterer han og henviser til, at kerneinflationen ligger uændret på 5,5 pct. 

I kerneinflationen medregnes energi og fødevarer ikke.

De friske inflationstal peger desuden på, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har hævet renten for sidste gang i denne stramningscyklus, mener Mathias Dollerup Sproegel.

I torsdags greb ECB ellers til rentevåbenet og hævede renten med 0,25 procentpoint, men det vurderer Sydbank altså ikke vil gentage sig på centralbankens kommende rentemøder.

Seniorøkonomen peger på, at eurozonens foreløbige BNP-tal også er kommet ud mandag. Det peger i retning af en positiv vækst på 0,3 pct. i årets andet kvartal, men konjunkturbarometre antyder, at tredje kvartal byder på tilbagegang.

»Kombinationen af aftagende vækst og inflation gør, at vi forventer, at ECB har nået rentetoppen i denne omgang. Vi tror altså, at ECB har hævet renten for sidste gang, men udviklingen i kerneinflationen i juli og højere end ventet økonomisk vækst i andet kvartal kan få ECB til hæve renten endnu engang,« forklarer Mathias Dollerup Sproegel.

Læs også: Aktiechef: Jeg har købt en C25-aktie her til morgen

Læs også: Sydbank: Det er godt nyt for dansk økonomi